https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Novoletne vraže: Če ženska prva srečo zaželi, nesrečni boste celih 365 dni

30.12.2011 ob 9:33  

Med ljudmi še zmeraj krožijo različne vraže in običaji glede silvestrske noči in novoletnega dneva. Ena izmed vraž pravi, da nikakor ne sme biti ženska tista, ki prva vošči srečo v novem letu, saj bi to prineslo – nesrečo.


Čeprav so mnoge že zdavnaj pozabljene, je še zmeraj, še posebej med starejšimi ljudmi, slišati razne šege o novem letu. Pri tem gre za razne simbole, ki prinašajo srečo; navodila, kdo mora prvi voščiti; kaj jesti za novoletno večerjo ipd.

Piščanček za novoletno večerjo – sreča bo odletela

Ena izmed starih vraž pravi, da za silvestrsko večerjo ne bi smeli jesti perutnine, saj – glede na to, da imajo živali iz vrst perutnine krila – bo tako sreča odletela vstran, kar bo posledično pomenilo, da celo leto ne bomo imeli sreče.

Po ljudskem verovanju naj za novoletno večerjo ne bi jedli perutnine ...

Dimnikar, deteljica in prašiček za srečo

Nekateri simboli, predvsem štiriperesna deteljica, dimnikar, prašiček ipd. Prinašajo srečo. V ta namen si ljudje ob novem letu podarjajo različne predmete v teh oblikah, saj naj bi jih ti ohranjali srečne skozi vso leto.

                    

Če boste veseli na novoletno noč, bo tako tudi celo leto

Mnogi verjamejo, da bodo, tako kot bodo preživeli novoletno noč, preživeli tudi vso leto. Tako se trudijo, da bi najdaljšo noč preživeli v kar najboljšem vzdušju, v družbi bližnjih in seveda po možnosti brez prepira. Resničnost vraže je vprašljiva, zagotovo pa koristi, če si novoletno noč naredimo lepo.

Da bi ženska voščila prva? Nikar!

Zelo razširjena vraža (še posebej med moškimi) pravi, da prva na novo leto nikakor ne sme voščiti ženska, saj bi to namreč prineslo veliko nesrečo. Prav tako obstaja vraža, ki pravi, da si morata partnerja prva zaželeti srečo v novem letu, saj se drugače njuna zveza lahko zamaje.

Naj bo kljub vsem (praznim) verovanjem srečno!

Foto: SXC.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.