https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Soboški dijaki spoznavali posledice neodgovorne vožnje

06.06.2023 ob 18:30  

V Murski Soboti je v okviru preventivne akcije Agencije za varnost prometa in policije okrog 100 dijakov s praktičnimi preizkusi spoznavalo posledice, ki jih lahko povzroči neodgovorno in objestno ravnanje na cesti. Največ prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti vožnje so letos povzročili prav mladi med 18. in 34. letom.

Agencija za varnost prometa je skupaj s policijo včeraj začela drugo letošnjo nacionalno preventivno akcijo »Hitrost«, ki bo trajala do 11. junija in poteka sočasno z nacionalno preventivno akcijo »Varnost voznikov enoslednih motornih vozil«. 

V prometu je zaznati vse več agresije, nestrpnosti in zavestnega kršenja pravil, ki posledično povečajo nevarnost za nastanek prometnih nesreč, je v izjavi povedala v. d. direktorica Agencije za varnost prometa Simona Felser. Podatki iz prikazovalnikov hitrosti, ki jih je Agencija za varnost prometa dala v brezplačen polletni najem občinam, kažejo, da je v Občini Trnovska vas voznik pri omejitvi 30 km/h več kot 4-krat prekoračil dovoljeno hitrost, vozil je 132 km/h. Tudi v Občini Razkrižje je voznik pri omejitvi 30 km/h vozil kar 90 km/h. 

Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo letos do 1. junija zabeleženih več kot 1.200 prometnih nesreč, umrlo je 11 oseb, lažje je bilo poškodovanih 550, težje pa 75 oseb. Zaradi neprilagojene hitrosti največ prometnih nesreč povzročijo mladi v starostnih skupini med 18 in 34 let. 

Glavni dejavniki tveganja za nastanek prometnih nesreč so neprilagojena hitrost, alkohol in mobilni telefon. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi neprilagojene hitrosti je v popoldanskih konicah, med vikendom in ponoči. 

Soboški dijaki so lahko danes v CVV Murska Sobota spoznali kakšen vpliv ima hitrost na dolžino zavorne poti, kako se pravilno namesti sedež in volanski obroč, postopke kot so izvajanje alkotesta in testa na droge, preizkusili simulacijo trka vozila ter si ogledali policijsko vozilo in motor. 

Posebno pozornost so v tokratni akciji namenili voznikom enoslednih vozil. V prvem četrtletju letos je bilo v Sloveniji že več kot 172.000 imetnikov veljavnih vozniških dovoljenj kategorije A. Za varnost motoristov so ključnega pomena tehnična brezhibnost vozil, dobra zaščitna oprema in vidnost na cesti, so še opozorili na agenciji.

Vozniki enoslednih motornih vozil so bili do 1. junija udeleženi v 225 prometnih nesrečah, povzročili so jih 138. Umrli so štirje motoristi. Policisti so do konca maja pri motoristih ugotovili skoraj 2.000 kršitev cestno prometnih predpisov ter 52.000 kršitev hitrosti pri vseh voznikih. V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti na relacijah, ki jih motoristi pogosto uporabljajo za vožnjo, izvajali poostren nadzor hitrosti.

Policijski inšpektor PU Murska Sobota Srečko Šteiner je v izjavi opozoril še na mlade udeležence v prometu, ki se na cesti znajdejo kot vozniki e-skirojev in lahkih motornih vozil, kot kolesarji in tudi vozniki kmetijskih vozil. Ti še niso vešči reševanja prometnih zagat, zato jim morajo biti starejši vozniki vzor, je povedal.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2023 ob 22:09 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2023 ob 15:08 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.