https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti organizirali okroglo mizo o nasilju nad starejšimi

02.06.2023 ob 13:33  

Center za socialno delo (CSD) Pomurje je v četrtek, 1. junija, v prostorih MIKKa v Murski Soboti organiziral okroglo mizo na temo nasilje nad starejšimi.

Starejši o tem, da doživljajo nasilje s strani lastnih otrok, vnukov ali negovalcev, zaposlenih v zdravstvu, domu za ostarele ali v socialnem varstvu, zelo težko govorijo. Velikokrat zlorabe sploh niso zaznane in obravnavane. Na kaj moramo biti pozorni in kakšni so skriti znaki, so spregovorili na okrogli mizi, ki jo je organiziral CSD Pomurje.

"Tudi na CSD Pomurje nekako ugotavljamo, da je to pojav, ki je prepogosto del tudi našega vsakdana. Starost naj bi bila obdobje, ko bi človek lahko več časa preživel skupaj s svojimi prijatelji, sorodniki, da bi opravljal tiste aktivnosti za katere morda ni imel časa takrat, ko je bil še delovno aktiven. Ampak marsikdaj temu ni tako," je nagovorila zbrane Sandra Babič.

"Starejši so zelo pogosto žrtve najrazličnejših oblik nasilja in pa zlorab. Nasilje nad starejšimi je neki posamičen dogodek, ponavljajoče se ravnanje ali pa opustitev ravnanja, ki se dogaja v medsebojnih odnosih, ki temeljijo na zaupanju in ki povzročajo pri starejših neko stisko, vznemirjenje ali bolečino. Ravno o tej temi se bomo pogovarjali danes z današnjimi gostjami," je še dejala. 

Na okrogli mizi, ki jo je vodila direktorica SCD Pomurje Sandra Babič, so sodelovale profesorica na Fakulteti za socialno delo Vesna Leskošek, Jasna Podreka iz Filozofske fakultete in Darinka Klemenc, članica delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, predsednica častnega razsodišča pri isti organizaciji in članica IO Srebrna nit.

Nasilja nad starejšimi je veliko, ker so zelo ranljiva skupina. Niso pa edina ranljiva skupina: so tudi otroci, ljudje s posebnimi telesnimi, duševnimi potrebami, begunci … Skupina starejših je vse večja. Slovenija pospešeno drvi v obdobje staranja.

Največ nasilja se dogaja v domačem okolju, tam je tudi najbolj skrito in ga je bistveno več, kot si predstavljamo. Posebej ranljive so starejše ženske nad 65 let, z zelo nizkimi pokojninami. Nasilje je zelo povezano z revščino. Podobno je v domovih starejših, kamor svojci prihajajo, če prihajajo. Tam je velik problem osamljenost. Največ je verbalnega nasilja: zmerjanja, šikaniranja, poniževanja. Preveč pa je tudi fizičnega nasilja. Vidni znaki nasilja so: poškodbe, odrgnine, podplutbe.

Navsezadnje je porast nasilja odvisna od tega, v kolikšni meri ga kot družba dopuščamo. Zato je potrebno jasno sporočilo, da nasilje ni dopustno in da bomo imeli ničelno toleranco do tovrstnega početja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.06.2023 ob 18:28 gost gost

      NAJVEČJE NASILJE NAD NAMI DELA VLADA DEDEKI BABICE IN OSTALI STAREJŠI MANTRAJ SE Z NISKO POKOJNINO O TEM NITI BESEDE CENE PA GOR VSAK DAN PAČ NE SLIŠIJO JEBE SE NJIM ZA NAS TAK PO DOMAČE POVEDANO

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.06.2023 ob 22:23 123 gost

        2012 leta je Janša znižal pokojnine z 79 na 57 % in vmes je bil na vladi pa ni storil ničesar

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.06.2023 ob 20:39 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐣𝐨𝐛𝐬𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.06.2023 ob 14:23 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2023 ob 19:44 MAPONI gost

      Pijtajte trgauvke što izvaja nasilje nad njimi. PENZIONISTI. Stari nad mladimi. Kelko mladih odijde od hiše ka je starši podjebavajo. Več je toga ka stari izvajajo nasilje nad mladimi kak pa mladi nad starimi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.06.2023 ob 12:39 gost

      Že spet nabijanje nasilja. Zasebni detektivi bodo malo raziskali ozadje teh "zelo sočitnih" delavk CSD ja. Pomurske zvezde Darja Mohorko, Saša Car, Damir Kotnik, Sabina Krancelbinder Krapež, Mateja Pamič...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.