https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na sejmišču v Gornji Radgoni tudi včeraj pestro dogajanje

29.08.2023 ob 13:00  

Tretji dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA so bile v ospredju teme veterinarstva, ekološkega kmetijstva, živilstva, gastronomije in govedoreje.

Zelenjadarski posvet

Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, ki se na sejmu Agra s svojimi člani predstavlja s sloganom Povezani dosežemo več, je pripravila zelenjadarski posvet. Kot so ugotavljali udeleženci, so največja rakasta rana, na podlagi katerih se gradijo strategije in vse drugo, podatki, ki pa dajejo sliko, ki ne odraža pravega stanja na trgu.

Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, meni, da so se o tem strinjali vsi, tako ministrstvo na eni strani kot pridelovalci in deležniki na drugi strani. »In ta strah pred pravilnim poročanjem in ustrezno evidenco je v Sloveniji neizmeren in to se pozna predvsem v zelenjadarstvu, kadar govorimo o samooskrbi, ki je resnično nizka. In številke to na neki način potrjujejo, v resnici pa so še slabše, kar nas lahko zelo skrbi.«

To so na posvetu predali tudi ministrici – da ministrstva naj ne bo strah pred zbiranjem ustreznih podatkov, na katerih se potem pripravljajo strategije. Druga zadeva, na katero opozarjajo že nekaj časa, pa so naložbe oziroma strah pred večjimi naložbami, ki so s strani države omejene na 800 tisoč evrov (višina subvencije oziroma nepovratna sredstva).

Na posvetu pa je bilo tudi slišati, da moramo spremeniti odnos do kmetijstva, da mora dobiti kmet večjo veljavo, v panogi pa bo potrebnega tudi več znanja.

Na ministrstvu o izgubah hrane, ekološkem kmetovanju in podnebnih spremembah

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo Predstavitev akcijskega načrta za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, okroglo mizo Kako izkoristiti potencial ekološkega kmetovanja in posvet Blaženje podnebnih sprememb v kmetijstvu: premagovanje izzivov in spodbujanje izvajanja učinkovitih ukrepov.

Na slednjem so poudarili, da je za optimizem v kmetijstvu nujno spoštovati to, s čimer se sektor ukvarja, saj ljudje v sektorju pripomorejo za dobro dejavnosti, potem bi lahko dali tudi to odgovornost vsem v družbi, da bomo ohranjali kmetijstvo in slovenske kmete. Od teh so na eni strani velika pričakovanja, po drugi pa jim moramo kot družba dati spoštovanje. Potem bo to optimistična energija, ki bo delovala na vse, torej se moramo v zgodbo se vključevati vsi, sicer uspeha ne bo.

Direktorat za naravo ministrstva za naravne vire in prostor je predstavil programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2023–2028 in dobre prakse izvajanja ukrepov na kmetijskih zemljiščih. 

Podelitev priznanj z mednarodnih ocenjevanj

Ponedeljek je bil tudi v znamenju podelitev priznanj z mednarodnih ocenjevanj v okviru 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA:

  • 27. mednarodnega ocenjevanja sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod,
  • 37. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov,
  • 44. mednarodnega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Pomurski sejem (Jure Zauneker)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.08.2023 ob 18:29 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.08.2023 ob 21:41 eva gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.