https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Žan Kranjec ima pred seboj še veliko ciljev

10.05.2023 ob 6:00  

S srebrnim olimpijcem, najuspešnejšim slovenskim veleslalomistom Žanom Kranjcem smo se pogovarjali o njegovi športni poti in ciljih. 


Starši so ga pri petih letih postavili na smučke, pri sedmih letih pa vpisali v Smučarski klub Domžale, da bi se naučil osnov smučanja. »Želeli so, da sem aktiven in se ukvarjam športom,« pove in pojasni, da mu je smučanje postalo všeč. »Bil sem tekmovalen, sčasoma so postajali tekmovalni rezultati vedno boljši in tako sem ostal v smučanju,« o smučarskih začetkih pove olimpijski podprvak, ki je v osnovni šoli, poleg smučanja še dve leti treniral judo, a ga je zaradi pomanjkanja časa opustil. V osnovni šoli in gimnaziji se je udeleževal šolskih atletskih tekmovanj. Da je ljubitelj različnih vrst športa, pove že samo dejstvo, da v prostem času rad igra tenis, občasno nogomet, v poletnem času pa se ukvarja z vodnimi športi. »Spremljam veliko športov« izpostavi.

Olimpijski podprvak v veleslalomu

Osvojitev olimpijske kolajne je bil eden izmed njegovih kariernih ciljev. »Po prvi vožnji nisem bil najboljši, ampak sem v drugi vožnji dal vse od sebe in uspela mi je dobra vožnja. V cilj sem prišel z veliko prednosti. Čakanje, da odsmučajo vsi tekmovalci, je bilo po eni strani prijetno, po drugi pa sem bil malo na trnih, saj sem čakal, kje bom končal. Na koncu sem bil zelo zadovoljen« opiše dogajanje ob osvojitvi svoje prve olimpijske kolajne na zimskih olimpijskih igrah 2022 v Pekingu. 

Motivirajo ga rezultat

Žan je s svojimi dosežki marsikomu vzor in navdih. Zase pravi, da se ne zgleduje po nikomer. »Zanima me, kako drugi razmišljajo in kakšen je njihov način treningov. Med smučarji so mi bili zanimivi Bodi Miller, Ted Ligety in Marcel Hirscher. Pri nogometu sta to Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, pri tenisu je to Novak Đoković.

Zase pravi, da ni čisto adrenalinski tip človeka. »Kdaj pa kdaj počnem kake bolj adrenalinske stvari, ni pa tako, da bi me adrenalin privlačil,« pove Kranjec, ki prosti čas rad izkoristi za igranje tenisa, oddih na morju in druženje s prijatelji. 

Motivirajo ga rezultati in napredek. Pove, da ni vraževeren, zato tudi nima posebnih ritualov. "Nisem tip človeka, ki bi res bil vraževeren. Zdi se mi, da je boljše, če nisi navezan na stvari, ker mogoče pa kdaj teh stvari ne bo več."

Športniki doživljajo veliko stresa, zlasti na tekmovanjih. Če se s stresom ne vedo spoprijeti, je lahko to eden izmed glavnih vzrokov slabih rezultatov na tekmovanjih, kljub dobri fizični pripravi. "Z leti dobiš izkušnje in veš, kako obvladati strest ter pritiske. Sam pri sebi vidiš, kaj ti odgovarja, da veš, kako priti od rezultata, da si fokusiran na vožnjo, da te ne motijo preveč ostali dejavniki. V prvi vrsti je, da tekmuješ zase, saj se veliko lažje soočaš s pritiskom, kot pa če tekmuješ še za vse druge, družino, navijače" pove Žan, ki je zelo vesel, če naredi dober rezultat in so vsi okoli njega srečni. "V prvi vrsti moraš gledati na sebe, ker se tako veliko lažje osredotočiš," izpostavi.

Recepta za uspeh in osvojitev olimpijske kolajne nima. "Uspeh je skupek dejavnikov. Sem spada trdo delo in nekaj talenta" pove in obenem izpostavi vrlini, kot sta delavnost in vztrajnost. "Ob vsem tem pa se je potrebno vedeti sprostiti in uživati."

Načrti za prihodnost

Kranjec je letos osvojil kolajno v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Sezono je končal kot tretji veleslalomist sezone. Po osvojenem tretjem mestu v veleslalomski razvrstitvi je cilj zmaga v seštevku discipline. Seveda pa to pomeni, da bo moral biti boljši od Švicarja Marca Odermatta.

Cilj je veleslalomski mali kristalni globus. "Imam še nekaj ciljev, ki bi jih rad dosegel. Svetovni pokal, skupna razvrstitev. Prihodnje leto sicer ni nobenega velikega tekmovanja, ampak bo leta 2025 svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, kjer si zelo želim medalje. Verjetno bom nastopil tudi na zimskih olimpijskih igrah, ki bodo leta 2026 v italijanski Cortina dAmpezzo," pove 30-letni olimpijski podprvak v veleslalomu z Zimskih olimpijskih iger 2022.

    Fotogalerija