https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V murskosoboški knjižnici so pripravili strokovno srečanje

Pokrajinska in študijska knjižnica, 13.10.2023 ob 12:05  

Člani Mreže za duševno zdravje so pripravili ob Svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota včeraj strokovno srečanje z naslovom Deinstitucionalizacija - kje smo v Pomurju?

Na strokovnem srečanju so želeli bolj podrobno predstaviti pojem deinstitucionalizacije in njen napredek v Pomurju. Deinstitucionalizacija pomeni postopno zmanjševanje potreb po institucionalizirani oskrbi, v tesni povezavi s procesom razvijanja skupnostnih služb, ki podpirajo neodvisno življenje, kar hkrati pomeni preventivo pred institucionalizirano oskrbo.

V ta namen so se predstavile tudi različne službe in organizacije, ki s svojimi programi delujejo na področju duševnega zdravja v lokalnem okolju. Strokovno srečanje je bilo namenjeno delavcem iz zdravstva, socialnega varstva, šolstva in nevladnega sektorja, predstavnikom lokalnih skupnosti ter vsem, ki jih obravnavana tematika zanima. Program pa je tudi v postopku pridobitve licenčnih točk za zdravnike in medicinske sestre.

Na tokratnem dogodku so spregovorili: Martin Ranfl, predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota; Anja Žurga iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota, ki je predstavila mednarodni projekt Implemental in Mrežo za duševno zdravje; dr. Andraž Kapus iz Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo; Danijela Čurič Korpar in Nataša Majc iz Centra za duševno zdravje odraslih Murska Sobota sta predstavili skupnostne psihiatrične obravnave Centra za duševno zdravje odraslih ZD Murska Sobota in primer iz prakse; Erna Fišinger, koordinatorka obravnave v skupnosti, CSD Pomurje in Andreja Kornhauser, CSD Pomurje, enota Ljutomer sta predstavili primer iz prakse; Stanka Vozlič direktorica Doma Lukavci je predstavila tematiko: Deinstitucionalizacija v socialnovarstvenem zavodu; Marija Ferenc ravnateljica Osnovne šole Veržej je predstavila strokovni center Veržej in Sonja Šavel, vodja socialnovarstvenega programa Pomoč na vratih, Mozaik, društvo za socialno vključenost je predstavila delovanje Ozara Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja.

Za konec pa je sledila okrogla miza s predavatelji in predstavniki organizacij iz lokalne skupnosti. Sočasno je v preddverju knjižnice potekala predstavitev služb in organizacij, ki na področju duševnega zdravja delujejo v Pomurju. 

  Več fotografij v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.