https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Ob reki Muri popustil protipoplavni nasip, evakuacija celotne vasi Dolnja Bistrica in del Hotize

Dolnja Bistrica , 05.08.2023 ob 18:40  

Danes okrog 18. ure je popustil protipoplavni nasip ob reki Muri na Dolnji Bistrici v občini Črenšovci. Sprožile so se tudi sirene, ki opozarjajo na splošno nevarnost.  

Evakuacija celotne vasi Dolnja Bistrica

Na Dolnji Bistrici deroče reke Mure ne morejo zadržati, zato je prišlo do evakuacije celotne vasi. Evakuirali so 500 ljudi.

"Zaradi preteče nevarnosti poplavljanja reke Mure bomo primorani zapustiti naše domove. Prosimo vas, vzemite najnujnejše stvari. Zagotovljena so prenočišča v šoli Srednja Bistrica, Črenšovci in Beltinci, v črenšovskem kulturnem domu, gasilskem domu Črenšovci, starem vrtcu na Srednji Bistrici, Župnijskem domu Črenšovci ter v dvorani Žižki, KIT Žižki in Črenšovci. Ostanite mirni in upoštevajte navodila policije in gasilcev," sporoča županja Občine Črenšovci Vera Markoja. 

Odrejena evakuacija dela naselja Hotiza

"Župan Občine Lendava Janez Magyar se je na terenu seznanim s stanjem ob reki Muri v Dolnji Bistrici, kjer je danes popoldan popustil protipoplavni nasip. Glede na trenutno situacijo je iz preventivnih razlogov odredil evakuacijo nižinskega dela Hotize in zaselka Mirišče.

Prebivalci z ogroženega območja bodo nameščeni v telovadnici Dvojezične osnovne šole I Lendava. Občanke in občane, ki živijo v naseljih ob reki Muri pa naprošamo, da spremljajte naše objave, opazujte naraščanje vode v okolici ter upoštevajte navodila pristojnih služb," sporočajo z lendavske občine.

   

Jez bodo skušali popraviti s helikopterji

"Zadnje informacije niso ravno obetavne, preboj jezu, ki ga je naredila Mura, se počasi povečuje. Službe, ki vzdržujejo nasipe, ga skušajo zaustaviti, a z mehanizacijo, ki je na voljo, to ne uspeva," je dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Kot je pojasnil v oddaji Odmevi na TV Slovenija, so našli drugačno možnost, in sicer da bi s helikopterji prenašali betonske bloke, ki bi jih strojnik na terenu samo poravnal, a razmere zaradi vremena tega ne dopuščajo.

"Naredili smo nujno potreben korak in šli v evakuacijo, ker je to edini ukrep, da preprečimo morebitne žrtve," je dejal. "Če bo namreč voda začela odnašati zemljino, bo prišlo do hipne porušitve jezu in poplavni val bo šel čez devet, deset vasi," je dejal.

 

Hidrolog Janez Polajnar je v Odmevih dodal, da so razmere ob Muri izredno nepredvidljive, saj ima reka trenutno drugi največji pretok v zgodovini, 1350 kubičnih metrov na sekundo in po zadnjih izračunih bo tak pritisk vztrajal vsaj še 24 ur.

V Dolnji Bistrici so številni prostovoljci polnili protipoplavne vreče s peskom. 

"Predrl se je del vodnega nasipa na lokaciji pri Dolnji Bistrici, zaradi česar je prišlo do poplavljanje reke Mure. Prebivalce ob Dolnji Bistrici, Hotizi in Gabrjah pozivamo, da spremljajo situacijo na terenu in upoštevajo navodila pristojnih služb," obvešča vlada.

Rdeče opozorilo

"Mura v Gornji Radgoni ima ustaljen pretok 1350 m3/s. 𝗗𝗼𝗹𝘃𝗼𝗱𝗻𝗼, 𝗽𝗿𝗶 𝗻𝗮𝘀𝗲𝗹𝗷𝘂 𝗗𝗼𝗹𝗻𝗷𝗮 𝗕𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝗮 𝘀𝗲 𝗷𝗲 𝗽𝗼𝗿𝘂𝘀̌𝗶𝗹 𝗱𝗲𝗹 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗶𝗽𝗼𝗽𝗹𝗮𝘃𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗻𝗮𝘀𝗶𝗽𝗮. Mura na tem območju poplavlja v velikem obsegu. Poplavljeno območje se lahko razširi vzdolž levega brega oziroma nasipa ob Muri. Mura ima gorvodno od slovenske meje še ustaljen pretok, ki se še ne bo bistveno zmanjšal. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale," navaja Arso. 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.08.2023 ob 18:51 kilonja gost

      Upam da ne bo hujšega za ljudi in živali pa tudi za imetje ne .

      71 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 8:16 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Kilonja zdaj vijdiš kakši blesavci obstajajo ka ti za takšen konentar minus dajo.

