https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Minister Arčon v avstrijski Radgoni obiskal Pavlovo hišo

Pavlova hiša, 06.06.2023 ob 10:50  

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je včeraj, 5. junija, mudil v avstrijski Radgoni. V Potrni je obiskal Pavlovo hišo, kjer se je med drugim sestal z županom občine Bad Radkersburg, Karlom Lautnerjem in predsednico krovne organizacije štajerskih Slovencev, Susanne Weitlaner.

V Pavlovi hiši, kjer ima svoj sedež krovna organizacija štajerskih Slovencev Kulturno društvo člen 7, se je srečal tudi s predsednico društva Susanne Weitlaner, odborniki društva, učiteljico slovenščine Normo Bale, poslovodkinjo kongresnega centra Zehnerhaus Bad Radkersburg Urško Šoštar in drugimi. Srečanja se je udeležil tudi župan občine Bad Radkersburg Karl Lautner.

Pred delovnim sestankom so si skupaj ogledali fotografsko razstavo: Alois Kasimir, fotograf s preloma stoletja, ki je trenutno na ogled v Pavlovi hiši. Ministra so popeljali po prostorih in mu predstavili stvarnost, načrte in izzive, s katerimi se soočajo.

Kot je povedala predsednica društva, so veseli, da imajo svoje prostore, kjer lahko organizirajo prireditve in pripravljajo razstave. Aktivnosti pa imajo tudi v Gradcu. Društvo, ki predstavlja Slovence na tem delu Avstrije, posebno pozornost namenja predvsem kulturnim dejavnostim in ohranjanju slovenskega jezika.

Župan občine Radgona je izpostavil pomen sodelovanja med občinami na obeh straneh meje. Večji del mesta Bad Radkersburg meji na državno mejo in dobro sodelujemo s sosednjimi občinami, je izpostavil župan Lautner. “Meja je bila odločilna in je zelo vplivala na naše življenje, ampak skozi vsa ta leta, sploh z vstopom Slovenije v Evropsko unijo, se je v zadnjih letih sodelovanje prebivalcev ob meji razvilo zelo v pozitivno smer,“ je življenje ob meji župan predstavil ministru.

Po zgledu Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO ustanavljajo EZTS tudi na tem območju, je povedal župan. Minister Arčon je pozdravil tovrstne namere in poudaril pomen aktivnega vključevanja manjšinskih organizacij, kot je Kulturno društvo člen 7 za avstrijsko Štajersko.

Po srečanju je minister povedal, da so vtisi po prvem srečanju pozitivni. Izrazil je veselje, da so "Slovenci, ki živijo tukaj, aktivni, da so priznani, da imajo podporo iz strani lokalne skupnosti in dežele. Minister je še poudaril, da Urad sofinancira projekte, ki jih pripravljajo tukajšnji Slovenci ter poudaril, da je osnova "poznavanje slovenskega jezika in kulture".

Minister je delovni obisk nato nadaljeval v Gradcu, kjer se je srečal s člani Kluba slovenskih študentk in študentov ter z deželnim glavarjem Štajerske Christopherom Drexlerjem. Udeležil se je tudi slovesnosti ob 10. obletnici delovanja slovenske čitalnice v Gradcu. Ministra sta na sestanku spremljala državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar in veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2023 ob 14:03 105 gost

      Živim v SLO radgoni.Ampak ne vem kaj je narobe da ne živomo enako kvaletietno in dobro ko prijatelji iz sosednja Avstrije.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 19:53 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2023 ob 16:00 kikimusampa gost

      Mislim da življenje čez mejo ni boljše.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 16:16 105 gost

        Veliko kolesarim po sosednji Avstriji blizu meje z Slovenijo.Boli me srce ko v nedeljo vidim kako na avstrijskih polijih garajo slovenci medtem ko avstrijci kolesarijo po slovenski strani in obiskujejo gostilne in uživajo v za njih pocenih dobrotah.Pa nimam nič proti temu saj s tem marsikdo lahko nahrani svojo družino.Zakaj za slovence to ni dosegljivo.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2023 ob 17:24 kikimusampa gost

      ŽALOSTNO ,A RESNIČNO.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.06.2023 ob 17:33 gost

      Gost 105 vprašanje za politike leve in desne,kaj so naredili iz države v vseh 30 letih?!.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 18:22 105 gost

        Slovenija ni nastala za navadne državljane ampak je bila ustvarjena za določen krog političnih veljakov da so se lahko prilastili privilegijev ki jih sedaj uživajo.Enkrat levi enkrat desni. Narod pa naivno naseda obljubam o boljši prihodnosti ki jih ti veljaki pred volitvami trosijo ljudem.Ta država nima svetle prihodnosti za navadnega človeka.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.06.2023 ob 15:10 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.