https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Pomurskem muzeju so predstavili nov zbornik

Murska Sobota, 08.12.2011 ob 15:25  

Včeraj je v Pomurskem muzeju potekala predstavitev Zbornika soboškega muzeja 16–17. Zbornik sta predstavila direktorica Metka Fujs in urednik mag. Franc Kuzmič ter predstavila tudi nekatere projekte, ki jih bodo v muzeju izpeljali naslednje leto.


Prej Pokrajinski muzej se danes imenuje Pomurski muzej, saj, kot pravi direktorica Metka Fujs, le-ta pokriva širšoko regionalno področje: "To novo poimenovanje nas tako opredeljuje regionalno – tako smo namreč tudi ustanovljeni in delujemo že skoraj 60 let."

V zborniku svoja ramišljanja prispevalo kar 17 avtorjev

Zbornik obsega številna raziskovalna področja, in sicer: zgodovino Prekmurju, jezikoslovje, etnologijo, muzeologijo, gasilstvo, fotografijo ... skratka, gre za pester nabor raziskovalnega dela. Med avtorji so tudi študentje, in sicer so objavljena določena poglavja iz zelo kakovostnih diplomskih del. Med številnimi avtorji so npr.: Metka Fujs, Branko Kerman, Janez Balažic, Borut Brumen, Darja Kerec, Anja Benko, Zinka Zorko, Irma Brodnjak, Katica Mladenovič, Mark Krenn, Jelka Pšajt in drugi, urednik zbornika pa je Franc Kuzmič.

Natisnili so 500 izvodov zbornika, nekaj jih bodo namenili tudi za evropsko izmenjavo v druge države. Besedila je lektoriral Marjan Maučec, grafično in tehnično pa so zbornik oblikovali v Ateljeju Antolin in Sandi Červek.

Prekmurje ni več siva lisa

Pomurski muzej Murska Sobota je preživel pestro leto; poleg raznih gostujočih razstav so v okviru projekta Evropska prestolnica kulture pripravili dve lastni razstavi, in sicer: Čist moraš s tega sveta in Tü mo, v naslednjem letu pa nameravajo pripraviti še dve. Prav tako je v pripravi že naslednji zbornik.

»Prekmurska zgodovina že dolgo ni več siva lisa v slovenskem prostoru – vsaj ne za tiste, ki si želijo izvedeti o njen. Že dolgo nismo več na robu komunikacij, še manj raziskav. Ta zbornik je nekaj, kar nas še bolj postavlja na stičišče,« je o zborniku razmišljala direktorica Pomurskega muzeja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.