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.08.2023 ob 19:00 Slabo in nedostopno gost

      24ur.com/novice/slovenija/deli-ljubljane-se-vedno-pod-vodo-v-kamniku-bodo-poskusali-s-helikopterjem

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.08.2023 ob 19:13 gost

      O FAK 😢

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.08.2023 ob 20:03 Sabota555 gost

      Prosimo da bo čim prej vse mimo!!!

      42 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.08.2023 ob 20:19 Gajdar gost

      Kdor je odvovoren, da za izgradnjo protipoplavnega nasipa ni bilo izdano gradbeno dovoljenje bi moral kazensko odgovarjati.

      66 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.08.2023 ob 20:20 gost

      Upajmo na najboljše !!!

      31 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.08.2023 ob 20:23 gost gost

      PA ŠTO GA VZDRŽUJE KOSI ČIM VODA ODTRGA ŠOP TRAVE KOPLJE DALJE EVO VAM STANJA VSA ČAST GASILCEM NAJ JIM USPE

      43 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.08.2023 ob 22:43 Štef gost

      Upam da tisti ki daje minuse da ga ta voda odnese

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.08.2023 ob 22:55 ŽALOSTNO gost

      Ker sem to spremljal lahko rečem, da se je glede Mure, do danes zvečer v Sloveniji krepko zavajalo - lagalo. Pojdite na spletno stran avstrijskih vod in tam najdete podatek za danes zvečer ob 19 uri Mura v Gradcu ŠE VEDNO NARAŠČA in pojdite na stran hidrometeorološkega zavoda Slovenije, kjer piše da Mura v G. Radgoni PADA. Komaj danes zvečer je Polajner na TV Slovenija v Dnevniku povedal, DA MURA ŠE VSAJ NASLEDNJIH 24 UR NE BO PADALA, kvečjemu naraščala in to je povedal šele sedaj ko je Mura že utrgala nasip v Dolnji Bistrici, prej pa tega ni povedal nihče. TOREJ ZAKAJ TAKO ZAVAJANJE IN LAGANJE ? Pod 2. Ti nasipi ki so se zgradili že za Jugoslavije v tej Sloveniji v zadnjih 30 letih ni bilo NOBENE SANACIJE ali popravila teh nasipov, popolnoma nič, še več, to malo denarja ki je bilo namenjeno za sanacijo vodotokov so preusmerili po zaslugi Nike Kovač in kompanije za begunce in nevladnike. Sicer pa ste se Slovenci za to na referendumu tudi odločili tako TO SO DEJSTVA in zdaj bomo imeli to kar imamo - katastrofo. Meni se zdi da je nad Slovenijo prišla Božja kazen, ali bo kaj pomagalo ?

      49 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 0:00 Padli so nasipi gost

        oe24.at/welt/hochwasser-staudamm-in-slowenien-gebrochen-einige-doerfer-evakuiert

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 0:36 Da bi bila Jugoslavija gost

        ne bi trebalu sanaciju https://www.zurnal24.si/slovenija/vodni-nasip-je-popustil-zaceli-so-z-evakuacijo-ljudi-410090

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.08.2023 ob 23:22 bmkk gost

      tak je ja.. za sanacijo protipoplavnih nasipov, za prizadete v poplavah slovenije nega pejnaz.. glavno ka leko slovenija da 40 miljonov ubogin ukrajincon keri se prinas vozijo z autoji kere si mi nemo mogli privosciti pa tudi ce mo delali 300 lejt…. glavno ka majo ukrajinci vsaki cent mi mo pa za naso betezno deco zbejrali piksline pa stupline.. 40 miljonov so namenili ukrajinskin tajkunon 1,1 miljon pa prizadetin v poplavaj v SLO… Dobro jutro Slovenija. jebem ge van takso politiko kera kradne 30+ lejt, jebem ge van to posrano EU!!!

      42 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 1:06 Janez Janša gost

        Ne iščite krivce v Ukrajincih...mamo jih doma...Nika Kovač Jaša Jenull in podobna golazen ki črpa milijone iz državnega proračuna za svoje nedelo....ja to je tisti izgubljeni denar ki bi se ga lahko porabilo npr za poplavne nasipe...zakon o vodah je tudi spadno ker je Nika fajtala...Toliko o tem

        38 10 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.08.2023 ob 23:25 NEVLADNIKI KJE STE ? gost

      JE KDO VIDEL VSAJ ENEGA NEVLADNIKA, KI POMAGA PRI TEJ NESREČI ? ( 8. marec, Metelkova itd) Baje je teh parazitov v Sloveniji več kot gasilcev, torej kje so ???

