https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO in VIDEO: Poletna muzejska noč privabila ljubitelje kulture

Pomurski muzej , 18.06.2023 ob 16:00  

Včeraj so v okviru tradicionalne Poletne muzejske noči številne kulturne ustanove odprle svoja vrata. Kulturnemu dogajanju so se pridružili tudi v Pomurskem muzeju Murska Sobota. V Pomurskem muzeju Murska Sobota so za obiskovalce pripravili večerni program.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so odprli občasno arheološko razstavo Tišina grobov, katere avtor razstave je Samo Sankovič. Razstavo pa je odprl dr. Marko Sraka, svetovalec za kulturo Republike Slovenije. 

Direktor Pomurskega muzeja Murska Sobota dr. Branko Kerman je v uvodu povedal, da gre za izjemno razstavo, saj sta na njej datirani kar dve grobišči. Na razstavi so predstavljene arheološke najdbe, pridobljene z arheološkimi raziskavami v letih 2018 in 2019, ki so potekale ob cerkvi Marijinega rojstva in severno od nje na Tišini. 

Razstava Tišina grobov, predstavlja arheološke najdbe na območju ob cerkvi v kraju Tišina. Gre za najdbe iz prazgodovinskih, srednjeveških in novoveških grobov, ki jih dopolnjujejo novoveške naselbinske ostaline, drobne najdbe iz rimskega obdobja ter odlomki zgodnjesrednjeveške lončenine, kar dokazuje, da je bilo območje kraja Tišina verjetno poseljeno vsaj od konca bronaste dobe naprej. Leta 2018 in 2019 so ob načrtovanju obnove cerkve hoteli vedeti, kako globoko segajo temelji in kakšne arheološke plasti so okrog nje. Pri tem so ugotovili, da temelji segajo do dveh metrov globine, da je okrog zelo veliko grobov, tako da bi bile potrebne zelo velike arheološke raziskave. Druga raziskava je bila na območju krožišča v naselju ob obnovi ceste, kjer so našli grobove iz 11. stoletja. Presenetljiva najdba je tudi večje grobišče iz 11. in 12. stoletja, ki se razprostira od cerkve do občinske stavbe in šteje več sto grobov, izkopali pa so jih nekaj čez 80, je dodal avtor razstave Samo Sankovič.

Svetovalec za kulturo Republike Slovenije dr. Marko Sraka pa je pred odprtjem razstave poudaril, da je Poletna muzejska noč priložnost, da muzej izvaja svoje primarno poslanstvo. Muzeji so vez med preteklostjo in prihodnostjo. V sedanjosti pa nas opolnomočijo zato, da zanamcem pripovedujemo zgodbe preteklosti in razpolagajo s kulturno dediščino, ki govori o tem, kako smo bili v preteklosti družbeno solidarni.

Pred odprtjem razstave pa so v muzeju pripravili delavnico za družine »Obsenčni obročki po modi 21. stoletja.«

Poletno muzejsko noč pa so zaključili z akustičnim koncertom skupine Špirit.

Vse do polnoči pa je bil možen brezplačen ogled muzejskih razstav: stalna razstava, občasna razstava Kmečko delo v umetnostni in etnološki podobi.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2023 ob 17:12 gost

      Enjajte koga to zanima

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2023 ob 0:10 eva gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone. Work for three to eight hrs. a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month. Weekly payments.................... 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.06.2023 ob 19:07 gost gost

      VIJ O KULTURI PIRC PA SE SLIKA S KOM SRAMOTA ZA SLOVENCE PA KA SI JA NOR KA SMO ZVOLILI

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2023 ob 2:58 Dali smo zajedno gost

      reporter.si/clanek/slovenija/kdo-si-prisvaja-osamosvojitev-zakaj-sprava-med-janezom-janso-in-milanom-kucanom-ni youtube/IzAo0Dsh0o4 youtube/KNxnlrNrWtE

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.06.2023 ob 15:28 arham gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour……>www.cash.hiring9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.