https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Sinagogi Lendava potekal koncert Kontra Kvarteta

Lendava, 03.10.2023 ob 17:30  

V soboto, 30. septembra, je v Sinagogi Lendava potekal koncert Kontra Kvarteta. Koncert je bil izveden v sklopu Evropskih dnevov judovske kulture, ki letos v ospredje postavlja temo "SPOMIN".

Evropski dnevi judovske kulture so vseevropski projekt, ki poteka že od leta 2000 naprej. Z njim si organizatorji širom po Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju.

S pripravo različnih dogodkov – konferenc, koncertov, gledaliških predstav, vodenih ogledov in drugih aktivnosti –, ki sočasno potekajo po vsej Evropi, želimo spodbujati vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanj drugačnega.

Nacionalni koordinator projekta Evropskega dne judovske kulture v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki s številnimi partnerji organizira številne dogodke, ki se bodo med 29. avgustom in 18. oktobrom 2023 odvijali v Mariboru, Gornji Radgoni, Šalovcih / Domanjševcih, Negovi, Ljubljani, Gradcu, Murski Soboti, Ptuju in Lendavi.

V Lendavi so projekt obeležili 30. septembra 2023 s koncertom skupine Kontra Kvartet v Sinagogi Lendava.

Koncert Kontra Kvartet

Mariborska etno-klezmer glasbena zasedba Kontra-Kvartet je skupina, ki se aktivno in kreativno ukvarja s preigravanjem tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazov. Njihovi nastopi so vselej energični in pričarajo čar vzhodnoevropskih plesnih ritmov, še posebej tistih, ki jih ne slišimo tako pogosto. Kontra-Kvartet, ki je v zadnjih letih v resnici kvintet, so svojo glasbo predstavili na različnih festivalih in v sinagogah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Italiji, Avstriji in Srbiji, nastopali pa so tudi na največjem festivalu klezmer glasbe v Izraelu. Člani zasedbe Kontra-Kvartet so Vesna Čobal (violina), Daniel Marinič (harmonika), Domen Marn (klarinet), Petar Marić (kitara) in Branko Smrtnik (kontrabas).

Tema Evropskih dnevov judovske kulture 2023 je SPOMIN.

"Spomin je lonček, v katerem se je kovalo judovstvo, pa naj je ta spomin kolektivni ali individualni, podan skozi zgodovino ali pripoved. Ohranja in prenaša se skozi spomin. Judovski dom vsako soboto v molitvi prikliče obe spominski zapovedi, ki razporejata čas po eksistencialnih vrednotah. Spomin na stvarjenje in Sinajsko zavezo sta temu dodana z realno in simbolično prisotnostjo vsake zavesti ob dajanju zakona, kar implicira kolektivno odgovornost pred zakonom, pa tudi sposobnost osmišljanja bivanja, a ne brez naučiti se spraševati. Judovski rituali in festivali s prenosom, vpisanim v čustvenost, utrjujejo te povezave med spominom, zakonom, individualnimi in kolektivnimi odgovornostmi ter spraševanjem o pomenu," je zapisala Désirée Mayer.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

* Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2023 ob 21:22 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.10.2023 ob 5:29 Lendavčan gost

      Kaj pa Palestinci, ki so žrtve Židov???? Neprestano o judih gor in dol??? Koliko gorja pa v sodobnem času oni počenjajo???? Zato se malo umirite s tem bolanim čaščenjem!!!!! Tudi Zelenski - pizdun je židovskega porekla za katerimi pa v ozadju stojijo americanosi.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.10.2023 ob 15:03 kaplar gost

        Neprestano o judih gor in dol??? Ja, kaj ne veš, oni so izvoljeno ljudstvo za polete skozi dimnik !!

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.