https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za zdravo življenje je potrebno gibanje

10.05.2023 ob 8:50  

Danes obeležujemo svetovni dan gibanja, ob katerem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo pomen gibanja in zadostne telesne aktivnosti, tako odraslih kot zlasti otrok in mladostnikov. Spomladanski čas je prava priložnost za okrepitev telesne aktivnosti tudi na prostem.


Z zdravjem povezan telesni fitnes otrok in mladostnikov (Slofit; Fakulteta za šport, UL) kaže na postopen upad deleža slovenskih otrok, ki dosegajo ustrezno raven gibalne učinkovitosti. V letu 2019 (v zadnjem letu s popolnimi razpoložljivimi podatki) je v povprečju v Sloveniji le polovica otrok in mladostnikov, starih od 6 do 14 let, dosegalo ustrezno raven gibalne učinkovitosti. Po delnih podatkih se je tudi v letih v času epidemije z novim koronavirusom delež otrok, ki dosegajo ustrezno gibalno učinkovitost, zmanjševal. 

Otroci in mladostniki se zaradi drugačnega načina preživljanja prostega časa gibajo manj kot v preteklosti. Zato se pri njih pogosteje pojavljajo obolenja, ki sicer niso značilna za mladostnike in so povezana s pomanjkanjem gibanja ter z neprimerno prehrano (sladkorna bolezen, osteoporoza). Zaradi pomanjkanja gibanja in pretežno sedečega načina življenja imajo današnji otroci in mladina tudi več težav z ustrezno telesno držo. 

Gibanje vpliva tudi na izboljšanje kognitivnih sposobnosti in izboljša duševno zdravje. Zaradi vsega navedenega je zelo pomembno je, da poznamo pomen gibalne dejavnosti, kot enega ključnih dejavnikov zdravega življenjskega sloga otrok in mladine, opozarjajo na NIJZ.

Prav tako na inštitutu ljudi nagovarjajo, naj skušajo vsaj pet dni na teden hoditi 30 minut ali več, saj takšna intenzivna hoja pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek kroničnih bolezni, izboljša spomin in zmanjša tveganje za demenco, zmanjša tveganje za osteoporozo in preprečuje pridobivanje telesne teže.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2023 ob 9:10 gost

      Obleči športno opremo pa na tek ali hitro hojo nandrek ,,, ne pa cele dneve za računalnikom ....poženi kri drugače amorto !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2023 ob 10:33 gost

      Na temo : Nasveti za sajenje plodov itd- pa ima pomurec com blokado - Ta je pa dobra !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.