https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti organizirali okroglo mizo »Romski kulturni in umetniški vplivi po Evropi«

Hotel Zvezda, 25.06.2023 ob 11:30  

V Hotelu Zvezda je v petek, 23. junija 2023, potekala okrogla miza z naslovom »Romski kulturni in umetniški vplivi po Evropi.«

Slavnostni govornik okrogle mize je bil svetovalec za kulturo Republike Slovenije dr. Marko Sraka, ta je v svojem govoru najprej izrazil čestitke ob prazniku romske skupnosti. »Tema današnje okrogle mize Romski kulturni in umetniški vplivi po Evropi je izrednega pomena. Romsko skupnost v javnosti in medijih premalokrat povezujemo z bogato in živo kulturo, saj so v ospredju vedno družbena vprašanja in problemi, ki izhajajo iz odnosa večinskega prebivalstva in Romi. Vsak dan se Romi srečujejo s sovraštvom in s kršitvami pravic in imajo probleme do dostojnih in dostopnih stanovanj in pogosto so jim zaprta vrat iz naslova zaposlitev in pravic ter se težje vključujejo v sistem izobraževanja. Romski jezik, kultura in umetnost pa so bili vedno tisti deli romske dediščine, ki jih tudi drugi priznavajo kot posebno vrednoto, še posebej pa tukaj v Prekmurju » je svoj govor sklenil Sraka.

Predsednik Zveze Romov Slovenije, mag. Jožek Horvat Muc, romolog, pa je nato predstavil vidnejše predstavnike romske skupnosti po svetu, ki so bili pomembni ustvarjalci svetovnih kulturnih, znanstvenih, političnih in umetniških smeri. Kar pomeni, da so Romi, ko promoviramo romsko identiteto in kulturo pridobili tudi svetovno slavo, kar pričajo številni dokumenti, ki pogosto temeljijo na osebnih pričevanjih znanih ljudi romskega porekla. Najbolj znani izmed njih pa so bili: Charlie Chaplin, Rita Hayworth, Michael Caine, Gene Kelly, Antonio Banderas in mnogi drugi, je dodal Predsednik Zveze Romov Slovenije.

Na okrogli mizi so nato spregovorili še: prof. dr. Dragoljub Acković, romolog, direktor Romskega muzeja Beograd; Goran Džurdževič, aktivist, direktor Romske kuče Bjelovar, Una Beriša, novinarka, Romska redakcija radio Beograd in Monika Sandreli, novinarka, urednica radia Romic.

Izvedbo projekta sta omogočila Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Svet romske skupnosti Republike Slovenije. Dogodek sta pripravili Zveza Romov Slovenije in Evropska romska zveza - European Roma Union - Evropakri Romani Unia. Pred okroglo mizo so pripravili slovesnost ob prazniku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.