https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Izrednih razmer zaradi poplav še ni konec, kaj lahko pričakujemo?

04.08.2023 ob 11:10  

Brane Gregorčič in Janez Polajnar z Agencije RS za okolje (Arso), poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in minister za obrambo Marjan Šarec so podali izjavo za javnost ob izrednih meteoroloških in perečih hidroloških razmerah v Sloveniji.

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi dolgotrajnih nalivov, zaradi katerih pričakujejo še nadaljnje poraste in razlivanja vodotokov, izdala rdeče opozorilo za severovzhodno, severozahodno in osrednjo Slovenijo, ki velja do polnoči. Rdeče so obarvali tudi jugovzhodni del Slovenije. Ob obilnih padavinah, ki so padle v kratkem času, so silovito narasli nekateri vodotoki, ki že poplavljajo.

»Pozivamo ljudi, naj ostanejo doma, spremljajo opozorila pristojnih služb in se ne približujejo vodotokom ali lokacijam reševanja.« je skupni poziv vseh prisotnih na današnji skupni novinarski konferenci Agencije za okolje in Uprave za zaščito in reševanje.

“Žal so se uresničile tiste najbolj črne variante, da bomo morali zaostrovati opozorila. Vreme je šlo svojo pot. Količina padavin v minulih 12 urah je bila še večja od tistih najbolj verjetnih scenarijev,” je povedal meteorolog Brane Gregorčič. Poudaril je, da je ponekod padlo blizu 200 milimetrov padavin na kvadratni meter. "Najhujši nalivi so se pojavljali v južnem predgorju Julijskih Alp in na območju med Idrijskim hribovjem proti Gorenjski, Koroški in Zgornji Savinjski," je dejal Gregorčič. “Posledice so hude.” Padavinski dogodek še ni končan, smo nekje na polovici, pravi Gregorič. 

“V Sloveniji imamo povodenj, ki je podobna največjih povodnjih v zgodovini Slovenije,” je izpostavil hidrolog Janez Polajnar. Tudi on je poudaril, da se bo težišče dogajanja preselilo na jug, jugovzhod oziroma vzhod Slovenije. “Tam pričakujemo danes čez dan in v noči na soboto poplavljanje rek v večjem obsegu.” Pričakujemo še poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, pričakovati je rekorden pretok Save na izstopu iz države, je opozoril. 

"Savinja je svoje razdejanje že pustila, zdaj se premika v spodnji del, težave tako pričakujemo v Celju in Laškem," pove Polajnar in doda, da nameravajo v Avstriji še dodatno povečati pretok Drave, zaradi česar pričakujejo zelo velik pretok. Po njegovih besedah lahko umiritev razmer pričakujemo šele v nedeljo, vendar pa so “vodne količine takšne, da smo zaskrbljeni”. Mura za zdaj poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov.

Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan, zaostrene razmere danes pričakujejo na jugovzhodu Slovenije, predvsem na območju Kočevskega, na območju Kolpe in Bele krajine. Pomikale se bodo hrvaški meji proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Padavine bodo jutri čez dan slabele, v noči na nedeljo bodo ponehale, je še povedal Gregorčič.

Razmere, ki jih je za sabo pustila povodenj, so trenutno najhujše na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Nekateri kraji so odrezani od sveta, zaradi prekinjenih zvez je otežena tudi komunikacija, je na novinarski konferenci dejal poveljnik CZ Srečko Šestan, ki je aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah.

Marsikje je dostop do prizadeti območij onemogočen, iz zgornjesavinjskega kampa Menina so ljudi morali reševati s helikopterjem, pove Šestan. Policija je na štabu CZ poročala o več smrtnih žrtvah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo.

Kot je povedal minister za obrambo Marjan Šarec, na terenu pomaga tudi 250 pripadnikov Slovenske vojske. "Če ne bo šlo drugače, bomo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitarnimi vozili," je dejal. 

Minister Šarec je povedal tudi, da je že bil v stiku z evropskim komisarjem Lenarčičem in ponovil, da se v tej ujmi v Sloveniji dogaja kombinacija poplav od leta 1990 naprej. Najpomembnejša v tem trenutku je organizacija dela in nadomeščanje ekip, ki bi bile morda utrujene in izčrpane. Protipoplavnih vreč in druge opreme je dovolj in se bo razpošiljala na podlagi javljenih potreb iz regijskih štabov.