https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pazimo na pravilno kurjenje in skrbimo za kakovost zraka

20.12.2023 ob 8:30  

Mestna občina Murska Sobota žal opaža, da se iz nekaterih dimnikov v mestu in primestnih naseljih pogosto vali gost temen dim, kar kaže na to, da se ne kuri z ustreznimi kurivi.


Ker si želijo, da bi bila opozorila o povišanih vrednostih zdravju škodljivih delcev PM 10 v mestni občini čim manj pogosta, znova opozarjajo na pravilno kurjenje. Uporabljajo naj se suha drva max 20% vlažnosti (idealno okrog 10%) – bukova drva naj bi se sušila dve leti, hrastova pa celo dve do tri leta. Uporablja naj se primerna dimenzija polen, ta naj bodo zložena križno. Potrebno je redno vzdrževanje kurilne naprave in z njimi povezanih dimnih vodov in zračnikov. Pred kurjenjem iz kurišča je potrebno odstraniti pepel in morebitne druge ostanke. Loputa za odvod zgorevalnega zraka pred kurjenjem naj bo odprta na maksimum. Novo kurilno napravo izberite s pomočjo strokovnjaka. Temen dim na izstopu iz dimnika je namreč neprimeren.

V peč ne sodijo prebarvan les (pohištvo, izdelki iz iverke, zaboji za sadje), embalaža pijač in hrane (plastenke, vrečke, zamaščen papir), papir (karton, časopisi, pisarniški papir) in drugi gorljivi materiali (blago, čevlji, plastika).

S pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa bo tako izkoristek peči večji, izpusti prašnih delcev in drugih škodljivih snovi pa manjši.

Na Agenciji RS za okolje danes pričakujejo preseganje dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah.

Vir: Arso

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2023 ob 11:42 gost

      Zakaj pa je poleti najšlabši zrak v Murski Soboti ko nihče ne kuri z drvami ?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2023 ob 14:39 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2023 ob 14:09 V Soboti redko gdo juri z drvami kurijo pa v vseh vaseh okrog murske sobote in ta dim se vali v samo mesto Murska sobota. Če ne verjamete se peljite zvečer v Rakičan ali Bakovce ali Krog in Černelavce pa boste videli. gost

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2023 ob 14:31 gost

      hi,hi,hihiiiiiiiiii 14:21

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2023 ob 15:41 gost

      Eh ne mdajte kaj pa mdate jebo vas dim in p...a ma.....a.Pazite se posledic Černobila pa ovega kar je v Lendavi v brejg zakopano.To so velike težave,ki povzročajo hude bolezni na to se osredotočite pustite dim pri miru.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.