https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ministri o zagotavljanju varnega okolja v šolah

09.05.2023 ob 10:55  

Na novinarski konferenci so minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec spregovorili o aktivnostih vlade za zagotavljanje varnega okolja v slovenskih šolah.

Minister za izobraževanje Darjo Felda je uvodoma svojcem žrtev strelskega napada na beograjski šoli in prebivalcem Srbije ob tej priložnosti še enkrat osebno izrekel globoko sožalje. V luči dogajanja v Srbiji je v okolici slovenskih šol tudi začasno povečana policijska navzočnost, je povedal.

Predstavniki policije se v teh dneh tudi sestajajo z ravnatelji na temo zgodnjega odkrivanja tveganj za morebitne pojave nasilja. Felda je tudi poudaril, da ima ministrstvo ničelno toleranco do vseh oblik nasilja, osnovna naloga vseh deležnikov v izobraževanju pa je, da zagotovijo varno in spodbudno učno okolje za vse učence in zaposlene. 

Po besedah ministra ni šole v Sloveniji, ki ne bi naslavljala preventive in zgodnje zaznave nasilja. V ta namen imamo predpisan in po njegovem mnenju dobro delujoč protokol z nasveti, kako ravnati v tovrstnih situacijah. A priznava, da navodila pogosto niso dovolj, ključen je namreč tudi človeški faktor.

Povedal je, da v zadnjem času zaznavajo porast duševnih stisk otrok in mladostnikov, te pa se kažejo tudi v obliki nasilnih dejanj. Po epidemiji so v šolah povečali prisotnost svetovalnih delavcev, kar se je po oceni ministra izkazalo za pozitiven ukrep, zato jih bodo z jesenjo obdržali.

Dodal je, da bodo v petek v času pouka tudi organizirali dan kulture nenasilja in strpnosti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poudaril, da smo se znašli v novem postcovidnem času, v katerem obstaja veliko tveganj za duševno zdravje. Mladi se v tem času soočajo s številnimi pritiski in izzivi, kar vpliva na njihovo počutje. Nujno je, da jim v primeru stiske zagotovimo podporo, je dejal.

Ob tem je poudaril, da je kakršnokoli nasilje, tako fizično kot verbalno, nesprejemljivo. "Žal je tega tudi v najvišjem političnem vrhu preveč. Kdorkoli razpihuje kakršnokoli sovražnost, še posebej če to ostane nekaznovano, da je dovoljeno popolnoma vse, je slab zgled za mlade." 

Med ukrepi ministrstva je izpostavil razpisanih 70 dodatnih specializacij klinične psihologije, v pripravi so tudi novi zakoni o duševnem zdravju, o psihoterapevtski dejavnosti in o psihološki dejavnosti. Poudaril je tudi predlog, da bi v dijaški sistematski pregled vključili vprašalnik o duševnem zdravju. 

Pozitivne vrednote, kot so strpnost, spoštovanje in empatija, so tisto, kar moramo v družbi potencirati, je zaključil.

Minister za delo Luka Mesec, da moramo zaradi dogodkov v Srbiji postati pozorni tudi v Sloveniji, a se ne smemo odzvati "paranoično in iskati potencialnih grešnih kozlov". Vse politike je pozval, naj vodijo spoštljivo komunikacijo, saj se "sovraštvo pogosto usipa z vrha".

Napovedal je administrativno razbremenitev centrov za socialno delo, da bodo socialni delavci lahko bolj prisotni na terenu. Kot je dejal, je bistveno lažje kot blažiti posledice nasilja, prepoznavati in preprečevati vzorce, ki v nasilno vedenje vodijo.

Foto: izrez videa

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2023 ob 11:12 gost gost

      DOBRO KA PRIZNA OD KJE VEJE SOVRAŠTVO OD ZGORAJ TU SI TROFU LUKA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2023 ob 12:21 gost

      Loredan tako veliki problem imaš v zdravstvu ,,, ukvarjaj se raje s to problematiko .Ja pozornost je potrebno usmeriti čisto na dugačno temo . Po mojem mišljenju je za letos zdravstvo z uspešnostjo opravljeno , saj so tu počitnice , zmes še kakšen praznik in je Loredan za letos končal z svojim nič delom .

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2023 ob 12:22 kilonja gost

      V osnovnih šolah naj velja absolutna prepoved telefonov.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2023 ob 16:22 kaplar gost

      Ministri o zagotavljanju varnega okolja v šolah, res je, danes je nevarno hoditi v šolo, potrebno jo je bojkotirati, tistega nekdanjega Kučanovega zeta pa nagnati, saj dela samo zgago.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2023 ob 20:48 gost

      Boli njih đ za narod

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.