https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zapestnice upanja - tudi za pozabljeno Prekmurje

22.10.2023 ob 6:05  

10.10 je društvo Humanitarček, ki s #projektVida skrbi za vec kot 2.800 starejsih od 65 let, začelo z akcijo t.i. Zapestnic upanja, ki so avtorsko delo akademske slikarke Eve Ketiš, ki sicer ustvarja pod imenom Eva Prepeva. 

 

Gre za projekt, kjer poskušajo z zapestnicami pokazati solidarnost s prizadetimi v poplavah, obenem pa zagotoviti sredstva za obnovo posameznih regij. Ker so zaznali, da je bilo po avgustovski ujmi Prekmurje bolj ali manj spregledano, so mu namenili MODRO barvo. 

Izbor materiala osrednjega dela zapestnice (tj. gline) ima v projektu pomembno simbolno vrednost, saj glina s svojimi lastnostmi že tisočletja simbolizira prenovo, nove začetke. Obenem pa s svojimi lastnostmi kaže vse razsežnosti narave. Vsaka glinena zapestnica je unikatno, ročno delo. Žgana je na 1230 stopinj, kar ji podari neuničljivo trdnost.

Vsaka zapestnica nosi simbol drevesa življenja.

Mlado drevo začne svoje življenje s plitvimi koreninami, ki se sčasoma krepijo in segajo vse globlje. Tudi veje so na začetku majhne in se počasi raztezajo proti nebu, segajo proti soncu. Tako kot drevo raste, se tudi človek počasi krepi in sega k novim znanjem in življenjskim izkušnjam.

Drevo življenja nas opominja, da nismo »otoki«, temveč smo globoko povezani s svetom okrog nas, ta pa nam omogoča našo rast, napredek in razvoj. Obenem pa drevo življenja simbolizira tudi ponovno rojstvo. Jeseni drevesa izgubijo liste in prične se nekajmesečna hibernacija. Toda spomladi drevo požene nove poganjke in liste ter je »ponovno rojeno«, tako nas spominja na nove začetke, pozitivno energijo, zdravje in svetlo prihodnost.

Na voljo so različne barve zapestnic, ki simbolizirajo posamezno poplavljeno regijo. Izbrana barva oz. regija je v celoti prejemnica sredstev, zbranih z nakupom zapestnice.

Cena zapestnice je 22evrov, in CELOTEN znesek je namenjen nakupu gradbenega materiala. Znesek 22e je minimalna vsota, ki je potrebna za obnovo enega kvadratnega metra. Razdelitev materiala poteka obratno sorazmerno s socialnim statusom in ob strogem preverjanju ze prejetega materiala, saj se Humanitarčki želijo izogniti temu, da bi donacije prejemali vedno isti - najbolj ogroženi pa ne. 

Blaž Petek iz društva Humanitarcek je dejal: “Zelimo si, da se zapestnica razsiri med ljudmi, se na tak nacin pokaze solidarnost, da je kot nek povezovalni znak”. 

* Foto: Humanitarček

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2023 ob 6:56 Karel K. gost

      Zelo pametna in uniktna ideja za pomoč poplavljenim pokrajinam, ni kaj. Darujte tisti kateri nimate dosti, tisti pa, kateri bi morali podkrbeti za obnovo pa bodo na svoje bančne račune dobivali astronomske vsote denarja iz sredstev katera so na voljo in bi jih oni morali pravilno in pravično razporejati na naslov oškodovancev. Vsakodnevno raziskovalni ljudje odkrijejo kakšno novost v povezavi Golobovih balkanskih finančnih poslov, ko so se in se morda še danes stekali veliki denarji na njegov račun. Seveda je slovensko pravosodje gluho na vse to in nič ne odkrije, ne v tem primeru in ne v tistih primerih kjer jim to tovrstno situirana poliitčna elita ne dovoli. Seveda oni samo sebi ne bodo rezali vej na katerih sedijo, v Sloveniji pa je večina ljudi na takšnih državniških položajih s takšnimi lastnostmi, pošten in objektiven človek ne more zasesti takšnih delovnih mest. Zato je pač rek, da mafija ima Slovenijo edini pravilen in opisna znamka države Slovenije in njene političnje pravosodne in državno upravne elite.

      16 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2023 ob 7:04 gost

        Zato spoštovani, kateri ste se domislili tega načina zbiranja denarja za obnovo poplavljenih krajev od revežev in starcev, bi se morali domisliti za izdelavo zapstnic za te politikantske lažnivce in kradljivce premoženja katerega ustvarijo ti reveži in ga potem ti lažnivci pokradejo in spravijo vrednost njih v svoje bančne račune, ne dovolijo, da bi jih ustrezni organi za pregon kriminala obravnacali9 in spravili za rešetke. Vi bi morali najprej poskrbeti, da bi tem ljudem nadeli tovrstne zapestnice, da bi bil prepoznavni in bi se jih lahko pošteni, delavni zares izobraženi ljudje izogibali vsepovsod, tudi na volitvah. Namesto tega pa se v tej državi skrbi le za prostovoljno zbiranje denarja za tako in drugače oškodovane in ogrožene, ko se v trgovskih centrih, tudi v Murski Soboti (Maximus), ne moreš izogibati več vsiljivcem kateri te nadčegujejo, da daruj za poplavljence za bolne, za z revščino ogrožene in še desetine podobnih izgovorov imajo ti ljudje.

