https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podtalnica in zaledne vode se še niso umaknile, predstavniki oblasti danes v Prekmurje

08.08.2023 ob 9:15  

Medtem ko pretok reke Mure upada, težave še povzročajo podtalnica in zaledne vode. Danes si bo prizadeta območja v Prekmurju v spremstvu hrvaškega zunanjega ministra ogledala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.


Noč je minila brez vremenskih posebnosti. Pretok velike večine rek po napovedih upada, kažejo zadnji podatki samodejnih hidroloških postaj. Danes zjutraj ob 8. uri je imela reka Mura v Gornji Radgoni pretok 526 kubičnih metrov na sekundo, včeraj zvečer 610. Medtem ko se pretok Mure zmanjšuje, pa se podtalnica in zaledne vode še niso umaknile.

Vir: Arso

Pretok Mure v Murskem Središču je bil ob 7. uri 831,61 kubičnih metrov na sekundo, včeraj zvečer pa 1204,39. Državni hidrometeorološki zavod Hrvaške poroča, da je vodostaj ob 7. uri znašal 463 centimetrov, včeraj zvečer pa 520.

Vir:DHMZ

Pretok reke Mure se zmanjšuje po celotnem toku. Še vedno pa poplavlja, predvsem v srednjem in spodnjem toku. Tudi Drava še poplavlja. Krka in posamezni pritoki Ljubljanice se razlivajo na območju vsakoletnih poplav. Poplavljene površine se bodo danes zmanjševale, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). V prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po državi zmanjševala.

Tudi danes bodo prizadeta območja obiskali predstavniki oblasti. Ministrica Fajon bo skupaj z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom obiskala Prekmurje. Ministri si bodo z županjo občine Črenšovci Vero Markoja in lendavskim županom Janezom Magyarom ogledali poplavljena območja, kjer je pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri pomagala Hrvaška. Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes obiskala Koroško.

Prek posebne spletne aplikacije Poplave 2023, ki so jo vzpostavili včeraj, je pomoč prizadetim v ujmah ponudilo že več kot 10 tisoč ljudi, število pa raste iz minute v minuto. Trenutno uprava za zaščito in reševanje povprašuje zlasti po storitvah in materialu za popravilo objektov, cest in druge infrastrukture, je razvidno iz aplikacije.

Po napovedih vremenoslovcev se bo vreme postopoma umirilo. Danes bo sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Jutri bo delno jasno, popoldne se bodo v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne padavine, navaja Arso.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.