https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Z nahrbtnikom, s kamero in peresom po 21 deželah sveta

Murska Sobota  

Na vsako potovanje je vzela nahrbtnik, kamero in pero in se podala v daljne dežele nabirat energijo in spoznavat tuje kulture, arhitekturo, zgodovino ... Olga Pavšič je dejavna na mnogih področjih – aktivno piše prozna dela, odrska dela, potopise, potuje ... in svoje vtise tudi zapiše. Tako je prejšnji teden v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavila svojo potopisno knjigo Z nahrbtnikom, s kamero in peresom po svetu, kjer podoživlja potovanja po 21 deželah. 


Pogovor z avtorico je vodila Ivana Klopčič, ki je veliko popotnico in literatinjo spraševala predvsem o motivih potovanj, značilnosti posameznih kultur ipd. Pavšočeva je navzočim tako pojasnila: "Veste, kakšna je razlika, če gledaš ananas v reklami ali če ga dejansko poješ. No, tako je tudi z mojim motivom za potovanja – tiste dežele, ki me fascinirajo po televiziji, hočem videti in spoznati v živo."

So prava »potovalska« družina

Pavšičeva potuje z družino, z možem imata namreč dva sinova, dvojčka. Oba sta geografa in biologa, zato se, prav tako kot starša, navdušujeta za potovanja. Obiskali so že mnogo dežel, od južnoameriških do azijskih, a kot je povedala Pavšičeva, jo še zmeraj najbolj navdušuje Peru.

Na potovanjih so se srečevali različnimi kulturami, videli države, kjer ljudje skrbno ravnajo z naravo, take, kjer higiena ne predstavlja nekega pomena, države z visoko stopnjo kriminalitete itd. Srečali so se tudi s težavami pri prestopih mej, spoznali, kakšna stopnja koruptivnosti  obstaja v določenih državah, bili okradeni, a kot pove Olga Pavšič: "V vseh teh letih potovanj ni bilo nikoli situacije, da bi lahko rekla, da sem se bala za življenje."

Z nahrbtnikom je vse lažje

Pavšičevi so "nahrbtničarji". "Tako smo bolj mobilni, ni se nam treba nikomur prilagajati ipd., najbolj pa me veseli, da si potovanje ustvarjamo sproti." Sicer je Pavšičeva izdala že devet knjig, v pripravi ima že tri, Z nahrbtnikom, s kamero in pereso pa je njena prva potopisna knjiga. Letos se bo na vsakoletno potovanje odpravila nekje spomladi, in sicer v Iran.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.