https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srčne kapi in bolniške odsotnosti nad povprečjem, samomorov manj

05.06.2023 ob 6:00  

Po podatkih NIJZ je med prebivalci Mestne občine Murska Sobota, starimi od 35 do 74 let, več bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi od povprečja v državi, bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev murskosoboške občine je prav tako nad povprečjem. Nižja od slovenskega povprečja pa je stopnja umrljivosti zaradi samomora.


Letos objavljeni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), zbrani v prikazu Zdravje v občini, ki se nekateri nanašajo tudi na povprečje daljšega časovnega obdobja, kažejo, da je na območju murskosoboške občine bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 21,5 koledarskih dni na leto, kar je več kot v celotni Sloveniji, kjer je povprečje 19,4 dni.

Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 3,7 na tisoč prebivalcev, kar je več od slovenskega povprečja, ki je dve. Pri starejših prebivalcih občine je bila znatno nižja od povprečja stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka, in sicer 4,8 na tisoč prebivalcev, slovensko povprečje pa znaša 6,4.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od povprečja, pri sladkorni bolezni pa so občani Murske Sobote blizu slovenskemu povprečju. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil nižji od povprečja.

Nižja od slovenskega povprečja je v soboški občini tudi stopnja umrljivosti zaradi samomora, ki je bila 10 na tisoč prebivalcev, v Sloveniji pa 18. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,1 na tisoč prebivalcev, kar je podobno, kot je slovensko povprečje. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji pa je bil višji od slovenskega povprečja.

Odzivnost v presejalnem programu Svit- presejanju za raka debelega črevesa in danke, je v tej pomurski občini malenkost boljša od slovenskega povprečja, presejanost v programu Zora - presejanju za raka materničnega vratu, pa nekoliko nižja. Telesni fitnes otrok je blizu slovenskemu povprečju.

Trend glede deleža rednih in občasnih kadilcev pa kaže, da je ta delež na območju občine Murska Sobota višji, kot je povprečje tako pomurske regije kot Slovenije. Hkrati kaže tudi, da se ta delež v občini v zadnjih letih ne znižuje tako hitro, kot se v povprečju v celotni pomurski regiji, izhaja iz objavljenih podatkov NIJZ.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2023 ob 7:10 gost

      Kap samo zadene tiste keri bi morali še živeti. Tiste tajkune pa oligarhe kere bi morala kap zadeti pa veselo živijo naprej. Pa še dalje veselo molzejo davkoplačevalce in državo.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2023 ob 8:51 gost

      Dokler ne bo iz središča mesta umaknjen spomenik boljševistični ruski vojski, bo Sobota izgledala socialistična sivina.

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2023 ob 10:01 Štef gost

        Kaj pa ima srčna kap z spomenikom skupnega, potem bi morali tudi cerkev odstraniti ki je podaljšek SDS

        11 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2023 ob 10:58 KUNIGUNDA gost

      Ko pride Ljubljanska mestna sodrga v Prekmurje, se nažerejo Prekmurskih dobrot. Ker se prenažerejo jih potem boli želodec, imajo drisko itd. Potem se pa zamislijo......seveda Prekmurce zadeva srčna kap in so vsi rakasti ker toliko žerejo. TO JE ŠALA (ampak malo za šalo malo zares)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.06.2023 ob 13:03 gost

      Samomorilci lenuhi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.06.2023 ob 14:27 Muraš gost

      Če je pa Rakičanu čakalna dobo za kardiologa 472 dni za holter 390 dni za ultra zvok srca ne dajejo datuma ker ne vejo kdaj boš na vrsti slikanje vratnih žil isto potem te pa zadene kap pa ni potrebno več nič

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.06.2023 ob 14:40 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.06.2023 ob 19:43 gost

      Prevelike čakalne vrste zdravniki premalo delajo samo so jih polna ust za nič dela prevelike plače

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.06.2023 ob 14:50 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.