https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi obeležili 27. občinski praznik

27.10.2023 ob 10:00  

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je v četrtek, 26. oktobra 2023, potekala osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj ob 27. občinskem prazniku Občine Lendava. Slovesnost je bila športno obarvana, saj letos obeležujejo 120 let igranja nogometa v Lendavi.

Dogodek je bil posebej slovesen, saj so bila najbolj zaslužnim podeljena občinska priznanja, Nogometno društvo Lendava 1903 pa je najstarejšim nogometašem kluba podelilo jubilejna priznanja. Zbrane sta nagovorila župan Občine Lendava Janez Magyar in predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh. S svojo prisotnostjo so zaključno prireditev praznovanja počastili tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović ter številni visoki gostje pobratenih in prijateljskih mest Lendave.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je v svojem nagovoru poudaril pomen združevanja in se ponosno ozrl na bogato zgodovino občine. Kljub izzivom, ki jih prinaša prihodnost, je pozval k sodelovanju in podpori med občani ter izrazil hvaležnost vsem, ki so sodelovali pri organizaciji jubileja.

Predsednik Nogometnega društva Lendava 1903 Gábor Végh pa je poudaril veliko odgovornost, ki jo nosi kot predsednik kluba z bogato tradicijo, ter se veselil nove Nogometne akademije: »V življenju kluba je danes prav poseben dan, saj smo svečano odprli Nogometno akademijo s tremi igrišči, sodobnimi garderobami in vsemi potrebnimi objekti. Ta pridobitev ni pomembna le za Slovenijo, temveč tudi za srednjeevropski prostor. Prepričan sem, da bo prispevala k našim športnim uspehom in vzgoji bodočih nogometnih talentov, ki bodo enako uspešni kot tisti, o katerih beremo v jubilejni knjigi in razstavi 120 let nogometa v Lendavi.« 

Podelili priznanja, plakete in naziv častnega občana Občine Lendava

Osrednja slovesnost ob praznovanju občinskega praznika je bila tudi priložnost za podelitev priznanj in nagrad različnim posameznikom in organizacijam za njihovo izjemno delo ter prispevek k lokalni skupnosti.

Naziv častnega občana Občine Lendava je prejel Robert Požonc za aktivno in razpršeno delovanje na najrazličnejših področjih strokovnega, poklicnega, humanitarnega, političnega, športnega in civilnega udejstvovanja kot vitalen in zgleden član lokalne skupnosti in kot vpet v številne dejavnosti na regionalni in državni ravni. Robert Požonec deluje kot zdravnik, športnik, funkcionar Območnega združenja Rdečega križa, kot človek, ki je že desetletja aktivno vpet v delovanje madžarske manjšine in v delovanje v lokalni skupnosti.

Plaketo Občine Lendava je prejela družina Derviši – družinsko slaščičarsko podjetje iz Lendava ki s svojo slaščičarsko ponudbo že več generacij prispeva k bogatitvi vsakdanjika Lendave in njene turistične ponudbe. Plaketo Občine Lendava je prejel tudi Vilmos Vass, ki je z dolgoletnim delom na področju zdravstva in družinske medicine pomagal številnim pacientom in opravljal različne vodilne vloge v zdravstvenih organizacijah.

Priznanje Občine Lendava je prejelo Turistično in okoljevarstveno društvo Petišovci, za njihovo aktivno vlogo na področju turizma in okoljevarstva ter sodelovanje na občinskih prireditvah. Priznanje Občine Lendava je prejel tudi Jožef Kovač, ki se je izkazal s svojim vsestranskim delovanjem v gospodarstvu, kulturi in prostovoljstvu ter s svojo predanostjo lokalni skupnosti.

Priznanje za najlepše urejeno naselje v Lendavi v letu 2023 je prejelo naselje Dolina pri Lendavi, ki se ponaša z organizacijo kakovostnih prireditev, urejenimi površinami in obnovljeno etnološko hišo.

Spominske listine Občine Lendava, ki se podeljujejo društvom in organizacijam ob okrogli obletnici delovanja na različnih področjih ustvarjalnosti in dela, so letos prejeli: za 10 let delovanja Turistična zveza Lendava vabi in Bowling klub Lendava; 20 let delovanja Kulturno-umetniško društvo-KPZ Vita Lendava; 25 let delovanja Ljudski pevski zbor Kulturnega društva József Attila Kapca; 30 let delovanja Lutkovno gledališče Pupilla, 35 let delovanja Veziljski krožek Čentiba, 45 let delovanje Kulturno društvo Lendava, Območna Obrtno-Podjetniška zbornica Lendava, Varis Lendava d.o.o. in Športno društvo speedway team Lendava; 50 let delovanja Galerija-Muzej Lendava, Medobčinsko društvo invalidov Lendava; 60 let delovanja Nogometni Klub Graničar; 75 let delovanja Nogometno društvo Zvezda Dolina, 120 let delovanja Nogometno društvo Lendava 1903 in za 150 let delovanja Prostovoljno gasilsko društvo Lendava.

Priznanje župana za požrtvovalno aktivnost pri naravnih nesrečah so prejeli Civilna zaščita Občine Lendava, Gasilsko poveljstvo Občine Lendava in Gasilska zveza Lendava. Priznanje župana Za nesebično prostovoljno pomoč pri različnih prireditvah v Lendavi je priznanje župana prejel Mario Probojčević in za delovanje na področju veterinarstva, varovanja domačih in koristih živali ter njihovih družbeno odgovornih Veterinarska postaja Lendava d.o.o.

