https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bezeg in njegova vsestranska uporaba

21.05.2023 ob 6:05  

Bezeg prav gotovo pozna vsak izmed vas. Uporaben je v kulinariki, z njim lahko z vrta odženete škodljivce, ima pa tudi mnoge zdravilne učinkovine.

Bezeg sodi med rod grmovnic oziroma nizkih dreves, ki sežejo tudi do deset metrov visoko. Obstaja okoli 30 različnih vrst bezga. Cvetovi so rumenkasto bele barve in imajo zelo značilen, intenziven vonj. Plod je jagodast in koščičast.

Bezeg načeloma cveti v maju in juniju, jagode iz cvetov pa dozorijo pozno poleti. V gozdu ga boste bolj težko našli, navadno raste na sončnih legah ob robu gozda ali ob jasah, ponekod pa ga načrtno zasadijo na vrtu.

Zdravilne lastnosti bezga

Bezeg ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v preteklosti imenovali tudi »zdravilna skrinjica za kmečke ljudi«. Pomaga pri številnih težavah, od sladkorne bolezni pa do vročine, prehladov in senenih nahodov, čisti kri in spodbuja delovanje znojnic.

Uporabna je cela rastlina od poganjkov, listov, cvetov do lubja. Mlade poganjke, liste in cvetove nabiramo že zgodaj spomladi ob sončnem vremenu. Listi in mladi poganjki spodbudijo delovanje žlez znojnic in s tem posledično vplivajo na pospešeno izločanje seča ter odvajanje strupenih snovi iz telesa. Poleg tega listi uravnavajo količino sladkorja v krvi, uporabite jih lahko tudi kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov.

Cvetovi bezga so odlični za čiščenje organizma, prav tako pa pomagajo tudi pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu in astmi. Utrjujejo sluznico in tako krepijo tudi odpornost proti okužbam. Lubje debel, vej in korenin bezga deluje odvajalno, pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici.

Ne glede na njegovo zdravilnost pa ga uživajte zmerno, saj lahko prevelika količina povzroča določene zdravstvene težave. Prav tako naj ga ne uživajo nosečnice in doječe matere, surovih svežih jagod pa nikakor ne jejte, saj niso užitne in povzročajo bruhanje in drisko ter celo mrzlico.

Na vrtu

S pripravkom iz bezgovih listov lahko z vrta odženete tudi škodljivce. V deset litrov vode zmešajte kilogram bezgovih listov, namočene ob dnevnem mešanju pustite v vodi, dokler se ta ne neha peniti. Tekočino zlijte v rove voluharja in ga na naraven način preženite z vrta.

Bezgov sirup

Cvetove večinoma uporabljamo za čaj in izdelavo osvežilnega sirupa ali soka, ki je nepogrešljiv v vročih poletnih mesecih. Za bezgov sirup v vodi namočite cvetove bezga z rezinami limone. Po 24. urah precedite in dodajte na en liter dišeče bezgove vode kilogram sladkorja in eno citronko (20 gramov). Sirup segrejte do 80 stopinj Celzija in ga napolnite v vroče steklenice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2023 ob 8:55 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝗪𝘄𝘄.𝗽𝗮𝘆.𝗵𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴𝟵.𝗰𝗼𝗺

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.