https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Škofija Murska Sobota izdala letni zbornik Stopinje

11.12.2023 ob 6:05  

Škofija Murska Sobota je izdala letni zbornik Stopinje 2024. Zbornik je predstavil glavni urednik Lojze Kozar ml., ki je spregovoril o vsebini vseh petnajstih poglavij ter pojasnil sporočilo naslovnice.

Zbornik Stopinje izhaja od leta 1972. Najprej je Stopinje izdajalo Pomursko pastoralno področje, od leta 2006 pa Škofija Murska Sobota. V 53 letih se je zamenjalo veliko sodelavcev in urednikov, zbranega pa je obilo gradiva o verskem in splošnem družbenem življenju v Pomurju.

Stopinje so zaznamovala znamenita imena: dr. Jožef Smej, Alojzij Kozar, Vilko Novak, Pavel Berden, Jože Zadravec in številni drugi.

Stopinje 2024, letnik 53, prinašajo obilo besed, lepih in dobrih, spodbudnih in trdnih, da bi bralcem kazale pot, saj »beseda odloča, v kakšnem svetu bomo živeli,« kakor je v uvodniku zapisal škof dr. Peter Štumpf.

Stopinje 2024 prinašajo pogled na župnijo Svete Trojice v Odrancih. Veličastna župnijska cerkev ni samo na naslovnici in na zadnji strani ovitka, kjer je predstavljena duhovna podoba župnije, pa ne le župnije Odranci, saj je tam fotografija prvega odranskega župnika Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki se z Goričkega preko Odranec dviga v nebo. Bolj podrobno o tem dogajanju procesa beatifikacije beremo v poglavju Stopinje svetih in še kje. Naslove posameznih poglavij krasijo detajli Kregarjevih fresk iz cerkve v Odrancih.

V koledarskem delu najdemo na desni strani zanimive drobce: besede v naših cerkvah in misel o njih, besede o besedah, ki so jih zapisali razni avtorji, besede naših župnikov in nekatere vidnejše spominske dogodke.

Stopinje 2024 so razdeljene na 15 poglavij:

  • V poglavju Stopinje svetih so objavljeni zapisi o dveh naših svetniških kandidatih: Halasu in Kozarju. Številni dogodki in pričevanja potrjujejo, da oba Božja služabnika živita med nami in dejavno oblikujeta naše življenje.
  • Škofijske stopinje spomnijo na pomembnejše dogodke v minulem letu pri nas in v svetu.
  • Stopinje duha prinašajo spomin na pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI., zapis sester klaris, kratko predstavitev treh svetlih likov ter druga besedila, ki želijo obogatiti našega duha.
  • Oddaljene stopinje prikažejo dogodke in ljudi, ki so zaznamovali našo preteklost. Izstopajo spomini na naslovnega škofa dr. Vekoslava Grmiča ob 100-letnici njegovega rojstva, prvi del študije dr. Ivana Rihtariča o delovanju UDBE v okraju Gornja Radgona ter besede o župniku Jožefu Sakoviču ob 150-letnici rojstva.
  • Stopinje se podajajo tudi čez mejo v Porabje in opišejo blagoslovitev porabskega križevega pota ter ponudijo razmišljanje o Slovencih na Madžarskem v luči zadnjega popisa prebivalstva, ko se je za Slovence izreklo 3965 prebivalcev.
  • Poglavje Stopinje k tebi prinaša besede o gospodarstvu in humanitarnosti, o sobivanju ljudi različnih prepričanj nekoč in danes, o številu prebivalstva na območju Škofije Murska Sobota, ki se znižuje.
  • Ekumenske stopinje so obogatene z zapisom evangeličanskega duhovnika Mitja Andrejeka ter s pogledom na medreligijsko srečanje, ki je potekalo v Kopru.
  • Stopinje mladih so v znamenju srečanja. Taka je bila tema literarnega natečaja za mlade. Nekaj zapisov je objavljenih.
  • Stopinje srca prinašajo tri zapise v prozi ter štirinajst naslovov poezije petih avtorjev.
  • Jubilejne stopinje se spominjajo sodelavcev Stopinj ob njihovih življenjskih jubilejih, to so Izidor Veleberi, dr. Stanislav Zver in Jože Gerič.
  • Poglavje Odhojene stopinje se poslavljajo od nekdanjega sodelavca in člana uredniškega odbora Stopinj profesorja Jožeta Zadravca.
  • Tiskane stopinje spomnijo na nekaj knjig, ki so izšle v zadnjem letu.
  • Zadnje poglavje Tvoje in moje stopinje je seveda najobširnejše, saj prinaša na 120 straneh podroben vpogled v dogajanje po vseh 36 pomurskih župnijah.

Stopinje 2024 obsegajo 308 strani. Pri njihovem nastajanju je sodelovalo 34 avtorjev iz Pomurja in od drugod. Pri tem niso šteti tisti, ki so pisali župnijska poročila (župniki ali kdo drug). Stopinje 2024 bogati 220 izbranih fotografij, od tega 104 v poglavju Tvoje in moje stopinje, torej o dogajanju v naših župnijah.

Stopinje 2024 nas uvajajo v Kleklovo leto. Prihodnje leto bomo namreč obhajali 150-letnico rojstva Jožefa Klekla st., ki je začetnik in steber katoliškega periodičnega tiska v Prekmurju. Leta 1904 je začel izdajati mesečnik Marijin list, leta 1914 pa še tednik Novine, izdajal in urejal je tudi Kalendar Srca Jezušovega, ki je nekak predhodnik sedanjih Stopinj. Več o Jožefu Kleklu st. pa bo zabeleženo v prihodnjih Stopinjah, so sporočili iz Škofije Murska Sobota.

Foto: Škofija Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.