https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi odprli razstavo ob 450. obletnici prve knjige na ozemlju današnje Slovenije

28.08.2023 ob 11:47  

V Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva v Lendavi so v soboto odprli razstavo ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije in zgodovinske Zalske županije.

Zgodovinski dogodek

Odprtje razstave je potekalo ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije, dnevu, ko so se iz Budimpešte v Lendavo prvič vrnila vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja.

»Veseli nas, da festival Vinarium tudi letos dosega mednarodne razsežnosti, poleg tega pa tokrat pomembno mesto zaseda tudi Budimpešta, s pomočjo katere smo organizirali za Lendavo zgodovinski dogodek – po 450-tih letih so se k nam prvič vrnila originalna knjižna dela, prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi,« je povedal župan občine Lendava Janez Magyar.

Skrbno varovani originali 

V Lendavo so se tako za dva dni vrnila vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja, ki so jih pred 450 leti tukaj tudi natisnili. Razstavo z naslovom "450 let prve tiskane knjige v Lendavi" so v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva pozdravili z mednarodno konferenco, ki sta se je udeležila tudi Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice in Rózsa Dávid, generalni direktor Narodne knjižnice Széchényi iz Budimpešte, kjer skrbno hranijo originale.

Razstavo je pripravil Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava. Zbrane je nagovoril tudi Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava.

»Na ta veliki dogodek smo se pripravljali leto dni. Knjige zahtevajo posebno obravnavo, posebno okolje, v katerem so razstavljene, 24-urno varovanje, saj sta dve izmed njih še edina obstoječa primerka originalov iz tistega časa, zato bodo originali na ogled zgolj dva dni,« je pojasnil avtor razstave Kepe.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2023 ob 12:11 gost

      Vse lepo in prav samo knjiga je v Madžarskem jeziku ne v slovenskem. Se pravi nima nič z slovenijo.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.08.2023 ob 22:12 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2023 ob 12:20 gost

      Mi smo takrat bili avsto-ogarski konjušari

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2023 ob 13:58 Kosec gost

      Sramota za Lendavo kakšno nepokošeno travo imate. Sem bil na Bogračfestu pa mi je vse slabo bilo. Sramota za kosce.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.08.2023 ob 19:40 gost

        Pa jarek pod nadvozom čez žel. progo, prava džungla..pravi prvi pogled na neurejeno mesto, sramota res, si morate zamisliti da bi tak pogled imeli na vhodu v M.Soboto? Župana bi vesili. Kaj imajo sploh v LEndavi koga, ki je zadolžen da take vodotoke počisti in pokosi obrežja? Ej moja bograč prestolnica, najprej si uredite izgled in vhod v vaš varaš, potem se ite turizma.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2023 ob 19:44 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.08.2023 ob 20:32 saj je gost

      Saj je samo tiskana v Lendavi. Vsebina nima nobene veze. Lahko bi bila v poljšćini.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.08.2023 ob 9:01 Kin gost

      žal nič novega za nepokošeno, smrdljivo lendavo. že leta je tako in dvomim, da bo bolje. hočejo se iti turizma, a ....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.08.2023 ob 20:46 MojTeGuro gost

      Jaz pa mislim da bi se Orbanov drek (iztrebek iz riti) v nekem steklenem sarkofagu tudi pasal v muzeju. In še kako bi ga ga Lendavčani rade volje hodili gledat in za dodatno plačilo celo vohat. Samo da je mađarsko sranje in že ima mesto v lendavsem muzeju. cccc

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.