https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Organizirana združba protipravno pridobila do 400.000 evrov

02.12.2023 ob 13:00  

Danes je na Policijski upravi Murska Sobota potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili dosedanje ugotovitve dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete, v okviru katere so 30. novembra 2023 izvedli zaključno akcijo.

Bojan Rous, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota je na današnji novinarski konferenci predstavil dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave s področja gospodarske kriminalitete.

Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota so na podlagi večmesečne preiskave po gospodarski kriminaliteti 30. novembra 2023 na območju Policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana in Kranj opravili 20 hišnih preiskav pri 15 fizičnih osebah in 5 pravnih osebah. Preiskave so bile opravljene zaradi storitev več kaznivih dejanj poslovnih goljufij, pranja denarja, oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in hudodelskega združevanja. V zaključni akciji je sodelovalo 112 kriminalistov in policistov.

Dvema osebama od treh, ki so se združile in imele hudodelski načrt za izvrševanje kaznivih dejanj poslovnih goljufij in pranja denarja, je bila 30. novembra 2023 odvzeta prostost in sta bili 1. decembra 2023 privedeni k dežurnemu PS OS Murska Sobota, ki je zanju zaradi pripornih razlogov odredil pripor.

FOTO: Pixabay. 

Hudodelska kriminalna združba treh oseb in do sedaj identificiranih 10 oseb, ki so pomagale pri storitvi kaznivih dejanj, se je ukvarjala z odkupi navideznih strojev, za katere dejansko ni potrjeno, da so obstajali. Pri navideznih poslih je hudodelski združbi v postopkih odobritve odkupa pomagal tudi uslužbenec finančne ustanove, ki je finančni ustanovi zamolčal, da gre odkup navideznega predmeta.

Kriminalna združba je ustanavljala slamnate firme s fiktivno postavljenimi slamnatimi direktorji z namenom izvrševanja naklepnih kaznivih dejanj poslovnih goljufij in pranja denarja. Na osnovi ustanovljenih slamnatih firm so osumljeni pridobili plačilne kartice za dvigovanje gotovine.Organizator združbe pa je že ob sami sklenitvi posla naklepno organiziral pridobitev protipravne premoženjske koristi od finančnih inštitucij. Denar iz kupnin je bil neupravičeno nakazan na bančne račune različnih družb in na bančni račun člana združbe na spletno banko v tujino, s katerega je na območju Republike Slovenije dvigoval gotovino, ki jo je izročal vodji združbe. Eden izmed članov združbe je bil v času izvrševanja kaznivih dejanj oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem v osebnem stečaju.

Na podlagi zbranih obvestil je bilo do sedaj ugotovljeno, da je organizirana združba pri izvrševanju kaznivih dejanj oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem in poslovnih goljufij iz koristoljubja pridobila protipravno premoženjsko korist v vrednosti več kot 400.000,00 evra. Znesek opranega denarja iz kaznivih dejanj pranja denarja pa znaša več kot 270.000,00 evra.

Med opravljanjem hišnih preiskav je bil zasežen dokazni material v zvezi z izvrševanjem kaznivih dejanj (listinska dokumentacija, elektronske naprave z nosilci elektronskih podatkov, mobiteli, zabeležke dvigov denarja, bančne kartice, več kot 50.000 evrov denarja v gotovini, zapečatena kovinska blagajna in okrog 0,5 kg posušene zelene rastline v PVC vrečki). Zasežena je bila tudi avtomatska puška cal. 7,62 mm, enocevna šibrenica, pištola cal. 9 mm in večja količina nabojev, ki izvira iz kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom ter električno orodje in predmeti, ki izvirajo iz kaznivega dejanja vlomov.

Z zbiranjem obvestil bodo policisti in kriminalisti v tej zvezi nadaljevali, saj obstajajo razlogi za sum, da je bilo izvršenih še več kaznivih dejanj. 

Kazen za kvalificirano obliko kaznivega dejanja oškodovanja upnikov z goljufijo ali nevestnim poslovanjem je od 1 do 8 let zapora. Kazen za kvalificirano obliko kaznivega dejanja poslovne goljufije je od 1-10 let zapora. Kazen za kvalificirano obliko kaznivega dejanja pranja denarja je do 8 let zapora in denarna kazen. Kazen za kvalificirano obliko kaznivega dejanja hudodelsko združevanje je od 6 mesecev do 8 let. Kazen za kaznivo dejanje neupravičena proizvodnja in promet z orožjem ali eksplozivom, od 6 mesecev do 5 let zapora. 

* FOTO: PU Murska Sobota in arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2023 ob 16:15 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2023 ob 21:54 Karel K. gost

      To je le kaplja v morje, v tihi ocean, kar se tiče goljufij in pranja denarja v samostojni sloveniji. Milijarde EUR so problematične. In to je vse zastaralo in so nastali težki milijonarji do milijarderji. Škoda besed!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2023 ob 0:19 Fake gost

        Tvoje razmišljanje je nekaj takega: "ubil enega človeka, pa ga zajebavljejo, tan nekje se pobije na stotine, tan pa nikome ništa". Karči, smrt je smrt, kriminal pa je kriminal, ne glede na obseg. Zadosta si star ka bi lejko pametno razmišljo.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2023 ob 2:58 Karel K. gost

        Sploh ti ne ugovarjam, da sta lopova oba, kateri ukrade malo ali dosti, ugovarjam pa ti le toliko, da razmišljam bolj pametno kot ti katerega mislim, da nisi več tako mlad. Resnico ti je povedal spodnji komentator. Nikoli ali malokje se raziskuje kriminal velikih razsežnosti, kjer so vpleteni še bolj privilegirani, politično pravoverni, kateri lahko podkupijo vse, da jih nihče ne raziskuje, ker jim nihče to ne naroči. Denar naložijo v tujino na banke. Škoda razčage tebi, saj se v Sloveniji v sedanjem političnem sistemu to ne bo spremenilo.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2023 ob 21:58 gost

      Očitno so nedotakljivi ti težki miljonarji in miljaderji ...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.12.2023 ob 1:00 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.12.2023 ob 5:12 Sploh ne rabimo rtv gost

      https://reporter.si/clanek/slovenija/srednji-vek-na-rtvs-v-21-stoletju-se-papirji-pripravljajo-rocno-in-se-prenasajo-iz-ene-stavbe-v-drugo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.12.2023 ob 8:55 Lujzek gost

      Ze pa je Gabor poulek???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.12.2023 ob 11:29 Zdenko gost

      Gabor ga v zatvori sidi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.12.2023 ob 18:47 lepec gost

      Baje tudi debeli štumf pere ojroje. Pa ocvirke peče......vmes pa se v gate podrisla.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.