https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dva Pomurca v svetu Radiotelevizije Slovenija

06.06.2023 ob 13:00  

Novi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je včeraj sestal na ustanovni seji. Za predsednika sveta so izvolili Gorana Forbicija, ki je bil imenovan na predlog Varuha človekovih pravic. Za njegovo namestnico so izvolili generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije Špelo Stare. Med sedemnajstimi člani sveta sta tudi dr. Klaudija Sedar, ki jo je za štiriletno mandatno obdobje imenovala predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, in z dvoletnim mandatom Robert Požonec, ki ga je imenovala madžarska narodna skupnost.

Na konstitutivni seji novega sveta RTVS, ki je z včerajšnjim dnem nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS, se je sicer sestalo 16 od 17 svetnikov. Programski svetnik Aleš Novak se je opravičil. Po konstituiranju sveta RTVS so svetniki s 15 glasovi za izvolili predsednika Forbicija, sicer direktorja CNVOS, in njegovo namestnico Stare.

Sedemnajstčlanski svet sestavlja šest predstavnikov zaposlenih in enajst predstavnikov javnosti. Predstavniki zaposlenih so Gregor Drnovšek, Sašo Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec so bili izvoljeni neposredno. Ilinko Todorovski je imenoval Svet delavcev RTV Slovenija. Kot predstavniki javnosti so bili imenovani: Andrea Bartole (predstavnik italijanske narodne skupnosti), Robert Požonec (predstavnik madžarske narodne skupnosti), Klaudija Sedar, Tadej Troha, Igor Prassel, Aleš Novak, Andraž Vehovar, Špela Stare, Gaja Brecelj, Andreja Trtnik in Goran Forbici.

Foto: Tomaž Galič

"Na dnevnem redu seje je bil zgolj ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTVS, a so svetniki ob začetku seje soglasno potrdili širitev dnevnega reda. Svetniki so tako v nadaljevanju seje med drugim imenovali člane komisije za poslovnik in sprejeli poslovnik.

Dobršen del seje so sicer namenili razpravi o pripravi javnega razpisa za imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo v skladu z novelo zakona o RTVS, o kateri mora sicer dokončno presoditi še ustavno sodišče, upravljala in vodila javni zavod. V komisijo za pripravo razpisne dokumentacije je svet RTVS imenoval Ilinko Todorovski, Gregorja Drnovška, Gajo Brecelj, Andraža Vehovarja, Andreo Bartoleja, Klaudijo Sedar, Boštjana Ogrisa, Gorana Forbicija in Špelo Stare.

Obenem so se svetniki strinjali, da je javni razpis za predsednika uprave smiselno pripraviti čim prej, a hkrati dopustiti dovolj dolg rok, da se bodo nanj prijavili najboljši možni kandidati. Hkrati so sprejeli sklep, s katerim so v. d. generalnega direktorja Andreju Grahu Whatmoughu naložili, da svetu zagotovi vso potrebno pravno in strokovno pomoč pri pripravi razpisa za novo upravo.

Svet RTVS je s sprejetimi sklepi v. d. generalnega direktorja naložil tudi, da predsedniku sveta dnevno poroča o vseh naročilih v višini nad 20.000 evrov, o vseh podpisanih evidenčnih listih za sklenitev pogodb, vseh podpisanih obrazcih za odobritev delovnega mesta, vseh obrazcih o končni izbiri kandidata in o vseh podpisanih pogodbah o zaposlitvi, tako v primeru prerazporeditev zaposlenih kot za nove zaposlitve, in vseh ostalih kadrovskih zaposlitvah.

Beseda je na seji tekla tudi o realizaciji finančnega in programskega produkcijskega načrta. Svet je ob tem sprejel sklepe, s katerimi je v. d. generalnega direktorja naložil, da najkasneje do 20. junija pripravi poročili o poslovanju in realizaciji programsko produkcijskega načrta (PPN) od januarja do maja 2023, vključno s poslovanjem do konca leta.

Člani sveta RTVS so tudi sprejeli mnenje, da javno naročilo o merjenju gledanosti, poslušanosti in branosti za dobo pet let po sklopih v višini sedem milijonov evrov ni tekoči posel. Ob tem so sprejeli sklep, s katerim pozivajo v. d. generalnega direktorja, da do četrtka razpis razveljavi. Hkrati so svetniki naložili vodji službi za programski kontroling, da na naslednji seji sveta, ki bo ta četrtek, članom sveta predstavi metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS ter obiskanosti spletnega mesta rtvslo.si, vključujoč trende gledanosti, poslušanosti ter obiskanosti in aktualne podatke za obdobje zadnjih pet let.

Prav tako je svet s sprejetim sklepom naložil v. d. generalnega direktorja, da do 20. junija pripravi poročilo o projektu Panorama od umestitve v PPN za leto 2022 do danes, ki naj vključuje načrtovano in doseženo gledanost ter vse podatke o načrtovanih in realiziranih stroških.

