https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina bo za gradnjo doma starejših prispevala zemljišče

18.09.2023 ob 6:05  

Občina Dobrovnik bo za potrebe postavitve objekta Dom starejših Rakičan – enota Dobrovnik na državo prenesla zemljišča v občinski lasti v velikosti 6257 kvadratnih metrov.

Soglasje k nameri brezplačne odsvojitve so svetniki sprejeli že na seji januarja letos, na 6. redni seji, ki je potekala 13. septembra, pa so sprejeli še sklep o spremembi razpolaganja s stvarnim premoženjem občine. 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve (zdaj Ministrstva za solidarno prihodnost) in enake možnosti je dne konec lanskega leta objavilo Javni razpis za sofinanciranje gradnje objektov za zagotovitev varnega okolja bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih. Predmet javnega razpisa je sofinanciranje gradnje objektov, katerih namen je zagotoviti varno okolje bivanja za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih.

Dom starejših Rakičan in Občina Dobrovnik sta se prijavila na razpis resornega ministrstva in sicer s projektom ustanovitve enote Doma starejših Rakičan v Dobrovniku. Na podlagi sklepa Ministrstva za solidarno prihodnost je Dom starejših Rakičan za gradnjo enote pridobil nepovratna sredstva v znesku 5,376.271,56 evra iz naslova Proračunskega sklada Mehanizma za odpornost in okrevanje, ter iz proračunskih sredstev Republike Slovenije.

V enoti Doma starejših Rakičan v Dobrovniku bo na voljo 44 postelj za izvajanje institucionalnega varstva starejših, prostori za izvajanje dnevnega varstva, 3 postelje za začasne namestitve, prostori za izvajanje pomoči na domu, ter prostori, ki bodo namenjeni tudi za uporabo potreb lokalne skupnosti (šola, vrtec, terapevtski prostori,…).

V teku so aktivnosti izdelave projektne dokumentacije, pričetek gradnje se predvideva v letu 2024, zaključek investicije in izdaja uporabnega dovoljenja pa v letu 2026.

Pogoj za sklenitev pogodbe o sofinanciranju projekta »Dom starejših Dobrovnik« s strani ministrstva je pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja za načrtovani objekt in prenos zemljišč za gradnjo v last Republike Slovenije. Občinski svet občine Dobrovnik je na seji soglasno sprejel sklep za prenos zemljišč. Vpis spremembe lastništva v zemljiško knjigo bo označen z omejitvijo, da se ta zemljišča ne smejo uporabiti za druge namene in ne prodati brez soglasja občine.

Vir: GURS

Z brezplačnim prenosom lastninske pravice na državo Občina Dobrovnik zasleduje in izraža javni interes, ki ga predstavlja zadovoljevanje potreb svojih starejših prebivalcev. Z izgradnjo bivalnih enot doma za starejše bo na območju Občine Dobrovnik zagotovljeno izvajanje storitev in programov v skupnosti za osebe, ki so odvisne od pomoči drugih, kot so institucionalno varstvo, pomoč na domu in dnevne oblike varstva ter pridobljeni prostori za izvajanje programov nevladnih in drugih organizacij.

Foto: Pixabax, arhiv Pomurec. Naslovna: posnetek zaslova (google maps)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.