https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Občina Tišina in PGD Rankovci s slovesnostjo počastila svoj praznik

03.09.2023 ob 6:00  

Občina Tišina je praznovala svoj 23. občinski praznik. Ob tej priložnosti so pri športnem centru ŠD Dobel-Rankovci pripravili svečano sejo občinskega sveta, na kateri so podelili občinska priznanja, prav tako pa tudi slovesnost ob 130. obletnici PGD Rankovci. Dogodka so se udeležili tudi ministrica Irena Šinko, pomurska poslanca Damijan Zrim in Jožef Horvat, škof evangeličanske cerkve Leon Novak ter Ivo Boscarol.

Včeraj je pri športnem centru ŠD Dobel-Rankovci potekala slavnostna seja občinskega sveta Občine Tišina ob 23. prazniku občine in slovesnost ob 130. obletnici PGD Rankovci. Kot slavnostni govornik je na prireditvi prvi spregovoril župan Občine Tišina Franc Horvat.

"Na področju investicij smo v občini v zadnjem letu nadaljevali z dvema velikima projektoma še iz prejšnjega mandata. Tako se zaključuje projekt rekonstrukcije državne ceste Murska Sobota - Gederovci, ki bo zagotovil večjo prometno varnost občanov, in nadgradnja vodovodnega sistema B, ki je skupni projekt dvanajstih občin. V naši občini bo položenih več kot 42 kilometrov novih vodovodnih cevi. Projekt bo omogočil zdravo in čisto pitno vodo v občini za vse občane za nadaljnjih 50 let in več," je dejal Horvat.

"Dogodki okrog poplav v začetku avgusta so še dodatno potrdili pravilnost odločitve za zagrizenost v pripravo projektne dokumentacije za projekt dograditev in nadvišanje visokovodnih nasipov Krog - Petanjci. /.../ Hvaležni smo, da smo se ob zadnjih poplavah izognili katastrofi. Zdržali so nasipi na reki Muri, ob njenem rekordnem pretoku, z res veliko pomočjo vseh gasilcev in prostovoljcev. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem gasilkam in gasilcem Občine Tišina, prav tako pa tudi članom PGD Rankovci, ki obeležujete danes 130 let delovanja," zaključi župan.

Podelitev priznanj župana

Občinski praznik je priložnost, da se občina spomni na občanke in občane, ki s svojim načinom dela, uspehi in dolgoletnim udejstvovanjem na najrazličnejših področjih, spreminjajo utrip in podobo krajev ter občine kot celote.

Priznanja župana, ki sta jih podelila župan Franc Horvat in direktorica občinske uprave Mateja Krizmanič Telkeš, so prejeli Sara Omar, za naziv diamantna maturantka, Rene Žižek in Jaka Kočar, za naziv zlati maturant.

Priznanja župana za zasluge so prejeli Jožef Horvat, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, za pomoč pri uresničitvi projekta rekonstrukcija državne ceste Murska Sobota - Gederovci, Štefan Gumilar, poveljnik CZ Občine Tišina, za njegovo požrtvovalnost in pripravljenost, da ob pozivu priskoči na pomoč, ter gasilci in gasilke Občine Tišina.

Priznanje je v imenu gasilcev prevzel predsednik Gasilske zveze Tišina Vinko Gajšt.

Podelitev priznanj najuspešnejšim športnikom občine 

V občini pa vidne uspehe kujejo tudi izjemne športnice in športniki, zaradi katerih je občina poznana širom Slovenije in tudi izven njenih meja. Športni priznanji, ki so ga podelili župan Franc Horvat, Mateja Krizmanič Telkeš in predsednik komisije za podelitev priznanj na športnem področju Miro Berke, sta prejela Jože Lapoši in Natalija Pavlinjek, oba člana Atletskega kluba Pomurje. 

V počastitev ob 130. obletnici PGD Rankovci so med drugimi spregovorili predsednik PGD Rankovci Anton Omar, gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZ Slovenije Dušan Utroša ter častni gost slovesnosti Ivo Boscarol.

