https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Posvetili so se dnevu kulture nenasilja in strpnosti

17.05.2023 ob 6:05  

V vrtcu Križevci so se strokovne delavke odzvale na priporočila Ministrstva za vzgojo in izobraževanje RS in se pridružile šolskim ustanovam, kjer so v petek 12. 5. 2023 posvetili Dnevu kulture nenasilja in strpnosti.

"Menimo, da lahko vzgojiteljice v zgodnjem otrokovem razvoju pomembno vplivamo na razvoj vrednot in oblikovanje vedenja otrok. Otroci se lahko v vrtčevski skupini učijo različnosti in sprejemanja drugačnosti drugega. Prav tako se morajo učiti strpnega sobivanja – z isto igračo se žal ne moremo igrati vsi naenkrat. Skozi igro in različne didaktične pristope spoznavamo pomen spoštljive komunikacije, obvladovanju čustev ter razvijamo empatijo do vrstnikov že v vrtcu. Vrtčevski otroci razvijajo prave odnose s pomočjo različnih iger, pri katerih se učijo tolerantnosti, drugačnosti, prijaznosti, vljudnosti, spoštovanj," pove Renata Slavinec Berden.

V vseh oddelkih se v okviru načrtovanih dejavnosti in v času dnevne rutine v največji meri trudijo, da ustvarjajo varno in spodbudnega učnega okolje, kjer se otroci počutijo varne, sprejete in vključene. Pomembno je, da se že v vrtcih oblikujejo pozitivno in spoštljivo klimo.

Vključeni so v dva projekta, in sicer SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO, ki ga izvaja Društvo za trajnostni razvoj Sobivanje ter MEDNARODNI DAN STRPNOSTI, kjer otroke ozaveščajo s pomenom strpnosti in jih spodbujajo spoštljive medsebojne odnose, sodelovanje in prijateljstvo.

V petek so izvedli več delavnic v manjših skupinah, kjer so otroci razlikovali med ustreznimi in neustreznimi dejanji, o čustvih, ki jih ob tem doživljajo, o različnih možnostih reševanja konfliktov ter spoštljivi komunikaciji in s pomočjo socialnih iger otrokom omogočili boljši vpogled v medsebojne odnose.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: Renata Slavinec Berden

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2023 ob 7:01 Karel K. gost

      To posiljeno osveščanje otrok v šolh in vrtcih o medsebojnem nasilju bo morda imelo nasproten učinek. O=dprava tega nasilja se mora začeti sistemsko od začetka na vseh področjih vzgoje in izobraževanja od staršev do šole, ne pa samo ciljati in govoriti o nasilju.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2023 ob 8:07 vs gost

      Čudežnega recepta ni - kako se obnašati , kako se odzvati , da bo vzgoja uspešnejša vaših otrok . Opozorite otroka na negativne in potitivne posledice najprej doma , v vrtcu , šoli itd .Bodite dosledni Sami od sebe najbolje veste , kaj je za vašega otroka najbolje , kaj potrebuje . Otroci so in bodo preskušali meje ,,,, to je njihova razvojna naloga , vaša naloga pa je , da pri njih vztrajate . Lepa beseda, lepo mesto najde !

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.05.2023 ob 8:22 Karel K. gost

      Točno tako vs 8.07. To stanje nasilja med mladimi in med drugimi in starejšimi ima korenine v preteklosti, v preteklih 80. letih takoimenovane poliitčne vzgoje mladine izven družinske sredine, ideološko. Golob kot pobudnik izvajanja tega dneva kulture, nasilja in nestrpnosti in ostali slovenski politiki, ki so večinoma potomci in gojenci politikov kateri so leta 1941 spočeli krvavo titoisitčno revolucijo, kateri so izpeljali zločin do genocid nad slovenskim narodom, kateri so od leta 1945 do 1990 vodili v Sloveniji titoistični totalitarni režim kjer so uničevali sposoben in ustvarjalen slovenski narod, niso mu dovolili razmišljati s svojo glavo. Njihovi predniki so zavračali družino kot temelj družbe, otroke pa so vzgajali v šolah, v raznih vzgojnih ustanovah, političnih kampih, delovnih brigadah, da so bili vzgojeni na temelju enoumne titoistične ideologije in njihove predstave človekove osebnosti. Starše, kateri so se temu upirali so zahrbtno kaznovali. V tej kaznovalni histeriji, da bi za vsako ceno dosegli svoj cilj, so šli tako daleč, da so staršem z zvijačami odtujili otroke do te mere, da so otroci začeli lastne starše sovražiti. Otrokom so govorili, da so njihovi starši nesposobni vzgajati otok, da so umsko in človeško osebnostno itirjeni.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2023 ob 9:02 X gost

      Vsi si želimo ,da bi naši otroci postali samodisciplirani in srečni odrasli . Otroci potrebujejo povezanost .... ob sebi potrebujejo sočutje in razumevajoče starše , ki jim zaupajo . Otroku vsiliti svojo voljo in ga imeti pod nadzorom je tvegano , saj s tem ne bodo navezali in ga tudi ne bodo razvili . Močna ljubezen in povezanost je tista zaradi katere bodo sprejeli in ponotranjili postavljene meje . Naučijo se ,da pač ne more biti zmeraj po njihovem , lahko pa še dobijo veliko več : nekoga , ki jih ima brezpogojno rad . Ko so jezni ali prestrašeni , takrat rabijo našo prisotnost in podporo , da svoja čustva izrazijo v nas , v varnem okolju . Otroci , ki so grobi in nespoštljivi so se tega nekje naučili . Starši smo odgovorni za to kaj otroci izkusijo , ko odraščajo doma. Takšno starševstvo zahteva , da se obvladujemo , učimo , rastemo in se razvijamo tudi sami . S sočutnim povezovalnim vplivom ne samo na svoje otroke prenašamo tudi na prihodnje generacije . Gradimo bodočnost ,ki bo lepša , prijazna , zadovoljna.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2023 ob 10:50 gost

      Odlično opisano X !!! 9:2

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.