S sklepom pa je svet v. d. generalnega direktorja naložil še, naj do naslednje seje predloži vse podrobnosti o sklenjenih poslih z Galerijo Ažbe, prav tako certifikate za umetniška dela in preostalo dokumentacijo.

Še pred začetkom včerajšnje seje se je sicer zapletlo. Svetniki namreč niso mogli začeti seje, ker na njej ni bilo prisotnega sklicatelja seje, Graha Whatmougha. Po začetnem zapletu so se svetniki dogovorili, da bo do izvolitve predsednika sveta RTVS sejo vodila Ilinka Todorovski.

Grah Whatmough je sicer tik pred začetkom seje na Twitterju novemu svetu RTVS zaželel "uspešen mandat zaznamovan z obilo modrosti, strpnosti in pluralnosti". Hkrati se je dosedanjemu programskemu in nadzornemu svetu zahvalil za opravljeno delo. V času poteka seje pa je še zapisal, da ga dogajanje ob začetku seje preseneča, saj da je v sklicu seje jasno navedeno, da so bili vabljeni samo člani sveta, nihče izmed njih pa da sklica ni problematiziral ali pred sejo prosil za pogovor ali usklajevanje.

Uspešno delo je novemu svetu zaželel tudi predsednik dosedanjega programskega sveta Peter Gregorčič, sicer prvopodpisani pod pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS," navaja STA.

* Foto: arhiv Pomurec in Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2023 ob 13:43 Rtlevica gost

      Za roko dvigat odlična.

      21 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 19:53 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2023 ob 14:37 eden gost

      Daj srb 75 letni ne delaj iz sebe še večjega bedaka kot si že , saj ne na portalu ! Bogi sosedje , da te sploh prenašajo . Verjetno komaj čakajo, da se odseliš v gozd , saj za drugam nisi ! 13:53

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2023 ob 15:00 10.marec gost

      predstavniki večine Slovencev ???!!!!... komedija RTV.....

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.06.2023 ob 15:16 vs gost

      Dno ima črno luknjo , kamor je sedaj padla RTV .V črni luknji se vse razbije na prafaktorje , od koder rešitve ni , je samo še izničenje vsega . Tipična projekcija sedanje vladavine . Tako kot so na oblasti v državi nesposobneži , koristolovci in amaterji , tako so v svet RTV nastavili enake kadre . In ravno tisti ,,ga-ga-javci ,, so najbolj ,,glasni in pametni,, in konstruktivno kritični . Kaj se na RTV obeta , ni težko uganiti , edina rešitev je pač ne gledati in poslušati informativnih oddaj . Če bomo ohranili dokumentarni program in nekatere druge oddaje , bomo spremljali pač to . Zelo me je razveselilo ,da se v.d direktor Watmaugh, Urbanija in drugi uredniki to sejo uzurpirali , ker med temi bedaki , katera edina ,,vrlina,, je politični aktivizem z elementi žaljenja in deskritacije , pač nima kaj početi . ,,,,,Rdeča hiša,,,,, na Kolodvorski se bo sesula v nekaj mesecih kot hiša iz kart je moje mišljenje .

      41 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.06.2023 ob 15:18 gost

      Čaka jih težko obdobje !!!!!!!!!!!

      19 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.06.2023 ob 16:35 gost

        Levičarski televizijci že imajo svojo himno : Vsak dan ob istem šanku (anda Sašo Hribar ) Zavzemajo vse šanke Turista , karkoli že je danes do Kolodvorske .Ciroza dela s polno paro , a še vedno prepočasi .............

        24 10 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.06.2023 ob 18:42 gost

      Čelavi bitles Janči ne bo nikoli več haral po RTV Sloveniji. Počasi se ga tudi njegovi ljubitelji izogibajo. Le največji budale ostajajo.

      20 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.06.2023 ob 19:16 SRAMOTA gost

      Oglejte si posnetek te seje, obstaja na internetu, pa vam bo vse jasno, na tako sramotnem, nizkotnem nivoju ne poteka seja vaškega pasjega društva ne pa državne TV ki ima 2500 zaposlenih, pravzaprav dobivajo samo plačo, in to plačujemo vsi državljani. Svet je sestavljen iz samih "luftpremzarjev" niko i ništa, ni pa nobenega predstavnika delavcev, kmetov, upokojencev niti predstavnika krščanske cerkve, kristjanov pa je v Sloveniji po zadnjem popisu uradno 58 %, evangeličanov pa je v Sloveniji 0,8 % IN TEH 0,8 % EVANGELIČANOV IMA SVOJO PREDSTAVNICO V SVETU RTV, VEČ KOT POLOVICO SLOVENIJE PA NIMA. To je velika sramota, ki se v demokratični državi ne more zgoditi.