"Pomagati sočloveku v nesreči je eno od najbolj plemenitih lastnosti človeka. Zato ne preseneča dejstvo, da imamo v Prekmurju veliko število gasilskih društev z visokimi jubileji, kajti ravno prekmurski človek se je zavedal, da ga pred več kot stotridesetimi leti na tem prostoru lahko ohrani le enotnost in pomoč sočloveku v nesreči. Danes lahko s ponosom in hvaležnostjo gledamo na tiste čase, ko so naši predniki ustanavljali prva gasilska društva. Prav gotovo se ne zavedamo povsem, kakšen pogum je bil potreben, da so uspeli ustanoviti pri takratnih oblasteh društvo," je v svojem nagovoru dejal predsednik PGD Rankovci Anton Omar.

Pove še, da je tudi danes društvo tisto jedro vasi, kjer se zbira staro in mlado, tako kot nekoč ter da so v društvo ponosni na članstvo, njegovo strukturo in na njihovo prizadevnost.

"Z gotovostjo lahko zatrdim, da s ponosom in veseljem vodim to gasilsko društvo, ki ima tako čudovite članice in člane ter vaščane," zaključi Omar.

"Naše poslanstvo je jasno in nedvoumno. To je zaščita, pomoč in reševanje človeških življenj, premoženja širše družbene skupnosti in okolja, v katerem živimo. Za vsem tem stojimo navadni ljudje, gasilci, ki v najhujših situacijah tvegamo svoja življenja za bližnjega. Obenem pa smo tudi gibalo razvoja kraja, v katerem živimo. Služimo ljudem in domovini. Svojo čast, strokovnost in predanost gasilci dokazujemo v praksi, na vsakodnevnih intervencijah v naši regiji. Tako lani ob največjem požaru v zgodovini Slovenije na Krasu, kot tudi letos julija pri odpravljanju posledic neurja, avgusta ob utrjevanju nasipov ob reki Muri in pri zagotavljanju naše pomoči Koroški in Svinjsko-šaleški regiji, ki so ju prizadele poplave," je povedal gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva GZ Slovenije Dušan Utroša. 

Več kot 450 pomurskih gasilcev je lani na Krasu gasilo požar, 600 gasilcev letos julija odpravljajo posledice neurja v pomurski regiji, 5.400 gasilcev avgusta utrjevalo nasip na reki Muri, poudari Utroša in doda, da je v prej omenjenih regijah pomagalo kar 950 gasilcev.

"Med temi junaki sodobnega časa in del te izjemne zgodbe ste tudi vi, slavljenci. Ponosni ste lahko nase in na vse vaše dosežke," zaključi Utroša.

"Če bi se zavedali, da mora država imeti gospodarja, potem se danes ne bi pogovarjali o strašnih milijardah za pomoč po poplavah. Že dvajset let govorimo o tem, da se ozračje segreva. Posledično bo vedno več poplav in daljših obdobij hude vročine, ki bodo spremenila naš način življenja in bodo zahtevala vsak dan več vaše gasilske angažiranosti. Če bi se tega zavedali kot dober gospodar, bi te milijarde dali v preventivo že pred leti in danes ne bi imeli takšnih katastrofalnih posledic. /.../ Izredno smo vam hvaležni, da razumete, da je treba reševati in pomagati," je v svojem nagovoru dejal častni gost slovesnosti Ivo Boscarol.

Sledila je slavnostna podelitev priznanj in zahval PGD Rankovci in GZ Tišina, članom, ki se niso udeležili slavnostne seje društva. Na koncu podelitve je Dušan Utroša predsedniku društva PGD Rankovci v imenu GZ Slovenije podelil še plaketo za vestno in odgovorno opravljanje gasilskega poslanstva ob 130. obletnici delovanja.

Za popestritev kulturnega programa so poskrbeli učenci OŠ Tišina. Sledila pa je še zabava z ansamblom Modrijani.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija