https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni

15.05.2023 ob 6:05  

Danes, 15. maja, goduje sveta Zofija. Ker goduje takoj za ledenimi svetniki jo v ljudskih koledarjih imenujejo tudi "mrzla ali mokra Zofka".

Ledeni možje so nam tudi leto prinesli hlad in dež, sledi jim še Zofka, ki je simbol za moker in deževen 15. maj. Ker so nas ledeni možje in Zofka res "obiskali", naj bi po ljudskem izročilu sedaj sledilo lepo in toplo poletje.  

Včasih so smeli otroci na njen god prvič bosi iz hiše. 

Sv. Zofija je poosebljenje modrosti. O tej svetnici ni zanesljivih podatkov, a je med ljudmi zelo priljubljena, znana tudi kot mokra Zofka. Opremo se lahko zgolj na ljudsko izročilo oz. legendo. 

Po tej svetnici nosi ime dokajšnje število slovenskih žena in dekleta. Ime Zofija (1.288 prebivalk) je po pogostnosti med ženskimi imeni v Sloveniji na 177. mestu, med vsemi imeni pa na 332. mestu.

Zofka je ime 71 prebivalkam. To ime je po pogostnosti med ženskimi imeni na 835. mestu, med vsemi imeni pa na 1.687. mestu.

Število prebivalk Slovenije z imenom Sofija pa znaša 1.365, kar je po pogostnosti med ženskimi imeni na 168. mestu, med vsemi imeni pa na 316. mestu.

Ljudski pregovor 

Ljudski pregovor ob tem pravi, da če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo danes spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C. Ponoči se bo pooblačilo, dež bo do jutra zajel vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem se bo krepila burja. Jutranje temperature bodo od 8 do 13 °C.

Jutri bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 19 °C.

V sredo bo oblačno, občasno bo še deževalo. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek bo povečini suho vreme, navaja Arso.

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2023 ob 8:26 gost

      Ge mislim ka se je Zofki pa najinim prijateljem utrgalo kako te oring polevljejo to zemljico.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2023 ob 9:02 gost

      Kmetekam se že meša od dežja. Že si brusijo kose in bajno bogate trakture da grejo v Ljubljano paradejrat naj vlada ustavi dež. Hujska jih pa Januš grozni ker on ni sposoben ugutuviti da to ni kriva vlada če dežuje.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2023 ob 9:15 gost

        Tebi pa naj perjat pošlje na zaprti oddelek psiatrije !!!!!!!!!!!!!! Ali pa predlaga anestezijo , ker si bolnik vseh bolnikov !!!!!!!!!!!!!!!(9:2)

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2023 ob 9:45 gost

      Bogme ,če je Zofka ali nej vreme je zadnjih nekaj let več ne normalno kaj se dogaja .Suše deževje zim kot negdaj več ni

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2023 ob 11:00 gost

      Jaz lendavski originalni naddrekonja original se vam se enkrat opravicevavam moj dragi glupi narod, ka vam spet z Janso tezim. Kak ne razumete, da je on moj fetis in del mene in ne morem, da ga nebi omenjal vsak dan. Meni se on prikazuje vsak dan kak nekaterim Marija. On je moj Bog. Moj angel varuh. Zakaj me ne razumete. Sem resno bolan in obseden z Janso. Zakaj mislite sem zaprt v Hrastovcu za resetkami ene male kamrice. Se vam nic ne smilim ljudje bozji???? Lendavsi originalni naddrekonja ma vas rad. In to zeloooooooooooooooo!!!!!!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.05.2023 ob 5:55 Ali bodo dali na police gost

      portalplus.si/mobile/3034/danilo-slivnik-1950-2012 novice.svet24/clanek/novice/slovenija/646258bd8f853/jansa-se-je-odzval-na-predlog-za-razresitev-spornih-clanov-programskega-sveta

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.05.2023 ob 11:48 kapateje gost

      Kaša vlada takšno vrejme. More se nebo razjaukati nad tejmi cirkusanti keri vodijo državo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.