https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Predsednica Pirc Musar se je udeležila prireditve ob 70. obletnici Doma Lukavci

Dom kulture Ljutomer , 31.05.2023 ob 16:10  

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je danes udeležila prireditve ob 70. obletnici Doma Lukavci, ki je potekala v Domu kulture Ljutomer.

Direktorica socialnovarstvenega zavoda Dom Lukavci Stanka Vozlič je zbrane v uvodu nagovorila z besedami, da je družbeni razvoj preteklega desetletja poudaril pomen družbenih norm in struktur ter široko ideologijo o družbeni varnosti. Najbolj ranljive osebe z motnjo v duševnem razvoju, telesno ovirane in osebe s težavami v duševnem zdravju so nameščali v institucije v prepričanju, da delajo dobro tako zanje same kot za široko družbo. Institucije so v preteklosti delovale velikokrat spontano, znotraj preživetih zakonov in zastavljenih okvirov. Tako bi lahko celo rekli, da so ščitili družbo, ki se je postopoma ograjevala od tistih, ki so bili od njih drugačni. Ranljive posameznike pa potiskala na rob družbe. Danes pa pozabljene poskušamo ponovno postaviti v ospredje in jim vrniti integriteto, avtonomnost in individualnost in jih v drugačnosti spodbujati ter jim nuditi možnost vplivati na svoj bit. In med tovrstne institucije uvrstimo tudi Dom Lukavce, kjer zaposleni že 70 let nudijo varno zavetje drugačnim pomoči potrebnim ljudem.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar pa je v slavnostnem govoru poudarila pomen strpne družbe in socialne države, ki vsem ljudem omogočata osebno dostojanstvo in kakovostno življenje. »Pri vas so doma pristni medčloveški odnosi, strpnost do drugačnosti, spoštovanje in medsebojno razumevanje,« je predsednica Republike Slovenije čestitala vsem zaposlenim in stanovalcem Doma Lukavci ter se jim zahvalila za odlično in predano opravljanje poslanstva navkljub vsem dosedanjim težavam in oviram. Predsednica republike je spomnila na monografijo Ohranjamo sledi, udejanjamo sedanjost in gradimo prihodnost, izdano ob jubileju doma, in izpostavila ogromen napredek, ki ga je zavod naredil pri zagotavljanju kakovosti bivanja in spodbujanju spoštljivega, naklonjenega odnosa skupnosti do oseb s posebnimi potrebami. »Lepo je bilo prebrati, da je vaše poslanstvo izgrajevanje in negovanje vrednot socialne države, katere bogastvo so ljudje – stanovalci in njihovi sorodniki, zaposleni, poslovni partnerji kot tudi sosedje v lokalnem okolju, ki jih razume in sprejema z odprtimi rokami. To je Slovenija, ki jo želimo imeti na severu in jugu, vzhodu in zahodu naše države,« je poudarila predsednica Pirc Musar, ki bo, kot je dejala, vedno zagovarjala boljše pogoje dela in boljše plačilo za takšno odgovorno delo. 

Predsednica republike je ob tem opozorila na pomen osebnega dostojanstva in varnosti stanovalk in stanovalcev Doma Lukavci, h katerima ključno pripomorejo zaposleni s svojo srčnostjo ter številnimi, raznolikimi dejavnostmi. Pomemben del sta multidisciplinarna ekipa, ki povezuje različna področja obravnave in strokovnjake, ter individualni pristop, ki stanovalkam in stanovalcem zagotavlja izbiro in vpliv na pomembne odločitve o svojem življenju in bivanju v zavodu. K sprejetosti oseb s posebnimi potrebami pripomorejo tudi organizirane aktivnosti zunaj zavoda, ki spodbujajo boljšo družbeno integracijo in večjo samostojnost. »Vse to vodi v kakovostno in dostojno življenje, ki ga krasi širok nasmeh na obrazu,« je dejala predsednica Pirc Musar.

