https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Reka Mura naplavila deblak iz prazgodovine

05.10.2023 ob 18:45  

Reka Mura je med Hrastje-Moto pri Radencih in Vučjo vasjo na breg naplavila čoln deblak. Dolg je nekaj čez 11 metrov, specifična izvedba krmnega dela in njegova velikost pa ustrezata plovilom, ki so v Srednji in Zahodni Evropi z britanskim otočjem in Irsko značilni za pozno bronasto in železno dobo.

Kot so sporočili iz Skupine Stik, je na deblak, ki ga je med katastrofalnimi visokimi vodami v začetku avgusta reka naplavila na desni breg, sredi septembra med veslanjem po Muri naletel poznavalec naravne in kulturne dediščine Prekmurja Ljubomir Zečević. O najdbi je obvestil direktorja Pomurskega muzeja Murska Sobota, arheologa Branka Kermana.

Po ogledu lokacije, ki ga je Kerman opravil z najditeljem, in posvetu s pristojnim konservatorjem iz Službe za kulturno dediščino Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), sta bila opravljena še strokovni ogled in evalvacija najdbe.

Ugotovljeno je bilo, da gre za iz hrastovega debla izdelan čoln, iztesan z ročnim orodjem. Kot piše v sporočilu za javnost, gre za res spektakularno najdbo - čoln je dolg nekaj čez 11 metrov in kaže zanimivo in redko ureditev krme, ki se zaključi z masivno navpično desko, vstavljeno v utor.

Kot še piše, o prvotnem ležišču čolna ni mogoče podati dovolj verodostojne ocene, vendar je skoraj gotovo, da ga poplavne vode niso mogle iztrgati z okoliške ravnine, temveč iz sedimentov v dnu današnje struge, gorvodno od mesta odkritja, ki se ujema s glavnim koritom prepletene struge Mure pred regulacijo ob koncu 19. stoletja.

Glede na študije čolnov deblakov primerljivih dimenzij je mogoče sklepati, da je čoln deblak iz Mure sprejel od devet do 14 oseb oz. tej obremenitvi ustrezno količino tovora ter dva- do tričlansko posadko. Specifična izvedba krmnega dela in velikost čolna pa ustrezata plovilom, ki so v Srednji in Zahodni Evropi z britanskim otočjem in Irsko značilni za pozno bronasto dobo in železno dobo, kjer se povezujejo s povečanimi transportnimi potrebami, ki so nastopile ob demografskem in gospodarskem vzponu v začetku 1. tisočletja pr. n. št.

ZVKDS je najditelju že izdal odločbo o arheološki ostalini ter hkrati podal napotke za zaščito in premik deblaka na varno lokacijo. Organizacijo načrtovanih posegov vodi ZVKDS, Center za preventivno arheologijo v sodelovanju s Pomurskim muzejem Murska Sobota ter znanstvenimi in strokovnimi ekipami iz Oddelka za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, zavoda Skupina Stik in Zavoda za Podvodno Arheologijo (slednja pod okriljem Projekta Navis).

Kot so še sporočili, bodo reševanje, dvig in selitev deblaka potekali v petek in soboto. Deblak bodo zavarovali in pritrdili na nosilni podest, na katerem bo prestavljen dolvodno po Muri na mesto dviga. Zatem ga bodo odpeljali na murskosoboško jezero, kjer bo shranjen na njegovem dnu počakal na odločitev o nadaljnjih konservatorskih postopkih, poroča STA.

Foto: Skupina Stik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2023 ob 22:13 Pohorčan gost

      Ke te tou???? Toto je od mojga staroga fotra!!! Pa ga ne serjite o neki strašni najdbe!!!!

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.10.2023 ob 0:08 Markojca gost

        Jest bi samo štejla pitajte ge pa je veslač iz tou čolnja????? Baje je tou biu Ferdo Kamenko iz Donje Bistrice???? Što zna kaj več o ton????

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.10.2023 ob 2:06 Pohorčan gost

        Ludeki jas van poven ka bude še več toteh deblakof priplavalo po Mure.........drugo leto je leto deblakof. V kakem pa bode privesla kakšen Apač, jas van poven ka mi je to Veliki Vrač zavupa...keri malo kaj se v tote stvari razme ve kdo je bija Žalostna Sova bode tude on se pripela po deblake...jas van praven........lahko pa tudek Komandant Mark, pa še polek Blaf.....pa Floke............pa mogoče Zagor...to bode veselo.

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2023 ob 4:19 Pohorčan gost

      Mogoče bo v kakem deblaku privesla Jajoš ale pa morte pernate holobar ali pa bota opalila dvojac bes kormilara.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2023 ob 10:44 zgodovina vedno laže gost

      Ne spoznam se na čolne in me niti ne zanimajo preveč. Me pa zanima, kam je izginil čuden kovinski steber, ki so ga pred leti našli v gramoznici, kjer je danes Soboško jezero. Najdbo so takrat objavili celo na TV, potem pa znani zgodovinski mrk.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2023 ob 14:04 inček gost

      što pa ne pozna staroga Zečeviča, pri vsaki najdbi je poleg, saj pa to ne morem biti slučaj, bo spet želel provizijo za to najdbo kot na Expanu

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.10.2023 ob 16:01 gost

      Za to so pejnezi, za lidij ka jim pa je voda odnesla vse pa nega. Ka če bi ta cela četa ljudi tan malo po Koroškem iskala kakšega deblaka, jebenti pa tako državo, kje je vse več vredno od človeka: nutrije, medvedi, volkovi, deblaki ..... itd.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.