https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje

31.05.2023 ob 6:05  

Svetovni dan brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, v Sloveniji letos poteka pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. Strokovnjaki so ob tej priložnosti znova opozorili na škodljivost tobačnih in povezanih izdelkov ter opisali zakonodajo, ki je v pripravi. Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka vključuje dolgoročno vizijo, da bo Slovenija v letu 2040 družba brez tobaka.


Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, ki je bila potrjena s strani Vlade RS, vključuje dolgoročno vizijo, da bo Slovenija v letu 2040 družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne, povezane izdelke in druge nikotinske izdelke, ne bo presegal 5 odstotkov.

Medtem ko se odstotki uporabnikov tobačnih izdelkov za kajenje znižujejo, se višajo odstotki uporabnikov povezanih izdelkov. Elektronske cigarete, ogrevane tobačne izdelke, nikotinske vrečke in brezdimne tobačne izdelke v višjem odstotku uporabljajo mladi.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki vključuje prepoved značilnih arom (sadja, zelišč, alkohola, mentola, vanilje …) in aromatičnih snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih ter omejuje privlačne arome (sadne ali sladke) v elektronskih cigaretah, z namenom, da bodo ti izdelki manj privlačni za otroke in mladostnike.

Zaradi privlačnih arom so elektronske cigarete prijetnejše za uporabo, napačno zaznane kot manj škodljive od klasičnih cigaret ali celo kot neškodljive. Prepoved arom v elektronskih cigaretah so že uvedle nekatere evropske države, Norveška pa v celoti prepoveduje prodajo elektronskih cigaret.

»Dosedanje raziskave so pokazale, da so številne arome, ki jih vsebujejo novi izdelki citotoksične. Uporabniki novejših izdelkov imajo večjo verjetnost bronhitisa, astme in oteženega dihanja. Večja je tudi pojavnost kroničnih bolezni dihal, ki so sicer tipične za kadilce, kot je KOPB in emfizem. Objavljeno je bilo več primerov bolnikov s fibrozo malih dihalnih poti, ki sicer ni značilna za kadilce. Novi izdelki povzročajo tudi lipoidno pljučnico, intersticijsko pljučno prizadetost, bronhiolitis, difuzno alveolarno krvavitev in pljučnega raka," opozarja doc. dr. Mihaela Zidarn, specialistka pulmologije in alergologije iz Klinike Golnik.

Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju. Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Načini opuščanja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti. Izdelki z nikotinom, kot so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki ali nikotinske vrečke, niso pripomočki za opuščanje kajenja, opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2023 ob 7:14 Eden gost

      Mater, da bi vsaj par pozitivnih učinkov opustitve kajenja opisali? Samo nakladate to, kar že vsi vemo. Eh....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2023 ob 19:22 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.