Nemogoče je spregledati, kaj vse je bilo v 70-letih storjenega za ljudi, ki jih je življenjska pot zanesla v Dom Lukavci, zavzetosti vodstva in predanosti osebja, ki jim skladno z možnostmi zagotavljajo dostojno življenje. »Nemogoče pa je spregledati tudi prepočasno reševanje problematike nameščanja oseb po sklepu sodišč in razvoj deinstitucionalizacije v Sloveniji,« je bil kritičen do odločevalcev  v svojem govoru Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Ker pravijo, da upanje umre zadnje,« je ob koncu še dejal varuh Svetina je vsem, ki so povezani z Domom Lukavci zaželel vse dobro ter izrazil prepričanje, da bodo tudi naprej dobro sodelovali pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic s pravico do dostojne namestitve in zagotavljanja ustreznih socialno varstvenih storitev.

Župan občine Križevci Branko Slavinec pa pove, da je ponosen, da se danes obeležuje obstoj 70. let tako pomembne organizacije, kot je Dom Lukavci, ki je pomemben za celotno Slovenijo in ne le za bližnjo okolico. Ob tem pa poudari, da v Domu Lukavci 250 src bije za to, da njihovi varovanci dobijo najboljšo oskrbo, profesionalni dostop ter nasmehe na obrazu. Njihovi svojci pa so lahko brez skrbi, saj vedo, da so v dobrih rokah. 

Skupnost socialnih zavodov Slovenije deluje več kot 50 let in združuje vse izvajalce na področju socialnega varstva, varstva starejših, posebnih oblik in tudi pomoči na domu. Gre za najštevilčnejšo in najbolj strokovno organizacijo je Sloveniji, ki se desetletja zavzema za pravica uporabnikov njihovih storitev. Ob tem pa si ne želijo, da bodo ob naslednji obletnici ali proslavi pozivali družbi in državo, kdaj bo naredila tisto kar je njihovi oziroma njena dolžnost, pove predsednica skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Valerija Lekić Poljšak. Ob tem pa doda, da lahko s ponosom potrdi, da so na področju socialnega varstva naredili ogromne premike, ki pa še vedno niso taki, kot bi si jih želeli in tudi ne takšni, kot bi si zaslužili njihovi uporabniki in svojci, ampak z največjo mero lastne angažiranosti in volje v skrbi za dobrobit vseh uporabnikov na področju socialnega varstva.

V kulturnem programu je nastopil moški vokalni kvintet Aeternum. Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pa so pripravili dokumentalistično dramo z odigranimi vložki na tematiko stiske in težav ljudi, ki so nameščeni v socialnovarstvene domove s sklepom sodišča. 

Svojo izkušnjo odrasle osebe z ustanovo, ki ji je omogočila nov začetek življenja, pa je na prireditvi delila stanovalka zavoda. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2023 ob 18:16 gost

      Zelo pohvalno da se odzove tudi na take ustanove kot so lukavci. Tudi ti ljudje rabijo pozornost.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:18 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 19:19 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2023 ob 19:05 gost

      Če so želeli pozornost, bi morali povabiti Pahorja.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2023 ob 19:11 lepec gost

      A je pire musaka primotorila????

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2023 ob 7:22 gost

        123 - ti imaš že te izkušnje, kako je s takšno vprego, saj je bilo v prejšnjem sistemu, ki ga tako zagovarjaš, kar veliko tega.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.05.2023 ob 19:29 gost

      Lepec ta pire musaka je tvoja predsednica ! Kako pa to pišeš o njej?19:11

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.06.2023 ob 7:23 gost

        Ni videti, da bi bila to predsednica vseh Slovencev, le izbrancev. Pahorju ne seže do kolen. 😅😂🤣

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.05.2023 ob 19:45 kilonja gost

      Debeli ne skrbi, v Hrastovec tudi pride Pirčeva, ti bo banane prinesla ;) .

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.05.2023 ob 20:25 gost

      Pri predsednici me moti to, da zagovarja evtanazijo.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.05.2023 ob 20:30 gost

        Mene pa pri njej moti čisto vse , njena osebnost ......Ni predsednica vseh zato si ne zasluži tega naziva ......antipatičen psiht

        15 6 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.05.2023 ob 21:39 gost

      Jutri kolesarijat v Ljubljani

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.06.2023 ob 8:24 gost

      Na vsako pesjo veselico bo šla, med upokojence, kmete pa ne upa iti, koji vrag jo je sploh izvolil bogatašinjo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.