https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Veržeju potekalo 31. srečanju slovenskih krvodajalcev

04.06.2023 ob 6:00  

Danes, 4. junija, obeležujemo dan slovenskih krvodajalcev, letos pa obeležujemo tudi 70 let krvodajalstva v Sloveniji, oboje pa so obeležili na tradicionalnem, 31. srečanju slovenskih krvodajalcev v Veržeju v soboto, 3. junija 2023.

Na srečanju krvodajalcev v Veržeju so se ob 70-letnici organiziranega krvodajalstva na Slovenskem zbrali krvodajalci iz celotne Slovenije ter krvodajalci iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Zaposleni na Rdečem križu Slovenije so, skupaj z nekaterimi zvestimi prostovoljci in s sodelovanjem Centra za transfuzijsko medicino Maribor, za 70 let darovali 70 enot krvi.

Pred slavnostnim dogodkom, ki je potekal na nogometnem igrišču v Veržeju, je na tamkajšnji osnovni šoli potekala krvodajalska akcija, katere se je udeležil tudi minister za zdravje, Danijel Bešič Loredan ki je ravno tako daroval kri. Poleg ministra sta kri darovala tudi državni sekretar dr. Tadej Ostrc in Damir Domjan, vodja Sektorja za zdravila, medicinske pripomočke in lekarniško dejavnost ter krvodajalec Zdravko Širec, ki je ob tej priložnosti kri daroval že 170-ič.

Na slavnostnem dogodku ob 70-letnici krvodajalstva je zbrane nagovorila podpredsednica Rdečega križa Slovenije (RKS) in predsednica RKS – OZ Ljutomer Silva Duh, ki je uvodoma pozdravila vse goste in prisotne krvodajalce. „Krvodajalstvo je danes pred velikimi izzivi, ki se jih bolj ali manj uspešno lotevamo. Dejstvo je, da ostaja kri edina stvar, ki je ne moremo umetno proizvesti, kot kakšna druga zdravila in zato ostaja to področje tako pomembno,“ je dejala Duh.

Častni gost in slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki se je zahvalil vsem krvodajalcem ter opozoril na pomen krvodajalca in prostovoljstva.

Ob tej priložnosti je izpostavil, da je potrebno krvodajalstvo vrniti na raven pred epidemijo, saj je število krvodajalcev po covidu upadlo, zato je pozval vse, predvsem mlade, da postanejo krvodajalci. Poudaril je, da moramo storiti vse za spodbujanje krvodajalskih akcij, da se „množično organizirajo akcije in da lahko vsak da kri praktično v svoji vasi, tako kot je bilo to organizirano do leta 2019.“

Zbrane je nagovorila tudi predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž: »Pravijo, da je hiša tako trdna, kot so čvrsti in trdni njeni temelji. Temeljni kamen krvodajalstva je bil v Sloveniji položen prav 4. junija, in sicer že leta 1945, ko so v ljubljanski Centralni vojni bolnici ustanovili transfuzijski oddelek ter na dan, ko praznujemo slovenski krvodajalci, odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi,« tako Mikuž.

Prva s strani Rdečega križa organizirana brezplačna in prostovoljna ter anonimna terenska krvodajalska akcija je bila izvedena 9. marca 1953, v sektorski ambulanti Toplice v Zagorju ob Savi, kjer je kri darovalo 9 rudarjev iz Zagorja.

Slovenija ima nekaj manj kot 60 tisoč rednih krvodajalcev oziroma skoraj 5 odstotkov prebivalcev. 60 odstotkov krvodajalcev daruje kri enkrat letno, 28 odstotkov dvakrat letno, 10 odstotkov trikrat in 2 odstotka štirikrat letno. Tako sodimo med države, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. Da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi, vsak delovni dan potrebujemo med 350 in 400 krvodajalcev.

Rdeči križ Slovenije za potrebe zdravstva organizira skoraj 1200 krvodajalskih akcij, od tega je več kot 390 t. i. terenskih krvodajalskih akcij.

„Krvodajalke in krvodajalci ste ljudje čvrstega zdravja in dobrega srca, ki v Sloveniji pomembno prispevate k uspešnosti zdravstvene službe ter zdravju ljudi. S svojim humanim in plemenitim dejanjem, ko darujete nekaj najbolj dragocenega, kar ima človeško telo v sebi - to je kri, marsikdaj rešite marsikatero življenje,“ se je zbranim za nesebično dejanje darovanja krvi zahvalil tudi župan občine Veržej Drago Legen.

Svečani dogodek so z glasbo popestrili Moška vokalna skupina KD Slavko Osterc pod vodstvom zborovodkinje Tatjane Poštrak Rozmarič, Kvartet Jeruzalem in Daniela Kolarič. Za zabavo po uradnem delu pa je poskrbel ansambel Skok.

 Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2023 ob 9:12 gost

      Kako zdaj? Nadministrstvo Inštitut 8marec pa Loredana poziva k odstopu.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2023 ob 9:55 AJAJAJAJAJ gost

        Sektaši SĐS se spet javljate. Dajte že enkrat se zakopajte en meter pod zemljo in tam ostanite zavedno z svojim VODJEM IVANOM JANUZAJEM JANSHO-MALI ORBAN.

        5 15 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.06.2023 ob 9:46 goat gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. … For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐩𝐚𝐲.𝐡𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠𝟗.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2023 ob 10:13 gost

        Foglov Tunek si buzarant ali p.d.r , jaz ne ločim med enim in drugim , eden r.t nastavlja , drugi pa notri p.riva ... Kam sodiš ti ? AJAJA......

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.06.2023 ob 11:08 ja, ja gost

      Obetajo se višji davki - V tržnem gospodarstvu se davke znižuje , da dobimo gospodarski napredek , razvoj , večjo blaginjo . Edino komunizem vse obdavči in viša davke . Država vse pobere , državljani postanejo tlačani in reveži, brez denarja in pravic .

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2023 ob 13:35 123 gost

        Noben davek se zaenkrat ne obeta, vrača se tisto kar je bilo začasno znižano, pred 11leti je Janša znižal % za upokojitev z 79 na57 zdaj pa zahteva višje uskladitve ampak budale tega ne razumejo

        5 7 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.06.2023 ob 11:44 gost

      A še zmeraj PLEŠETE

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.06.2023 ob 12:28 vs gost

      Pa ga zopet vidimo , ministra namreč . Zadnje čase se je nekam potuhnil . Menda izkoreninja korupcijo v zdravstvu , če kdo verjame , dela na skrajšanju čakalnih vrst , če kdo verjame . Ali pa se iz oči javnosti bije pravi boj za njegov odstrel iz položaja . Vesna že dolgo ni zadovoljna z njim . In saj vemo , če koga potem Golob posluša Vukovičevo . Nekaj se plete , drugače Nika Kovač ne bi zahtevala njegov odstop . Tisto kako ravnajo z bolniki je pa lep izgovor . Kakor , da so kdaj prej lepo ravnali s psihičnimi bolniki .

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.06.2023 ob 13:10 gost

      Veliko darovalcev nima osebnega zdravnika ! Lorko pojdi na Holobovo zakusko pa šanpanček odprite , da bo malo prepiha v glavi,,,,,,,

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.06.2023 ob 14:15 gost

      Večjo teleta kot sta bila tvoja stara dva ni ... spaka !!

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.06.2023 ob 14:16 gost

      (dodam 123) ob 14:15

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.06.2023 ob 15:26 gost

      Po tatuju , ki ga ima minister bi sklepal , da je morda tudi on biker .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.06.2023 ob 16:03 N gost

      Ni tema ampak ,,,, Pri breznu pod Kočevskem rogu je potekalo spominska slovesnost - Mnogi opazili , da na slovesnosti ni bila prisotna Pirc Musar . Bila pa je v Domžalah na Slamnikarskem sejmu . Sprašujem se , če je predsednica Slovenije , oziroma, če je predsednica vseh ali določenih državljanov in za določene slovesnosti ,,,,,,,, Ja očitno so vzeli državo v svojo pest ona in PV ...Sramota za nas in svet , ki opazuje .

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2023 ob 18:25 kaplar gost

        Saj tam ni imela kaj iskati, dogovor med zavezniki je jasen, le v SLO ga še vedno niso prebrali, če bi ga prebrali bi rabili še tolmačenje !

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.06.2023 ob 16:30 gost

      Ne zasluži si tega stola niti naziva ! Žalostno za nas Slovence !!!!!!!!!!

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      04.06.2023 ob 16:35 gost

      Švarc Pipanova priznala , da je njen oče gradil za Jankovića - jughomafija !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.06.2023 ob 8:45 gost

      Kaj desni buzijev se vedno ni jasno. Vele debil 30 let v sliveniji v parlamentu od tega več kot 15 let na vladi in kaj je naredil en velik,,,,,, drek,,,,. Samo dolg državi vse pokradel razdelil svojim prijateljem oligarhom tajkunom da zdaj z njimi igra golf in se z jahtami po morju vozi in se škrableju po jajcaj. Zato jebi vetru desni pedri raje vlakec vozit kot komentirat kar nimate pojma pa ne pozabite na svojega bolnega pisihično prizadetega vele pizdeka Januša groznega.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      04.07.2023 ob 5:30 Budoš Marton gost

      Sem ljubitelj domobranca generala Glantzkopfa in se zato zelo rad poserjem na njega.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.