https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V letu 2012 kar dvanajst praznikov med tednom

01.01.2012 ob 12:17  

Trend praznikov ob vikendih se je končno obrnil. Potem ko smo lani imeli šest praznikov na soboto ali nedeljo, v letu 2010 pa kar osem, jih bo letos med tednom kar dvanajst. V nedeljo bo poleg današnjega dneva praznik samo še velika noč.

V letošnjem letu bomo Slovenci imeli več dela prostih dni med tednom kot v preteklih dveh letih. Kar dvanajst od štirinajstih praznikov bodo med tednom. V nedeljo bo poleg današnjega noveletnega dneva samo še Velika noč, ki pride letos osmega aprila.

V Sloveniji novo leto traja dva dni, tako da bo prazničen tudi jutrišnji dan. V februarju bo Prešernov dan, 8. februar, prišel v sredo, medtem ko pustni torek, 21. februar ni dela prost dan. Marca državnega praznika ni, sta pa neuradna praznika Gregorjevo in materinski dan. V aprilu bo največji katoliški praznik velika noč kot ponavadi v nedeljo in ponedeljek, in sicer 8. in 9. aprila, v petek, 27. aprila, pa bo še dan upora proti okupatorju. Praznik dela 1. maj bo v letu 2012 v torek, dela prost dan pa bo tudi v sredo, 2. maja. V juniju praznujemo binkošti, ki ni dela prost dan. Dan državnosti, ki je 25. junija, pa bo v ponedeljek.

Julija ni praznikov, v avgustu pa bomo Marijino vnebovzetje praznovali v sredo, 15. avgusta. Točno mesec dni pozneje, 15. septembra, je državni praznik ob obletnici vrnitve Primorske k matični domovini. Naslednji praznik je dan reformacije, ki bo v sredo, 31. oktobra. Dela prost dan pa bo tudi dan mrtvih, ki bo v četrtek, 1. novembra. V novembru je še dan Rudolfa Maistra, ki ni dela prost praznik. Naslednja praznika, ki sta skupaj, pa sta božič ter dan samostojnosti in enotnosti, ki bosta v letu 2012 v torek, 25., in v sredo, 26. decembra.

Leto 2012 je tudi prestopno leto, kar pomeni, da bo imel februar 29 dni. Prestopno leto so v koledar uvedli zato, da se koledarsko leto ujema z letnimi časi. Obhodni čas zemlje je okoli 365,24 dni, zaradi česar bi se letni časi ves čas zamikali, če ne bi bilo prestopnega leta.

Pregled vseh dela prostih praznikov:

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.