Prejemniki jubilejnega priznanja Nogometnega društva Lendava 1903 so najstarejši nogometaši kluba: Miloš Posedel, Jožef Šimonka, Janez Perša, Jožef Pal, Roman Piberčnik, Rudolf Krampač, Štefan Škrilec in Štefan Gregur.

V kulturnem programu so nastopili učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava in plesna zasedba Zalai Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja iz Madžarske. Uvodoma pa je slovensko in madžarko himno zapela Lucija Šetar. 

Občinski praznik, ki ga v Lendavi praznujejo 28. oktobra, sega v leto 1366, ko je kralj Ludvik I. podelil rodbini Bánnfy sejemske pravice, ki so Lendavi zagotovile pomembno mesto na gospodarskem, političnem in meščanskem zemljevidu Evrope. V spomin na ta dogodek in bogato zgodovino praznujejo v Lendavi ta dan kot svoj praznik. Posebnost letošnjega praznovanja je 120-letnica organiziranega igranja nogometa v Lendavi in ob tej priložnosti so javnosti predstavili tudi knjigo 120 let nogometa v Lendavi in na ogled postavili istoimensko razstavo. Ta zgodovinski trenutek so v Lendavi kronali še z odprtjem Nogometne akademije.

Več fotografij v spodnji galeiji ...

Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2023 ob 10:33 gost

      Lendava, metropola,

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 10:42 gost gost

        ja te vij metropola kda vsa madžari pod sebe zemejo, prvo zdaj vse porihtajo in te vas k sebi priključijo. Narod se že itak privaja ker se po trgovinah v 90% primerih že madžarsko govori.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 12:28 gost

        11:53 - 🕊 ima za vzornika ,,firerja,, saj je tudi on dobil mandat, da počisti ,,jude,, 🤮

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 18:11 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 18:11 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2023 ob 10:43 gost

      Požonec je na sliki zavzel mesto za dva človeka

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2023 ob 11:29 gost gost

      TELE TI ROBIJI NE SIGNJEŠ DO PETE SIGURNO LEVAK KA VAS BOLI KAJ

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 12:49 gost

        JJ zagovarja manj ministrstev. Golob v zadnjem tednu tudi. Torej je Golob postal janšist ;-))

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.10.2023 ob 13:53 bedaki gost

      Goloba in državo je zajebalo vreme za nevem že koliko miijlonov evrov, ki bi sicer lahko ostali, da bi jih ponudili Darsu, kot desni opciji lopovstva (NSL +SDS). Ali pa kupili orožje, s katerim bi branili edinega politika (seronjo) na svetu, vsemogočnega đeđeja - JJ. Čedno je le to, za vas desne seljačine, da vse vlade v 30 letih niso naredile ama baš ništa, kar se tiče reform.In v letu in pol pričakujete rešitev, ko je država na psu, vsi pa vedno več hočejo. Zanima me, kateri od desnih seljačin v parlamentu bi podprl davek na nepremičnine, v katerem se skrivajo miljarde, pa bi ostalo vsesplošno sranje ostalo manj obdavčeno. Zanima me, če JJ podpre ta davek, ko mu prijatelji na jahtah ponujajo golaže in se dogovarjajo, kako nekomu streti đajca. Ja tak pač je, JJ bi danes sigurno rešil državo, je pa imel srečo, da so gripo spremenili v korono sranje, da so vsi postali ljudje z malo več nezasluženega premoženja, saj so denar delili po sistemu- prijatelj dobiš več, pajdaš v politiki še več, mi ta glavni pa najve. In zato potebujemo orožje, da se lopovi obranijo z janšisti. Korona notranji minister je imel le top in vodo, kaj bi šele s topom in MUNICIJO?????????????????????

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 18:53 gost

        Seljak je tvoj stari, ki mu je nekdo preluknjal ris gumico, pa te je nevede spravil na svet, bedastega kot tele.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.10.2023 ob 14:12 gost

      PSIHIČ !!! GOTOV SI !!! 13:53

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.10.2023 ob 15:34 x gost

      Sedaj pa sta že dosadni s tem Janšem .... Nič drugega ni kot samo veliko zbadanje eden proti drugemu .Normalnemu človeku se to zdi zelo bebavo .Lp

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.10.2023 ob 15:36 gost

      ( dodam k zapisu 15:34 )namenjen za komentar ob 13:53 in 14:37

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.10.2023 ob 15:52 gost

      V dvorani ni bilo toliko ljudi kot okoli mizice pogrni se. V tej vogrski Lendavi se samo je in pije vsak dan za davkoplačevalski denar Slovencev. Seveda SDS župan nikoli nič nedela samo organizira prireditve za kere plača,,,, glupi narod,,,,.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.10.2023 ob 15:54 gost

      Da se razume to plačujejo Slovenci ne vogri. Vogri se samo bašejo pa ločejo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.10.2023 ob 17:04 gost gost

      Ka pa ma tu poleg mađaronska himna? Svašta se v toj lepoj slo. lehko dela. Vogri tan prek tudi špilajo slovensko?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2023 ob 19:16 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.