https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Noršincih počastili 27. občinski praznik Občine Moravske Toplice

Noršinci, 10.09.2023 ob 6:00  

Občina Moravske Toplice je s slavnostno sejo občinskega sveta in proslavo, ki je v soboto potekala v Noršincih, počastila 27. občinski praznik.

Predsednik Krajevne skupnosti Noršinci Tomaž Lopert je uvodoma povedal nekaj zanimivosti o vasi Noršinci. V besedi se je sprehodil skozi zgodovino vasi in med drugim izpostavil, da je pri kamnitem križu na začetku vasi geografsko - zemljepisno središče Prekmurja, na kar so ponosni. Kljub temu, da število prebivalcev v vasi pada, z optimizmom zrejo v prihodnost. 

Župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač v nagovoru med drugim poudari, da v občini Moravske Toplice družina za novorojenca prejme 1200 evrov, s tem so vodilni v državi. "Štipendiramo štipendiste, letos smo v proračunu prvič uvedli sklad za razvoj podjetništva in obrti," pove župan in v nadaljevanju izpostavi najpomembnejše investicije, ki potekajo v tem času. Omeni gradnjo vodovodnega sistema, sanacijo cestišč in druge.

Ob občinskem prazniku so bila podeljena tudi priznanja in nagrada Občine Moravske Toplice.

Priznanje občine Moravske Toplice sta prejela:

Jožef Kulčar, iz Filovcev, je priznanje prejel za dolgoletno uspešno opravljanje dela v prostovoljnih društvih, v Krajevni skupnosti Filovci in v občini. Kulčar je kot dolgoletni član Športnega društva Filovci, dolgoletni predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Filovci, član sveta Krajevne skupnosti Filovci in občinskega sveta Občine Moravske Toplice, spodbujal k izobraževanju, izpopolnjevanju opreme, ustvarjanju muzeja gasilstva, sodeloval pri prenovi objektov, izgradnji igrišča, slačilnic, hale za prireditve, asfaltiranju okolice in drugih aktivnostih društev in krajevne skupnosti. 

Viljem Kianec, iz Fokovcev, je priznanje prejel za dolgoletno sodelovanje pri različnih projektih posodabljanja življenjskega okolja v Fokovcih. Kianec je kot član vaškega odbora Fokovci, občinskega sveta Občine Moravske Toplice, odbora za kmetijstvo in različnih organizacijskih odborov, ter kot član Kulturno turističnega društva Ceker Fokovci in Prostovoljnega gasilskega društva Fokovci s svojim umirjenim in premišljenim načinom delovanja prispeval k uspešnemu reševanju izzivov in posodabljanju življenjskega okolja.

Nagrada občine

Nagrado občine je prejel ženski pevski zbor »Marjetice« Društva upokojencev Moravske Toplice ob 20. obletnici delovanja za obogatitev pevske kulture v občini, pokrajini in širše. Ženski pevski zbor Marjetice je maja letos proslavil 20. obletnico nepretrganega delovanja. Z rednimi nastopi na občinskih, društvenih in krajevnih prireditvah popestri in bogati kulturno dogajanje v občini in pokrajini.

Zahvalna listina

Veliko zahvalno listino je prejel Franc Kodila, iz Martjancev, za dolgoletno delo na področju športa, turizma, prostovoljstva in v lokalni skupnosti. Kodila je kot predsednik krajevne mladinske organizacije Martjanci, predsednik KS Martjanci, član občinskega sveta Občine Moravske Toplice, eden od ustanovnih članov turističnega društva Martin Martjanci ter član in predsednik NK Čarda Martjanci, dolga leta aktivno, požrtvovalno, nesebično in predano delal na področju športa, turizma, lokalne skupnosti in prostovoljstva.

Priznanja župana

Župan Občine Moravske Toplice je v skladu z določili Odloka o priznanjih in nagradi Občine Moravske Toplice po svoji presoji podelil tri priznanja župana za dosežke, razvoj, prispevek in uspeh posameznikov, NVO ali organizacij.  

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Murska Sobota je priznanje prejelo v zahvalo za dobro sodelovanje s štabom CZ OMT ob vajah in intervencijah ob naravnih nesrečah.

Jože Črnko dr. vet. med. je priznanje prejel za dolgoletno uspešno delovanje in vodenje Hokejskega kluba Moravske Toplice.

VISKO d.o.o. pa za nesebično pomoč s svojo ekipo in tehniko ob elementarnih nesrečah v občini Moravske Toplice. 

Jožef Horvat, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, je priznanje prejel za podporo pomembnim projektom v občini Moravske Toplice. Horvat je priznanje župana Občine Moravske Toplice dobil lansko leto ob občinskem prazniku. Ker se podelitve takrat ni udeležil, se mu je priznanje predalo letos.

Ocenjevanje krajev 

Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Letos je v Sloveniji potekalo že 31. ocenjevanje krajev v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna, zato je Občinska komisija za ocenjevanje krajev v skladu z upoštevanimi kriteriji, določenimi v ocenjevalnem obrazcu, opravila ogled oz. izvedla ocenjevanje krajev v občini Moravske Toplice.

Kraji so glede na število prebivalcev razvrščeni v naslednje tri kategorije: manjši kraj, srednji kraj in večji kraj. Ocenjevali so se vsi kraji v občini, razen kraja Moravske Toplice, ki se ocenjuje na državni ravni.

Poleg priznanja je prejel vsak nagrajen kraj tudi bon v vrednosti 500 evrov.

Najlepši kraji v občini 

Najlepši med manjšimi kraji so Ratkovci. Najlepši med srednjimi kraji so Mlajtinci. Najlepša med večjimi kraji je Bogojina.

V kulturnem programu so sodelovali krajani in krajanke Noršincev.

Sledilo je druženje ob glasbeni skupini Weekend Band.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija