https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Še ena pomurska občina s certifikatom Mladim prijazna občina

20.12.2023 ob 11:50  

Občina Kobilje je postala nosilka certifikata Mladim prijazna občina za obdobje 2023 - 2027.

Certifikat Mladim prijazna občina je priznanje samoupravnim lokalnim skupnostim, ki uspešno izvajajo ukrepe s področja vertikalnih in horizontalnih mladinskih politik. Tovrstni ukrepi so usmerjeni v integracijo vedno novih generacij mladih v posamezne dele življenja družbe, predvsem pa v spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja.

Certifikat Mladim prijazna občina s štiriletno veljavnostjo se letno podeljuje lokalnim skupnostim, ki jih strokovna komisija prepozna kot mladim prijazne, ker uspešno izvajajo po vsaj en ukrep iz vseh prioritetnih področij mladinskih politik.

S pridobitvijo certifikata se občina, ki se je pri svojem delu na področju mladih sicer že izkazala za uspešno, zaveže, da bo področje mladih še naprej sistemsko urejala in nivo učinkovitosti v štiriletnem obdobju dvignila oziroma ohranila.

V Občini Kobilje si še posebej prizadevajo za spodbujanje priseljevanja mladih (nazaj) na Kobilje, nudijo podporo pri reševanju stanovanjske problematike mladih, pomembni so mladi – aktivni občani, še posebej pa so se posvetili področju urejanja infrastrukture, ki odgovarja izzivom časa in trendom, predvsem pa zagotavlja varnost mladim kakor tudi vsem ostalim občanom.

Ključne rešitve, ki so v zadnjem času nastale na podlagi sprejetega Razvojnega programa občine Kobilje in so bile odločilne pri ocenjevanju vlog za pridobitev certifikata »Mladim prijazna občina«, so:

  • ureditev športno medgeneracijskega centra z umestitvijo zunanjega večnamenskega prireditvenega prostora,
  • ureditev pohodnih poti in smerne signalizacije znotraj naselja ter povezava s potmi v naravi, primernimi za sprehode,
  • ureditev kolesarske poti, primerne tudi za kolesarjenje mladih družin z otroki,
  • za povečanje varnosti udeležencev v prometu tudi ponoči so posodobili ulično razsvetljavo,
  • za dvig varnosti pešcev in kolesarjev ter privlačnosti trajnostne mobilnosti so pristopili k celostni ureditvi prometne infrastrukture v samem središču Kobilja z vzpostavitvijo varne poti v šolo ter z ureditvijo avtobusnih postajališč in kolesarskih pasov,
  • ob energetsko sanirani šoli in vrtcu so rekonstruirali zunanje igrišče, ki ga uporablja poleg šoloobveznih otrok tudi tamkajšnja mladina,
  • skrbijo za vzdrževanje naravne in kulturne dediščine, tako so v okviru projektov LAS Pri dobrih ljudeh postavili nadstrešek za staro mlatilnico, uredili gospodarsko poslopje Ritlopove domačije, z novo kuhinjo in centralnim ogrevanjem opremili večnamenski prostor v športno medgeneracijskem centru ter uredili opuščeni glinokop, ki je postal “učilnica na prostem”, kjer ptičje gnezdilnice, netopirnice in hotel za žuželke nudijo zavetje drobnemu živalskemu svetu,
  • občina podeljuje denarne nagrade študentom občine Kobilje,
  • občina nudi enkratno denarno pomoč za novorojence v višini 1.000 evrov,
  • s subvencijami pa Občina še posebej pomaga mladim in mladim družinam pri reševanju prvega stanovanjskega problema v občini Kobilje. Subvencija se dodeli v obliki enkratne subvencije za kritje skupnih stroškov reševanja stanovanjskega problema. Višina subvencije za posameznega upravičenca znaša do največ 3.000 evrov.

Poleg subvencije se upravičencu dodeli še:

  • a) oprostitev plačila komunalnega prispevka
  • b) oprostitev nadomestila za stavbno zemljišče za dobo 5 let,
  • c) subvencija do največ 500 evro v kolikor gre za gradnjo oziroma rekonstrukcijo stanovanjskega objekta na območju občine, ki bi bilo zaščiteno z odlokom, ki ureja varovanje kulturne dediščine;
  • d) subvencija glede na število otrok v mladi družini ob vpisu prvega otroka v šolo in sicer: en otrok do največ 200 evrov, dva otroka do največ 300 evrov , trije otroci ali več do največ 500 evrov, so sporočili iz Občine Kobilje.

Certifikat Mladim prijazna občina podeljuje Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar. Program sofinancira Urad Republike Slovenije za mladino.

Foto: Občina Kobilje, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2023 ob 12:11 gost

      A res prijazna občina za mlade. Saj pa imajo 3 mlade ljudi. Vse ostalo pa isto kot dom za ostarele.

      10 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2023 ob 14:37 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2023 ob 14:38 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2023 ob 19:41 prekmurec gost

        Še ena pomurska občina s certifikatom prijazna občina, je kje še kakšna občina ki nima certifikata ?!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 0:37 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 5:20 Rojraž karči gost

        Trije mladi je že množina,tudi trideset starcev je večina,kar pomeni ,da starejša populacija bo izumrla,mlada populacija ostane.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.