https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V spomin na romske žrtve genocida slovesno tudi v Murski Soboti

03.08.2023 ob 13:30  

V Murski Soboti so danes pripravili spominsko slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni. 

V veliki sejni dvorani Mestne občine Murska Sobota je danes potekala spominska slovesnost ob dnevu spomina na romske žrtve genocida v drugi svetovni vojni z naslovom Genocid nad Romi, novejše raziskave in ugotovitve.

Pozdravne nagovore so imeli predsednik uprave dr. Šiftarjeve Fundacije Marjan Šiftar, župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj in v.d. direktorja urada za narodnosti Janez Doltar, predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in predsednik avstrijskih Romov Horvath Emmerich Gartner. Spominske slovesnosti pa se je med drugimi udeležil tudi državni sekretar Dejan Židan.

Z mednarodnim dnevom se spominjamo usmrtitev največ Romov naenkrat, ko so nemški nacisti med drugo svetovno vojno na večer 2. avgusta 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau uničili tamkajšnje cigansko taborišče (Zigeunerlager) in usmrtili več kot 4 tisoč Romov in Sintov.

"Kar se je zgodilo v noči med 2. in 3. avgustom leta 1944 v tem taborišču, se ne bi smelo zgoditi. To je bil zločin, eden od mnogih zločinov tega režima nad Romi, enega najbolj bolečih dejanj v zgodovini romskega naroda. Moramo se ga spominjati, ohranjati zgodovinski spomin na ta pozabljeni holokavst. Zaradi spoštovanja vseh preminulih, zato da se kaj takšnega nikoli več ne bi zgodilo," je med drugim v svojem nagovoru zbranim povedal Marjan Šiftar. 

Skupno naj bi tako v tem taborišču umrlo 23 tisoč Romov, ki so jih tja pripeljali iz 14 evropskih držav. Usmrtitve Romov so nacisti izvajali tudi v svojih drugih taboriščih v skladu s politiko "končne rešitve ciganskega vprašanja", katere cilj je bilo uničenje Romov. K temu je spadala tudi njihova načrtna sterilizacija. "Po grobih ocenah naj bi nacisti in njihovi zavezniki pobili približno 25 odstotkov evropskih Romov. Vendar skupno število Romov, pobitih v holokavstu, še danes ni znano," pojasni Jožek Horvat Muc.

Po novejših podatkih so med drugo svetovno vojno med letoma 1939 in 1945 nacisti usmrtili več kot pol milijona Romov, nekateri menijo, da celo milijon in pol. Romi so bili kot etnična skupina za Judi tako druga največja žrtev nacističnega režima.

"Vsi ljudje se rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice. Dana sta jim razum in vest, zato bi morali drug z drugim ravnati v duhu bratstva," še pove Šiftar.

Sledila je še predstavitev dokumentarnega filma "Mri Historija" in kulturna obeležitev v spomin na romski genocid s položitvijo venca pred spominsko ploščo na dvorišču nekdanje Ekonomske šole na Slovenski ulici v Murski Soboti. V avli pred sejno dvorano pa so na ogled postavili tudi razstavo o genocidu nad Romi. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija