https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Film Duhovnica režiserke Maje Prettner prejel vesno za najboljši film po izboru občinstva

09.10.2023 ob 9:35  

V Portorožu je od 3. do 8. oktobra potekal 26. Festival slovenskega filma, pregled najnovejše filmske produkcije. Žirija je za nagrade v tekmovalni del uvrstila 55 filmov, od tega 14 celovečernih. Film prekmurske režiserke Maje Prettner z naslovom Duhovnica je prejel vesno za najboljši film po izboru občinstva. Sara Gjergek je dobila vesno za montažo tega filma.

Nagrado vesna za najboljši celovečerni film 26. Festivala slovenskega filma so včeraj v Portorožu podelili eksperimentalnemu dokumentarcu Ne misli, da bo kdaj mimo. Za najboljši igrani celovečerec so razglasili film Zbudi me. Vesno za najboljšo režijo je prejel Ivan Gergolet, za glavni vlogi pa Diana Kolenc in Jure Henigman.

Vesna za najboljši film po izboru občinstva

Nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI in vesno za najboljši film po izboru občinstva, s povprečno oceno 4,82,  je prejel dokumentarni celovečerec Duhovnica. "Film odlikuje spretna uporaba tehnik opazovalnega dokumentarca, s katerimi režiserka več let spremlja junakinjo, ko polna ljubezni in predanosti premaguje težave iz preteklosti in sedanjosti, od spolne zlorabe v otroštvu do težav materinstva in poklicnih krivic, ki jih doživlja kot evangeličanska duhovnica. Poglobljeno pokaže, kako se duhovnica Jana pogumno upre družbenim pričakovanjem in cerkvenim dogmam, gre proti toku in se postopoma prelevi v junakinjo, ki se postavi zase," ja zapisano v utemeljitvi.

Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica. "Sara Gjergek nas z montažo v Duhovnici skozi jasno razdelan in pronicljiv dramaturši lok popelje v življenje glavne protagonistke filma. Iz materiala uspe izluščiti vse najbolj pomembne postaje njenega življenja in odpreti pomembna družbena vprašanja. Gre za kompakten film z množico informacij, ki se skozi igriv ritem razpirajo v intrigantno in sočutno zgodbo," je zapisano v utemeljitvi.

Duhovnica je film o evangeličanski duhovnici Jani, ki je na pomembnem razpotju. Jana je soočena z življenjsko dilemo, ali zapustiti duhovniški poklic, s tem pa tudi prekiniti dolgo družinsko duhovniško tradicijo, saj sta oče in mama prav tako duhovnika. Duhovnica Jana s svojimi svobodomiselnimi in humornimi nazori ruši cerkvene norme.

Vir naslovne fotografije: Festival slovenskega filma

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.10.2023 ob 1:18 gost

      Več ste dosadni z ten forisrajnen tejh vaših trdih duhovnic,kak da bi neven se se okoli vas trdih vrtelo.Pač en film,glidajtega pa dajte mir.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.