https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Med nominiranci za desetnico tudi soboška pisateljica

07.05.2023 ob 6:00  

Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljše otroško ali mladinsko delo. Med desetimi nominiranci se zanjo letos poteguje tudi Cvetka Bevc, ki živi in ustvarja v Murski Soboti.

Nagrado za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje DSP za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja, podeljujejo za obdobje zadnjih treh let. Cvetka Bevc se za desetnico poteguje z mladinskim romanom F. A. K..

Poleg Bevčeve se za desetnico letos potegujejo še Tina Arnuš Pupis, Jana Bauer, Vinko Möderndorfer, Maša Ogrizek, Andrej Predin, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Bina Štampe Žmavc in Anja Štefan. Nagrajenec bo znan 25. maja.

Cvetka Bevc je pesnica, pisateljica, glasbenica in scenaristka. Piše tako za odrasle kot za otroke, ustvarja tudi dramska besedila. V Ljubljani je zaključila študij muzikologije in primerjalne književnosti ter se izpopolnjevala na University College Cork. Sodelovala je na številnih branjih doma in v tujini, prevodi izbora njenih pesmi in zgodb so izšli v številnih jezikih.

Njen opus obsega čez trideset izdanih knjižnih del, številne radijske igre, scenarije za dokumentarne in igrano-dokumentarne filme. Med drugim je scenaristka filmov o kiparju Robertu Juraku ter pisateljih Feriju Lainščku in Vladu Žabotu. Ustvarila je nekaj glasbeno-gledaliških predstav ter številne glasbene podobe in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov.

Je dobitnica številnih priznanj, med njimi za poezijo nominiranka za nagrado Fanny Hausmann (2022), nagrada Kresnice (2022) za najboljšo angažirano, ženskam posvečeno pesniško zbirko, nagrada Fanny Hausmann (2020) za najboljši pesniški ciklus, Srebrno pesniško pero (2014) na Mednarodnem pesniškem festivalu Slovanski objem v Varni (Bolgarija). Leta 2020 je bila nominirana za nagrado MIRA ženskega odbora Slovenskega centra PEN.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.