      34 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.06.2023 ob 19:33 gost gost

      Sramota si ti ob 19.16, pa se še vupaš oglašati, beda. Končno končano obdobne janšizma na TV. On pa njegovi so dobili po prpi na vseh frontah, ki so jih sami sprovocirali.

      17 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.06.2023 ob 20:26 HazelFoster gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.06.2023 ob 21:40 gost

      Pozdrav za doktora Požonca

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.06.2023 ob 22:47 gost

      LEVUHARJI a zdaj ne boste pisali da nas prodajajo Madžarom ,da je ORBANIZACIJA SLO. Čudno da ne. Plesali boste MADŽARSKI ČARDAŠ.V LJ pa se pleše UŽIČKO KOLO,pod dirigentsko palico LJ šerifa. ŽALOSTNO. V SLO je toliko norcev da jih je nemogoče prešteti.

      22 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.06.2023 ob 8:02 gost

      Madžarski Čardaš mi deluje tako kot bi se pes gon.l , užičko kolo pa kot , da bi mačka vlelel za rep ..... hi,hi,hi,hi,hi,hi

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 11:33 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        In ti boš kot idiot živel naprej.Vsi moramo živeti,tudi ti kulturnež.

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.06.2023 ob 8:18 gost

      Aleš Muser izgubil tožbo proti znanemu novinarju Miru Petku - Je to ! Krade kot sraka potem pa se sklicuje na svojo čast in ime . Nikoli ni imel dobrega imena , sploh pa ne časti !!!!!!!!!!!! hura,hura,aaaaaaaaa

      20 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      07.06.2023 ob 8:25 gost

      Pod to vlado gre vse narobe , kar gre lahko narobe .... Folk pa še kar pleše . Kobo enkrat muzika ugasnila bodo šele doumeli , da so pod vodo ........

      21 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      07.06.2023 ob 9:11 kilonja gost

      RTVSLO je znova ugrabljena s strani levih nacistov .

      18 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      07.06.2023 ob 10:32 X gost

      Novi presednik Sveta RTV je apologet komunističnih zločinov - Po Forbiciju je torej komuniste vodil dober namen in njihovo klanje ni bilo klanje kot nacistična , ki so bili vendar interentno zli . Ampak to je pogled iz glave komunističnega glavca , ki je vendar delal za ,,višjo stvar ,, in pogled na nacista iz strani , češ da to kolje , ker je zlo in se ga bojimo , ter se nam gnusi . V resnici pa sta oba nacist in komunist (kot tudi verski fanatik ) imela v glavi ,,plemeniti cilj,, . ki je opravičeval njeno klanje . Nacisti so bili tradicionalisti v smislu zagovarjenja tradicije , ki je nikoli ni bilo (zlata etična čista doba ) niso želeli spreminjati narave človeka in so bili zato pri notranjih čistkah manj paraonični in pobili manj lastnih ljudi . Komunisti so se šli vizonarstvo in so odkrito razglašali , da bodo odstranili vse , ki jim ne bodo sledili ali jih dohajali . Drugi del te inheretnosti paranoje je ta , da so hoteli zamenjati vrhnji sloj z delavsko - kmetskim in spet bolj pobijali , medtem ko so nacisti sklenili dogovor s svojo buržoazijo in zato manj notranje pobijali . Forbici potem spet v svojem slabem neumnem zagovoru razpreda, da so komunisti univerzalisti , ki nikogar ne izključujejo , čeprav so ravno v svojih programih izključili kapitaliste in buržoazijo (zadnje sluge kapitalistov ) bogate kmete , večina inteligence , ki so lahko prečitali komuniste kot nasilne primitivce in na podlagi teh manifestov potem pobijali . Kaj pa je recimo komunistično pobijanje otrok zanje napačnih ljudi kot vnaprejša vednost ? Tak slab mislec bo zdaj vodil nek sistem in pomagal si bo s svojo pokvarjenostjo , laganjem , fanatizmom in navadno neumjostjo . To so pa poglavitne lastnosti vseh fanatikov .

      29 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.06.2023 ob 11:25 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        X,enostavno bom povedal,da si kratkoumni neumnež,cerkvenojanšistični zaslepljenec.Največje zlo zgodovine dvetisočletne je krščanstvo s svojimi zločini nad celimi ljudstvi in kulturami.Rožman,Rupnik,izdajalci domobrani,črnorokci ,so prizadevno klali naš narod.Smeti desne.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      07.06.2023 ob 11:36 gost

      X se popiša nate ! Lp

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      07.06.2023 ob 11:57 gost

      Ta X je zate strokovnjak oziroma genij lendavski seronja

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      07.06.2023 ob 12:21 ~~~ gost

      In ,kaj je to tako važnega in pomembnega če sta dva pomurca v svetu radiotelevizije ? Za klumati in roke dvigovati sta dobra .Tako kot Zavec ki je v enem letu povedal 78 besed

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      07.06.2023 ob 15:10 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.