        16 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2023 ob 9:16 gost

        Oba komentarja sta napisana tako kot je , sam pa ne darujem več nič .....najprej tisti , ki jedo z zlato žlico .... brez zamere in lep sončen dan

        19 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.10.2023 ob 8:12 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      No,poštenjaki,kaj pa je bilo poplavljeno pri nas?Nič.Vodja intervencije na Bistrici je čist opešal,še danes je na bolniškem.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.10.2023 ob 10:31 S. gost

      1.) Ne morete z zakonodajo prinesti revnih v blaginjo tako , da z zakonodajo bogate izrinete iz blaginje. 2.) Za kar ena oseba prejme , ne da bi za to delala , mora druga oseba delati ne , da bi prejela . 3.) Država ne more nikomur dati ničesar , česar prej ne vzame od nekoga drugega . 4.) Ne morete pomnožiti bogatstva z delitvijo . 5.) Ko polovica dobi idejo , da jim ni treba delati , ker bo druga polovica skrbela zanje . In ko druga polovica dobi idejo , da ni dobro delati , ker bo nekdo drugi dobil tisto , za kar delajo , to je začetek konca vsakega naroda (Vir: ne vem kdo ).Dobro , da sem v zadnji tretjini mojega življenja takoa , da ne bom več dolgo prenašal " skrajne levičarske b.nde !

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.10.2023 ob 10:52 ........ gost

      Karel K., v prvem zapisu ti popolnoma pritrjujem, ker ko ena največjih mafij na svetu izjavi, da ni največja, je to resnica. Namreč izjava glavnega šefa mafije je bila, da je Slovenija večja mafijska država od njih. Kar posledično pomeni v trenutni situaciji, da predsednik vlade ne bo obremenjeval lopovov z nepremičninskim davkom, niti gospodarstvenikov z novimi davki, saj bo sam, ker nikdar več ne bo v politiki po mandatu prešel nazaj v gospodarstvo in premoženjsko mafijo. Enako kot vsi, ki do danes so in do danes sedijo v parlamentu. Če imaš službo, si preko politike najdeš 4 letno višjo garancjo prihodkov, ne delaš (določeni poslanci) ama baš ništa in le podpiraš gluposti vlade, si avtomatsko 4 leta zagotoviš gotove pare.Če si v opoziciji, do danes si bil v vladi, moraš pač nekaj "drkati", da si po 4 letih ponovno pridobiš koalicijo. In ponovno si v parlamentu, torej 14 let drmaš, v koaliciji pa ne podpreš druge stranke, ampak se raje vzdržiš, da ti ostane še dve leti sigurne plače.Ko nisi v koaliciji pa kritiziraš tisto, kar nisi v koaliciji naredil. In to je SLOVENSKA POLITIKA, ŽIV PRIMER POSLANEC JOŽE HORVAT. Kaj je ta človek za Prekmurje naredil, V ZAČETKU MANDATA PA SE BAHAL Z DOSEŽKI, ki so bili delo njegovih prethodnikov iz Pomurja.KI SO BILI SKORAJ ISTO SRNJE, KOT ON, VSAK LE ZA SVOJ ŽEP, ENAKO KOT 50% ŽUPANOV. To smo pač pred 30 leti izvolili, tu živimo, nismo pa ljudje, da bi vse dosedanje politike, od katerih jih do danes 46% ni imela stika z realnostjo poslali na pogorišče NOVE ŠVICE. dANES PA ČLOVEK, KI NI OBREMENJEN S JEBENO POLITIKO, NAJ PREVZAME IN VSTOPI V SISTEM VODENJA DRŽAVE, KI SO GA DOSEDANJI SELJAKI POSTAVILI. Nemogoče tudi za laika.Moramo pa vedeti, da je en politik povezan najmanj s tremi odvetniki, tremi sodniki, in tej drhali ne more nihče do živega. Bil sem prisoten, ko je politik le vstopil na banko, da je proklet bankir odobril kredit kreditojemalcu, ki ga ni nikdar poznal. Kredit je bil odobren le na poznanstvo bankirja in poslanca. In morala je NASTATI BANČNA LUKNJA, KI SMO JO POKRILI NITI NAJMANJ KRIVI DRŽAVLJANI. Amen, ker je gospodov, dan, pa v prvem zapisu g. Karla. K. moram podpreti njegovo izjavo.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.10.2023 ob 11:02 Karel K. gost

        Jaz bi tu morda še dodal, k Horvatu: "Se strinjam s tabo v primeru Horvata in seveda ostalo zapisanega. Vendar je horvat pred kratkim vsak konec tedna dobil v Prekmurju od občin in drugih pohvale in nagrade. Torej je morda kaj naredil za občinske župane in funkcionarje, da so mu podeljevali nagrade. V Sčoveniji se nagrade delijo kot krediti, po mafijsko, po poznanstvu". Tisti kateri kritizira to stanje in ta mafijski sistem, pa je preganjan.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.10.2023 ob 11:55 gost

      Bebček daje vsem po vrsti minuse .....piše eno , dela pa po vsem druga anda srbko

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.