https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Izvedli so promocijsko animacijsko delavnica »Človek in konj - zdrava naveza«

RIS Dvorec Rakičan, 15.07.2023 ob 8:00  

V petek, 14. julija 2023, je Zavod Roka, Zavod za projektni management, Černelavci v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan organiziral Promocijsko animacijska delavnica »Človek in konj - zdrava naveza.«

Delavnica je bila organizirana za predstavnike nevladnih organizacij in predstavnike osrednjih strokovnih institucij na področju socialnega varstva z namenom predstavitve projekta »Gradimo mostove za socialno vključenost ranljivih skupin,« predstavitve dobrih praks iz lokalnega okolja, predstavitve vizije razvoja socialnovarstvenih storitev ter vzpostavljanja kontaktov z namenom okrepitve sodelovanja na območju LAS Goričko. Promocijsko animacijsko delavnico je izvedla Katja Drvarič Talian, predstavnica Zavoda Roka, Zavod za projektni management, Černelavci.  

Na kratko je bil predstavljen omenjen projekt »MOSTOVI«, ki se izvaja v okviru Strategije lokalnega razvoja LAS Goričko 2020. Predstavljen je bil namen projekta in cilji projekta. Na koncu pa se predstavili sodelujoči partnerji: Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan; Mozaik, društvo za socialno vključenost, so.p.; Pribinovina, proizvodno in storitveno podjetje, d.o.o.; Bluecam studio, video storitve, turizem in svetovanje, Boštjan Flegar s.p. in Prekmurska godba Bakovci.

Predstavnica Zavoda Roka je nato predstavila razvoj socialnozdravstveno-rekreativnih programov Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan. Omenjen program je obsegal 10 pilotnih delavnic terapevtskega jahanja in športno-rekreativnega jahanja. Terapevtsko jahanje je v osnovi izjemno prijetno doživetje, saj nastane poseben odnos med človekom in konjem. Jahanje pozitivno vpliva na gibalne in psihosocialne funkcije in dinamično zdravljenje celotnega telesa. 

V okviru predstavitve vizije razvoja socialnovarstvenih storitev je bilo izpostavljeno, da se bo omenjen program terapevtskega jahanja in športno-rekreativnega jahanja ohranil, saj je izredno blagodejno vplival na psihofizično počutje prebivalstva. Obenem je omenjen program omogočil vključevanje različnih ranljivih skupin v družbeno življenje, kar se jim zdi izrednega pomena je na koncu dodala Katja Drvarič Talian.

Sonja Šavel iz Mozaika, društva za socialno vključenost, so.p. je pri tem omenila njihove nove oblike medgeneracijskega sodelovanja za ranljive ciljne skupine. Pri tem je dodala, da bi bilo treba malo včasih spodbuditi mlajše osebe, da bi se več priključevali v omenjene dejavnosti. Tako bi bilo treba preko obstoječih društev in Slovenske filantropije aktivirati male za pomoč starejšim. Pred tem pa jih za opravljanje prostovoljnega dela opolnomočili. 

Aleša Bagari, vodja konjeniškega centra in jahalna učiteljica v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan pa je na kratko predstavila svoje vtise z omenjenih pilotnih delavnic terapevtskega jahanja in športno-rekreativnega jahanja. Ter vse prisotne povabila naj se ji pridružijo ter sami preizkusijo, kako blagodejno vpliva na ljudi zdrava naveza Človek in konj.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija