https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovenska in madžarska predsednica obiskali Prekmurje

05.12.2023 ob 15:10  

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in madžarska predsednica Katalin Novak sta danes, 5. decembra, skupaj obiskali Prekmurje.

V okviru obiska sta se sestali na dvostranskem srečanju, si ogledali prenovljene prostore Dvojezične srednje šole Lendava in jih slovesno predali namenu, obiskali sta tudi Hišo priložnosti v Radmožancih ter se v Dobrovniku pogovarjali s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in gospodarstva.

Teme današnjega pogovora so bile dvostransko sodelovanje med državama, slovenska manjšina na Madžarskem ter madžarska v Sloveniji in pomen dvojezičnosti.

Ob začetku obiska sta se predsednici sešli na dvostranskih pogovorih v Lendavi, kjer ju je sprejel tamkajšnji župan Janez Magyar in jima podaril faksimele Postille, ene od prvih treh knjig, ki so bile pred 450 leti natisnjene v Lendavi.

V Lendavi sta si tudi ogledali prenovljene prostore dvojezične srednje šole in jih slovesno predali namenu. Sredstva za prenovo sta prispevali tako Slovenija kot Madžarska. Vrednost novozgrajenega dela šole je 666 tisoč evrov. Od tega je Madžarska prispevala 136 tisoč evrov, ostalo pa Slovenija. Septembra so že začeli uporabljati 250 kvadratnih metrov novih prostorov. Šola je z njimi bogatejša za novo učilnico za pedagoško vzgojo, frizersko učilnico s 14 učnimi mesti ter kabinet in čajno kuhinjo, je povedala ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl.

"Prizadevanja ravnateljice, podpora šoli s strani obeh držav, podpora lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske narodne skupnosti, ki so sodelovali pri projektu širitve šole, kaže na zavedanje vseh, da je za prihodnost regije prvenstveno treba spodbujati izobraževanje mladih regije," je v nagovoru dejala Pirc Musar.

V Radmožancih sta Pirc Musar in Novak obiskali Hišo priložnosti, kjer sta se srečali z otroci iz Vrtca Lendava in Vrtca Pikapolonica Dobrovnik.

Nato je v Kulturnem domu v Dobrovniku sledil pogovor predsednic s prebivalci, predstavniki lokalnih skupnosti in gospodarstva. Zbrane sta nagovorila tudi župan Občine Dobrovnik Marjan Kardinar in predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban. Pogovor je moderiral Atilla Pisnjak. V kulturnem programu so nastopili učenci DOŠ Dobrovnik.

Madžarska predsednica je bila na prvem uradnem obisku v Sloveniji julija lani, ko jo je gostil tedanji predsednik republike Borut Pahor. Pirc Musar, ki je položaj prevzela decembra lani, pa je Madžarsko obiskala aprila kot drugo sosednjo državo. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Občina Lendava (T. Galič)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2023 ob 16:57 Karel K. gost

      Upajmo, da Pirc Musar ne gre po stopinjah Janše, kar mu Šetinčeva meče v nos, da ga financira Orban. Predsednica je namreč Orbanova desna roka. Morda si tudi slovenski ultra levičarji želijo, da jih financira Orban, tudi njihov glavni medij RTV SLO kateri je baje na psu, ko nimajo denarja niti za malice, niti za plačevanje predsednika sveta zavoda. Malo prevče se ti madžari morajo po tem Prekmurju. Morda so slovenski politiki našli tržno nišo, da bodo namesto prenove in pospeševanja gospodarskih aktivnosti za svoje preživetje začeli podajati dele slovenskega ozemlja sosedom. Prvo na vrsti je Prekmurje. Morda bo naslednji Maribor, da se več ne bodo ukvarjali z praznovanjem Majstra, kateri je dosegel, da se je Maribor vrnil k slovenskemu ozemlju. Ko bodo prodali vso ozemlje, si bodo v tem času že zagotovili prihodnost, morda v Rusiji, kamor jih snubi Putin, Venezueli ali na Kitajskem ali Severni koreji. ivetje

      12 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2023 ob 0:05 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2023 ob 10:28 kuš gost

        Brez Madžarov Lendave ne bi bilo. Jugoslavija in Slovenija sta Lendavo samo uničevala, Madžari jo obnavljajo. Slovenci lahko Viktorja Orbana kušnejo na rit, da obnavlja zgradbe v Lendavi. Kaj pa je Jugoslavija in Slovenija zgradila in obnovila Slovencem v Porabju? Slovenski kulturni center v Monoštru in to je vse. Koliko milijonov namenja Slovenija letno Porabskim Slovencem?

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2023 ob 17:30 Pepa Pujsa gost

      Pire Musaka poleg Madžarske lepotičke kot kakšna krota - žabonka. Pasala bi zraven Aksentija Persenoviča - Žabona.

      18 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2023 ob 17:30 Pepa Pujsa gost

      Pire Musaka poleg Madžarske lepotičke kot kakšna krota - žabonka. Pasala bi zraven Aksentija Persenoviča - Žabona.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2023 ob 17:35 Lendavčan gost

      Jaz sem jo danes videl v živo in mi je delovala kot kakšna kobila!!!!!

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.12.2023 ob 17:58 gost

      Madžarska predsednica prava lepotica, naša Nataša pa napol možača, bolj moški ko ženska.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.12.2023 ob 19:04 Drc gost

      Dajmo Lendavo Madžarom. Iz Slovenije gre preveč denarja, naša manjšina pa je tam velik siromak

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.12.2023 ob 20:07 gost

      Angela Merkel ni bila lepotica je pa bila evropska,,,, železna lejdi,,,,. Cela Evropa ji je pihala na dušo z Evropo pa vsi svetovni voditelji večjih svetovni držav. Zato za predsednika države ni pomembno ali je lep ali ni lep ampak kako ve voditi državo. Pa na stopnicah tudi nebo dremala in se slikala.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2023 ob 20:19 Karel K. gost

        In Angela Merkel, se danes ne upa pokazati javnosti, saj je naredila toliko katastrofalnih napak zaradi svoje narcisoidnosti in predvsem objestnosti po vladarstvu ne samo Nemčiji ampak tudi Evropi in na koncu je hotela posečti po celem svetu. Kriva je za migracije v Evropo, ko jih je vabila, ker je bila pohlepna, da bodo za Nemce delali arabci, muslimani, da prihajajo strokovnjaki, prišli pa so treroristi. Hitler je nekoč hotel z orožjem zavzeti Lebensraum, Merklova pa z migranti-begunci, da bi ti delali za njih, kot si je to predstalvjal Hitler, da bodo drugi delali, Nemški narod pa bo užival na dopustih. Trgovina s Putinom je pripeljala do Ukrjainske vojne in problema z energijo, ko je Evropo naredila odvisno od ruskega plina. Musarjeva je na pravi poti po poti Merklove v negativnem smislu, ima veliko priložnost, da tako kot Merklova pristane na senčni strani zgodovine.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2023 ob 21:01 Gajdar gost

      Dobrososedske odnose jaz najtopleje pozdravljam. Z Madžari bi morali Prekmurci še več sodelovati, saj nas združuje kultura, kulinarika, običaji itd. Pozna se, da smo skupaj v isti državi živeli 9.stoletij. Nek prekmurski duševni revček se sprašuje zakaj je volil slovensko predsednico Musarjevo. Tega človeka spoznaš po enem stavku da ne živi v 21.stoletju in ne v EU. Takšnih ljudi v Prekmurju je preveč in ti Prekmurje vlečejo nazaj v blato. Če si klen izobražen Prekmurec se ne boš podrejal nikomur v EU, če si pa duševna reva, pa se bojiš, da ti bodo Madžari komandirali. Prekmurje ima srečo da meji na na tri države EU, za primerjavo Primorska meji samo na Italijo, pa na račun meddržavnih projektov vlečejo iz EU in Ljubljane takšna sredstva o katerih lahko Prekmurci le sanjamo. Vzrok je v naših Prekmurcih, ki vlečejo Prekmurje v blato, zanimivo, da so v svoja stališča tako prepričani, da jih v svojih komentarjih izpostavljajo. Za njih niso dobri ne Madžari, ne Avstrijci, ne Hrvati pa tudi Ljubljančani ne, prepričan sem, da so v sporih s svojimi sosedi. Gospe predsednici le večkrat pridita v naše Prekmurje.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.12.2023 ob 21:09 Prekmurka gost

      Žalostno je, da tako grdo pišete o precednici.Kdo to piše naj sebe pogleda ,če je idealen. Naj najprej pred svojim pragom pomete, pa potem komentira druge ljudi. Žalostno da taki ljudje obstajajo.

      5 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.12.2023 ob 21:41 Karel K. gost

      Glede na gornja komentarja, ne bodimo slovenci in prekmurci presenečeni nad tem, da je Slovenija v 32. letih padla v vsesplošni kaos, v razvojni gospodarski, politični, zdravstveni, kriminalni korupcijski. Volitve predsenika so bile, ne glede na to, samo naj bo ženska predsednik, tako so volili ki so jo izvolili. Koliko pa je že v tem kratkem času naredila katastrofalnih napak, z možem sta grabežljivca. Pa tu ne gre za idealnost pri njej, saj pa človek kateri dela takšne napake ne more opravljati državniške funkcije. Ne pritožujte se takšni, da je v državi slabo, da nimate zdravstvenih uslug, ali pa pripadate tisti privilegirani kasti.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.12.2023 ob 2:21 Pire Musaka gost

      Pa kaj morem, če sem grda.., izgledam kot krompirjevka.......

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.12.2023 ob 9:10 gost

      Janši ste pripisovali, da prodaja prekmurje madžarom, kaj pa Golob in Musarca, ko se madžarom vrit vlečeta, vas kaj peče? Zdaj ste tiho, dvoličneži eni!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.12.2023 ob 9:19 Pista gost

      Nevem je to cirkus ,če poslušamo in beremo slovenske medije ,ki so v večini levo usmerjeni ,da je naš največji sovražnik Madžarska pol nevem zakaj jih sploh vabimo in se rokujemo saj imamo levo vlado,če smo gledali TARČO v četrtek koliko je bilo govora proti Madžarski od ljudi ,ki sedijo v parlamentu

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.12.2023 ob 10:39 Lendavčan gost

      Brez Madžarske finančne podpore bi Lendava bila podobna Sibiriji. Hvala Mdžarom!!!!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.12.2023 ob 18:40 gost

      Rednivi kefi !!!!!!!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.