https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nasveti za sajenje plodovk – kako pripraviti zemljo, izbrati sadike in zagotoviti dobro rast?

10.05.2023 ob 10:00  

Paradižnik, paprika, bučke, jajčevci, kumare in čili so med najbolj priljubljenimi plodovkami pri nas. Brez njih si ne predstavljamo zelenjavnega vrtička, saj nas razveseljujejo z okusnimi plodovi. Toda le, če jih pravilno posadimo.

 

Večina plodovk izvira iz toplega podnebja in temu primerna mora biti tudi njihova vzgoja ter oskrba, zato z njihovim sajenjem nikar ne prehitevajte.

Kdaj se lotiti sajenja plodovk, je odvisno predvsem od vremenskih pogojev.

Pri tem upoštevajte naslednje dejavnike:

-  dnevna temperatura naj bo nad 15°C, za paradižnik je lahko tudi nad 10°C,

-  nočna temperatura se ne sme spustiti pod 5°C,

-  priporočamo vam, da plodovke sadite po ledenih možeh, to je po 15. maju.

Ko nastopi čas za sajenje, se ga morate lotiti pravilno.

Pripravili smo vam nekaj nasvetov, s katerimi se bodo na vašem vrtu celo poletje bohotili sočni plodovi paradižnika, paprik, kumar, bučk in drugih plodovk.

1. Priprava zemlje

Osnova za sajenje plodovk predstavlja kakovostna vrtna zemlja, ki rastlinam zagotavlja najboljše pogoje za rast

Prodaja zemlje je danes zelo razširjena, zato smo prepričani, da ne bo težko poiskati kakovostnega izdelka. Res pa je, da vas pestra ponudba lahko tudi zmede, zato previdnost pri nakupu nikoli ni odveč.

 

Pri pripravi zemlje je potrebno tudi vedeti, da različne vrste rastlin potrebujejo različna hranila.

Za gredico s paradižnikom je najboljša zemlja za paradižnik, ki jo enakomerno razporedite preko cele površine. Če boste plodovke sadili v visoke grede, potem pa je boljša rešitev zemlja za visoke grede.

2. Izbira sadik

Sadike plodovk lahko vzgojite tudi sami. V tem primeru morate semena posejati že v mesecu februarju, marcu in aprilu, da se bodo iz njih še pravočasno razvile močne sadike.

Res pa je, da se večina vrtičkarjev odpravi po sadike v vrtne centre ali k vrtnarjem in v tem primeru je izbira sadik toliko težja.

Da bo odločitev lažja, upoštevajte spodnje nasvete:

- Preverite, da so vse sadike v platoju enakomerne barve, kar je znak, da niso bile pregnojene z dušikom.

- Kupljene sadike naj ne bodo višje od cca. 30 cm pri paradižnikih, 20 cm pri paprikah in jajčevcih, še nekoliko nižji pa naj bodo feferoni.

- Sadike kumar in bučk naj imajo največ 3 liste, medtem ko imajo lubenice in melone lahko največ 4 ali 5 listov.

- Sadika mora imeti bele korenine, rjava ali rumena barva nakazujeta bolezen.

- Sadika naj nima prevelikih presledkov med posameznimi etažami listov.

Pri nakupu sadik vedno preverite ime sorte. Tako boste najbolje vedeli, kakšne plodove lahko pričakujete, naslednje leto pa boste lahko kupili rastline z istim okusom.

3. Pravilno sajenje

Za plodovke je značilno, da jih vedno presajamo globlje kot pa rastejo sadike, zato jih morate posaditi vse do prvega lista.

Sledite naslednjim korakom:

  1. Naredite dovolj globoko jamico in jo zalijte.
  2. Iz sadilnega lončka vzemite sadiko in jo postavite v jamico, nato pa jo zagrnite z zemljo in rahlo pritisnite ob tla.
  3. Po sajenju zalijte celotno gredo, s čimer boste preprečili prehitro izsuševanje.
  4. Na gola tla okoli rastlin položite zastirko, ki zaščiti rastline pred številnimi zunanjimi dejavniki in škodljivci ter preprečuje rast plevela in prehitro izhlapevanje vode. Zastirka je lahko iz različnih materialov, ne glede na to, katerega boste izbrali, pa vam olajša kar nekaj skrbi in prihrani veliko dela.

Pri sajenju plodovk nikakor ne pozabite upoštevati tudi primerne razdalje med rastlinami, saj jih lahko v nasprotnem primeru napade plesen ali druge bolezni.

Upoštevajte, da sadite:

- paradižnik na razdalji 50 cm v vrsti in 70 cm med vrstami,

- papriko na razdalji 40 cm v vrsti in 50 cm med vrstami,

- feferone na razdalji 10 cm v vrsti in med vrstami,

- jajčevce na razdalji 50 cm v vrsti in med vrstami,

- bučke na razdalji 50 cm v vrsti in 1 m med vrstami.

4. Skrb za dobro rast plodovk

Najboljšo rast plodovk boste dosegli z rednim zalivanjem.. Poleg vestnega zalivanja, pa je potrebno plodovke tudi redno gnojiti.

Za oblikovanje zdravih plodov sta ključnega pomena kalij in kalcij. Zato bodite pri nakupu gnojil pozorni na to, da je prisotnost teh dveh mineralov v gnojilu večja kot sicer.

Za lažje prehajanje  gnojil v zemljo vam priporočamo, da uporabite organska tekoča gnojila, ki jih enostavno vmešate v vodo, s katero boste zalili rastline.

Poleg rednega zalivanja in gnojenja je potrebno poskrbeti še za redno odstranjevanje plevela in pregledovanje plodov. Na zunanjosti rastlin se lahko pravočasno prepozna določeno bolezen, zato bodite pozorni na vsako nepravilnost na plodovih ali na listih.

Pri paradižniku je pomembno, da ne pozabite redno odstranjevanje zalistnikov..

Plodovke so srce naših vrtov in če želite, da dobro uspevajo, upoštevajte naše nasvete. Prepričani smo, da vas bodo nagradile z obilico okusnih plodov!

* Oglasni prispevek

    Fotogalerija