https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je mudil v Porabju

16.05.2023 ob 18:30  

Drugi dan obiska na Madžarskem se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon mudil v Porabju. Obiskal je obe tamkajšnji dvojezični šoli, Dvojezično osnovno šolo Jožefa Košiča v Gornjem Seniku in Dvojezično osnovno šolo Števanovci. O manjšinskem šolstvu je tekla beseda tudi na delovnem srečanju, ki je sledilo. Ministra sta skozi dan spremljali državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in generalna konzulka RS v Monoštru Metka Lajnšček.

Najprej se je minister na Generalnem konzulatu RS v Monoštru srečal s pedagoško svetovalko Valentino Novak, ki je ministra in državno sekretarko podrobneje seznanila s stanjem na področju dvojezične vzgoje in izobraževanja v Porabju.

Na Dvojezični osnovni šoli (DOŠ) Jožefa Košiča v Gornjem Seniku in Dvojezični osnovni šoli Števanovci so ministra sprejeli obe ravnateljici in mladi nadobudni učenci. Ministru so zapeli lepi slovenski pesmi, ravnateljici pa sta ga popeljali po prostorih obeh šol in mu na kratko predstavili stvarnost in izzive vsake od šol.

V izjavi za medije po obeh obiskih je minister pojasnil, da je bilo manjšinsko šolstvo tudi ena izmed tem, o katerih je bilo govora včeraj v Budimpešti. Izziv, ki ga bo potrebno nasloviti, so kadri. Nedvomno je to izrednega pomena za ohranjanje manjšine. Kot je povedal minister, je bilo več ukrepov zastavljenih in izpeljanih na področju krepitve gospodarske osnove, ki je marsikdaj podlaga za to, da se mladi odločijo ustvariti družino in karierno pot v slovenskih zamejstvih. Izpostavil je še pomembnost čezmejnega sodelovanja za izmenjavo znanj in idej, posebej še Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Muraba, ki povezuje lokalne skupnosti iz obeh strani in spodbuja skupne projekte.

V nadaljevanju je ministra pot vodila v Andovce. Delovnega srečanja, katerega osrednja tema je bilo porabsko dvojezično šolstvo, pa tudi aktualna vprašanja in projekti, so se udeležili zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss, predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs, predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec, pedagoška svetovalka Valentina Novak, ravnateljica DOŠ Števanovci Agica Holec in ravnateljica DOŠ Jožefa Košiča Gornji Senik Ildikó Dončec Treiber. Kot so povedali, iščejo načine, kako zagotoviti zadostno število usposobljenih dvojezičnih učiteljev in vzgojiteljev. Spregovorili so tudi o delovanju, aktivnostih in drugih izzivih, s katerimi se sooča slovenska manjšina v Porabju. Minister je sogovornikom zagotovil podporo pri njihovih prihodnjih prizadevanjih.

Slovenščina je v vzgojno-izobraževalnem procesu v Porabju prisotna po celotni vertikali od predšolske vzgoje do srednje šole. Mogoče jo je tudi študirati, in sicer na Katedrah za slovenistiko v Sombotelu in Budimpešti, mnogi pa se na študij slovenščine odločijo oditi v Slovenijo. V teh krajih delujejo trije narodnostni vrtci in slovenska skupina v vrtcu v Monoštru ter dve dvojezični osnovni šoli, kjer se izobražujejo učenci slovenske narodnosti, še dve osnovni šoli v Monoštru pa poučujejo slovenščino. Slovenščino kot narodnostni ali izbirni predmet poučujejo na dveh srednjih šolah, iz slovenščine je mogoče opravljati tudi maturo. Kljub temu pa dvojezičnost v teh izobraževalnih ustanovah še vedno zaostaja za nivojem, ki je zagotovljen na dvojezičnih šolah in vrtcih na slovenski strani v Prekmurju.

Vir in foto: USZS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.05.2023 ob 18:51 gost

      Čestitke kak veseli obrazi so vas !!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2023 ob 19:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.05.2023 ob 19:23 gost gost

      Tam je dvojezičnost in dvojezično šolstvo daleč od tega, kar naša država omogoča pripadnikom manjšine. Enkrat je treba to povedati jasno. In ne več zavijati v celofan, ker se ve, kako je v resnici. In kje je tu recipročnost? Je ni.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2023 ob 21:25 gost

        Slovenija je tudi Slovencem doma mačeha. Za upad slovenstva pa je krivo tudi dejstvo, da jih posiljujejo s knjižno slovenščino, kar je isto kot tuji jezik. Krivi smo vsi Prekmurci, ki smo dopustili, da iz Lj na naš domači jezik gledajo kot na nekaj čudaškega in smešnega.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.05.2023 ob 21:01 Teta Porabka iz Ljubljane gost

      Vsi, ki že vrsto let sedijo v Porabju za temi mizami, delajo šolstvu ogromno škodo. Saj si niso sami krivi, kriva je slov. politika. Ta daje in obljublja, a nič ne zahteva. Vedno ena in ista zgodba. Vlada se zamenja, gospoda iz Ljubljane pride, dajmo jim izložbo, kupimo darilo in spet bo vse po starem ... Kruh nam režejo tako ali tako madžarska ali avstrijska podjetja ... Slovenski jezik tod je jezik vriskanja, petja in nastopanja. Naučenega. Spoštovani Porabci, če niste svojih otrok naučili slovensko, dajte svojim vnukom opravičilo. Ni jih treba siliti, ampak jim enostavno razložite zgodovino, zakaj ne marate materne rejči in kje se je zalomilo. Borisu Kopitarju, ki poje slov. pesem Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, tukaj ni treba dajati odgovora. Ta je enoznačen. Ne, žal ne bo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2023 ob 2:04 Marčunasti gost

      Uuuuhhhh najedel, napil sem se ga kot Mavra. Naložil so me z darili in tudi za pernatega Holoba kakor tudi za kobiljo faco Tino in priložili so tudi šampon za mastnolasega, špagetarja Holon. Priložili pa so tudi kurji drek za jajoša, da si namaže plešo in mu bo celo kakšen izrastek pognal.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2023 ob 12:37 gost

      Toti tudi posvaja opice? Svaljkajo se okrog doma pa restavrirajo enopartijski sistem.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.