https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: PGD Gornja Bistrica v znamenju visokega jubileja

Šrc Jame Gornja Bistrica, 06.06.2023 ob 15:00  

V soboto, 3. junija 2023, je PGD Gornja Bistrica pripravilo veliko gasilsko veselico ob 100. obletnici njihovega delovanja.

Prostovoljno gasilsko društvo Gornja Bistrica je ob svoji 100. obletnici delovanja društva v ŠRC Jame pripravilo veliko veselico, na kateri so slavnostno obeležili častitljiv jubilej in prevzeli novo vozilo za prevoz moštva GVM.

Dogajanje se je začelo malo po 18. uri, ko so se začeli zbirati gasilci, ko je najprej sledil svečani mimohod gasilcev.

Sledila je proslava ob 100. obletnici društva.

Predsednik PGD Gornja Bistrica Simon Jakšič je v uvodu povedal, da danes obeležujejo 100-letnico neprekinjenega delovanja PGD Gornja Bistrica. Gasilska društva so se v preteklosti ustanavljala zaradi varnosti in obrambe pred požari. Čez čas je razvoj prinesel potrebe po znanju in s tem tudi večjo odgovornost društev. V času posodobitev, spreminjanja družbe in njenih vrednot, gasilsko društvo ne predstavlja le oblike pomoči za sočloveka in izraza solidarnosti, temveč je postalo nekaj več. Postalo je način druženja enako mislečih. Znanje, odgovornost, solidarnost in prijateljstvo so temelji za obstanek gasilskega društva. S pobudo in vztrajnostno njihovih predhodnikov so danes lahko ponosni in hvaležni, da lahko slavijo svoj jubilej. Jakšič pa je na koncu dodal, da se marsikdo sprašuje, zakaj postati in biti gasilec. Odgovor na to je preprost: "Gasilci so popolnoma navadni ljudje, ki nas žene želja, da žrtvujemo svoja življenja za pomoč drugemu. Žene nas želja po humanosti in pripravljenosti pomagati sočloveku v stiski. Smo ljudje različnih idej, poklicev in razmišljanj. Združuje pa nas želja priskočiti na pomoč, ko je to potrebno."    

Danes PGD Gornja Bistrica šteje že 144 članov in spada med društva 1. kategorije, od veteranov do pionirjev in podpornih članov in simpatizerjev. Društvo deluje na področju, ki zajema približno 766 prebivalcev, površino 800 kvadratnih metrov in 200 kvadratnih metrov gozdov, je na koncu svoje predstavitve zgodovine povedala PGD Gornja Bistrica, Anita Babič Söke. 

Dušan Utroša gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije je v svojem govoru povedal, da je prostovoljno gasilstvo način življenja, tradicija in predvsem so to ljudje. Njihovo poslanstvo pa je jasno in nedvoumno, to je zaščita, pomoč in reševanje človeških življenj, premoženja širše družbene skupnosti in okolja.  

Ustanovitev Prostovoljne Gasilske Čete Gornja Bistrica je bila 20. avgusta 1923. Na Gornji Bistrici se je tako razvilo društvo, ki ga odlikujejo vrednote, kot so: požrtvovalnost, tovarištvo, timsko delo in prijateljstvo in druženje, ki ga v današnjem času še kako potrebujemo. PGD Gornja Bistrica že 100 let predano in pogumno opravlja svoje poslanstvo in kot steber zaščite in pripravljenosti danes deluje pod okriljem Gasilske zveze Črenšovci, je povedala županja Občine Črenšovci Vera Markoja.    

Na proslavi so podelili tudi priznanja, odlikovanja in zahvale. 

Na koncu je sledil blagoslov in prevzem novega vozila GVM. Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je tako ključe od novega vozila predala poveljniku PGD Gornja Bistrica Silvu Feherju. 

Po končani slovesnosti pa je sledila velika veselica pod velikim šotorom z Ansamblom Saša Avsenika.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2023 ob 16:36 gost

      Ali pisec teksta ne ve, da ima slovenski jezik preteklik???

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 19:51 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2023 ob 17:28 Državljan gost

      Kapo dol in čestitke gasilcem. Nisem gasilec,ampak ko sem prebral in videl te slike,še je neko upanje za boljše jutri. Res lepo,da ste tako povezani!!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2023 ob 18:32 sosedovi iz Melijnec gost

      Čestitamo za okroglo obletnico z gas. pozdravom--NA POMOČ !!!!!!!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.06.2023 ob 19:41 gost

      Utroša ma več medalj, kak vsi gasilci Bistrice 😂😂😂

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 23:29 Hotizanec gost

        Utroša si je to zaslužil če ti je kaj nej jasno . Nič je nej dobil na lepe oči

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.06.2023 ob 20:24 HazelFoster gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.06.2023 ob 4:30 Zaprimo corupciju na SZ gost

      24ur.com/novice/slovenija/zagorelo-v-skladiscu-na-zelezniski-postaji-v-sevnici.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.06.2023 ob 15:05 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.