      42 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 2:56 Gft gost

        Zakaj moramo iz proračuna plačevati duhovnike? Je kdo katerega videl da bi vzel lopato v roke in pomagal najbolj ubogim in prizadetim v poplavami? Ne, še sami bodo zopet gnjavili za prispevke in zbirali za pomoč. Da bi se pa kdo konkretno zganil in pljunil v toke tega ne bomo doživeli. Ko je treba pomagati jih ni nikjer. Sramota

        24 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 6:49 Gost gost

        Zakaj moramo iz proračuna plačevati mlade partijske upokojence? Je kdo katerega videl da bi vzel lopato v roke in pomagal najbolj ubogim in prizadetim v poplavami? Ne, še sami bodo zopet gnjavili za njihovo ideologijo in imeli proslave. Da bi se pa kdo konkretno zganil in pljunil v toke tega ne bomo doživeli. Ko je treba pomagati jih ni nikjer. Sramota

        15 6 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.08.2023 ob 23:43 gost gost

      ŽALOSTNO ŠTERI SMO TAM DOMA ZNAMO KA JE MURA PRI DNEVNIKI SO PA SPET OBEČANJA BEREKI SE NAPUNIJO TE PA ČAKAJ KA DE DELE NOČ DE DOLGA

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.08.2023 ob 23:56 ... gost

      Bistričanci smo vajeni vode ampak takšne ne... pomoč je vsekakor dobrodošla

      21 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.08.2023 ob 3:09 Waitapu gost

      Je kdo kje videl kakšnega predstavnika Janševega podmladka skrajne Sds da bi pomagal ljudem, ki so jih prizadele poplave? Nigdje nikog. Spet so poniknili, ko je potrebno pljuniti v roke in razen gobcanja po njihovih kanalih, pomagati sočloveku v stisku. Razen nenehnih zdrah in napadov na predstavnike oblasti niso sposobni čisto nič.

      19 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 7:55 mostje gost

        Waitapu.......... Ne motaj politike kcoj .Tudi jaz nisem videl nikogar iz stranke debeloga Horvata in tistih ki plešejo .Volili ste si pernatega in v njegovi vladi so tisti ki niso pristali na sanacijo nasipa za to ne kokodači .

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.08.2023 ob 3:17 Dusko gost

      Potrebno je že enkrat končno obdavčiti največjo in najbolj nedotakljivo nevladno organizacijo Cerkev, ki nas ovira pri živem telesu, in na podlagi tega zbrati sredstva za pomoč prizadetim v poplavah. Zdaj je čas da vsi stopimo skupaj in rečemo ne temu nenehnemu izkoriščanju

      17 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      06.08.2023 ob 5:10 gost gost

      V TEJ NEVOLJI EDNI PA MEŠATE JANŠO PA CERKEV PRITE RAJŠI POMAGAT DELAT IZ LJUDI SE DELATE NORCA SRAMOTA ITAK VAM SE JEBE ZA SLOVENIJO

      25 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      06.08.2023 ob 7:34 Gost. gost

      Pomagat pojdite ne da pišete

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 7:51 gost

        Eh tapravi se je oglasil , sam pa čepi cele dneve za računalnikom pa piše kozlarije , da se zgražaš ! Ajde šiptar pluni v roke pa premakni to debelo rit 210/165 neseš 1 tono na enkrat .......daj zaveži ! 7:34

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      06.08.2023 ob 7:45 gost

      Zakaj nisi tij debil tam da bi pomagal. Strokovnjak za poplave.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 12:23 Gasilci pomagali Avstrijcem gost

        oe24.at/welt/oesterreichische-camping-gruppe-in-slowenien-gerettet

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.08.2023 ob 7:50 gost

      Vse to so posledice enega in edinega debila ki si prisvajo slovenijo kao da je njegova. Ko je bil na vladi 3krat nič ni naredil za to da bi se uredile zadeve glede poplav. Ko je bil v opozicije pa je vse oviral da bi drugi kaj naredili. V 30 letih svoje politične poti samo drka zavira razvoj države in postavlja sebe in svoje debilne hlapce v prvo vrsto ke see delijo davkoplačevalski denar. In to je eden in edini debil stranke SDS in njegovi polpismeni hlapci.

      11 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.08.2023 ob 7:55 gost

        (7:50 ) Hlapec je bil kao foter pa ni bil , ker je bil nekdo drug pa te je moral kljub temu hraniti !Kapišo Mičo ! Ti Janezov oboževalec !

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.08.2023 ob 7:52 gost

      Debil debeli v gobcu si dober , v rokah pa za drek !!!!!!!!!!!!!!7:50

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.08.2023 ob 8:17 gost

      Gost ob 7:55 dobro si ga zadel ! Bravo ho,ho,ho,ho !

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.08.2023 ob 14:18 prdec gost

      Raje poiščite, tistega, ki je naselil Muro z BOBRI, ki rovarijo po nasipih.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      06.08.2023 ob 14:35 Gost gost

      Največje zlo so naravovarstveniki,kateri ne dovolijo čiščenje korita Mure.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      06.08.2023 ob 15:18 gost

      Ljudje so vedno samo čistili korita Mure iin njene rokave. Pa to brez tega da bi morali koga vprašati. Samo dandanes se vse dela samo za denar zato se nič nečisti.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.