https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Polajnar: »Reka Mura je zelo polna in na robu protipoplavnih nasipov«

05.08.2023 ob 10:20  

Ob izrednih meteoroloških in hidroloških so izjavo podali meteorolog Brane Gregorčič, hidrolog Janez Polajnar, direktorica direkcije za vode Neža Kodre in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Brane Gregorčič je povedal, da se vremenska situacija počasi umirja. "Stopnjo vremenskega opozorila smo znižali. Jutri popoldne nas bo od zahoda dosegla hladna fronta, ki ne bo prinesla obilnega dežja, bo pa ob njenem prehodu možen nastanek neviht. Predvsem na Primorskem bodo te nevihte imele nekaj več moči, tako da so tam možni sunki vetra in ob nevihti tudi možnost toče. Potem v noči na ponedeljek se pa ozračje res umiri," je dejal.

Stanje reke Mure

Ohranjajo se poplavljene površine ob Muri, njen pretok je ustaljen.

Jutri bodo imele Mura, Drava, Krka in Ljubljanica ustaljene pretoke, druge reke pa bodo večinoma že upadale. V ponedeljek se bo vodnatost rek zmanjševala.

"Številne reke po Sloveniji so še vedno razlite, a se razmere ne poslabšujejo več tako drastično kot včeraj. Dodatno so nekoliko porasle reke v osrednji in zahodni Sloveniji. Njihovo upadanje je zaradi padavin počasnejše.

Poslabšujejo se razmere v spodnjem toku reke Save. Pretok se bo čez dan povečal. Temu pretoku se bo pridružil še pritok Krke. Največ težav pričakujemo na sotočju teh dveh rek," pove hidrolog Janez Polajnar.

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre je povedala, da bodo na Muri aktivirali suhe zadrževalnike, tudi na madžarski strani. Voda je prišla tik pod robove. "Ponoči smo utrjevali nasipe z dodatnimi vrečami. Med bolj kritičnimi sta bili občini Razkrižje in Ljutomer. Tam smo z interventnimi ukrepi preprečili, da do večje škode ni prišlo," je dejala.

 

* Foto: izrez zaslona

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2023 ob 11:15 Sava gost

      zurnal24.si/slovenija/ne-samo-vodostaj-v-tisini-prihaja-se-ta-groznja-sava

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.08.2023 ob 18:35 gost gost

      UTRGALO NASIP NA DOLNJI BISTRICI ZAKAJ NASIP NI POKOŠEN NEGA PENES ZA TO ZA NIKO IMA PARA SVAŠTA BISTRIČANCI STOPITE SKUPAJ VSO SREČO BOG POMAGAJ

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.