https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Agra včeraj v znamenju vina, konj in Kmetijsko gozdarske zbornice

30.08.2023 ob 13:20  

Sejemski torek na sejmu AGRA je potekal v znamenju Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, turističnih kmetij, vinogradnikov in vinarjev, konjerejcev, posavskega konja, sadjarjev, sommelierjev in Madžarske.

Slovensko sadje in samooskrba

Na sadjarskem posvetu v organizaciji GZS – zbornice kmetijskih in živilskih podjetij so ugotavljali stanje v tej panogi, kjer pri samooskrbi padamo. Leta 2015 smo imeli 60-odstotno, v zadnjih letih celo od 15 do največ 30-odstotno samooskrbo.

»Najprej želimo ustaviti ta padec, obenem pa iščemo strateški načrt, kako samooskrbo znova dvigniti. Sadje je ena ključnih zadev pri prehrani Slovencev in Slovenk, zato mislim, da je nujno, da po te kriznih obdobjih, ki so bila od leta 2014, najdemo pot – naprej k ohranitvi, potem pa dvigu oskrbe, poudarja Boštjan Kozole, direktor in predsednik sekcije za sadjarstvo na zbornici kmetijsko-živilskih podjetij na gospodarski zbornici (GZS).

Zato so na posvetu govorili tudi o tem, kako zagotoviti več sadja v javnih zavodih, kar ga je zdaj absolutno premalo, opozorili pa so tudi na kršitve porekla sadja. »Tu nam s sadjem iz tujih držav slovenski prodajalci uničujejo trg in tu skupaj z resornim ministrstvom in organi iščemo pot, da podpremo tiste, ki vztrajajo na tej poti in pridemo tudi do nekih primernih cen in dodatnih sredstev za razvoj sadjarstva,« je med drugim povedal Kozole.

Možnosti namakanja kmetijskih površin v Pomurju

Na strokovnem posvetu o možnostih namakanja kmetijskih površin na območju Pomurja, pripravila ga je Pomurska gospodarska zbornica v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Murska Sobota, so predstavili projekt o namakanju. Pripravili so ga omenjena zbornica in zavod ter Vodnogospodarsko podjetje.

Udeleženci so ugotovili, da so s projektom dejansko stopili dlje, kot so bili pred 30 leti. »Takrat smo samo govorili na deklarativni ravni, čez dve leti, ko suše ni bilo več, smo na vse skupaj pozabili. Zdaj pa vendarle mislim, da smo skozi te projekt, ki smo ga danes predstavili, naredili dva koraka naprej in vidim da regija, regijska politika podpira njegovo izvedbo in globoko sem prepričan, da bomo v doglednem času namakali iz reke Mure. Bistvo projekta je, da revitaliziramo teh 15 tisoč hektarjev površin, da kmetijske površine na tem produ spravimo nazaj v neko normalno okolje za pridelavo hrane,« je povedal dr. Stanko Kapun, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota.

Sejemski konji in rejci

Na svoj račun so prišli tudi konji in njihovi ljubitelji. Predstavili so razstavljene in gostujoče konje ter podelili priznanja najboljšim rejam, v organizaciji Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in rejskih organizacij je bilo mogoče videti tudi preskakovanje ovir kot športno disciplino konjeništva.

Vino in vinarji

Sejem so včeraj zasedli tudi vitezi – vitezi vin, srečali so se sommelierji. Imeli so več posvetov, podelili so medalje z letošnjega odprtega državnega ocenjevanja vin in odprtega državnega ocenjevanja biovin, seveda pa tudi tradicionalna tekma vinske reprezentance ni izostala. Vinar leta je Dušan Benčina, oz. Vina Benčina.

Madžarsko-slovenski forum

Na Madžarsko-slovenskem forumu so v organizaciji CED, omrežja za razvoj gospodarstva Srednje Evrope, so govorili o sodelovanju na področju voda. Anton Kustec s soboškega urada za upravljanje z vodami je predstavil sodelovanje med slovensko in madžarsko stranjo oz. med vodarsko stroko oziroma meddržavno komisijo na tem področju. To sodelovanje sega v 90. leta prejšnjega stoletja, ko so načrtovali suhi zadrževalnik na madžarski strani za varovanje pred poplavami tako madžarske kot slovenske vasi, in ga potem tudi zgradili, zdaj pa skupaj skrbijo za njegovo vzdrževanje oziroma obratovanje.

Današnji dan bo dan slovenskih zadružnikov, prašičerejcev, rejcev drobnice, kmetijsko-živilskega šolstva, zamejskih Slovencev pa tudi avstrijske Štajerske. V dobršni meri bo posvečen tudi Izzivom in priložnostim rokodelstva na področju kmetijstva s pestrim dogajanjem, ki ga pripravlja Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 Vir: Pomurski sejem. Foto: Jure Zauneker

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2023 ob 18:17 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐄𝐚𝐫𝐧𝐂𝐚𝐬𝐡𝟕.𝐜𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2023 ob 18:31 obnovljivi vir gost

      V nekem doglednem času bomo iz reke Mure lahko namakali samo še svoja grla ! Če dežja ni ni Mure , če pa padavine so in bodo , pa namakanja ne rabimo ! Eno je teorija--besedničenje , drugo pa realnost--praksa !!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2023 ob 20:46 goričanec gost

        in Kmetijsko gozdarske zbornice , ki se napaja iz obvezne članarine, vino se pridela iz grozdja, konji rabijo oes, nekateri orjejo z "bičem" a ni koristi, in Kmetijsko gozdarske zbornice naj poskrbi za prostovoljno članstvo, da se ne bodo napajali s sosedovim vinom in rabili sosedovega ovsa, bič pa naj rabijo po potrebi za svoje člane, ne obvezne !?

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.08.2023 ob 21:51 eva gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐎𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞𝐂𝐚𝐬𝐡𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.