https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Joc Pečečnik o situaciji v Moda Mi&Lan: “V podjetje ne moremo več vlagati”

20.12.2023 ob 19:00  

V zvezi z dogajanjem v podjetju Moda Mi&Lan se je z izjavo odzval večinski lastnik podjetja Joc Pečečnik, ki je pojasnil situacijo v podjetju.

Izjavo objavljamo v celoti:

“V začetku leta smo bili priča medijski gonji proti lastniku podjetja, Milanu Mörecu, ki je preživel infarkt in prišel do mene v zelo slabem stanju. Skupaj z družinskimi člani so prišli v moje podjetje in prosili za pomoč. Celoten naš kolektiv je reagiral emotivno, saj smo podjetniki tudi ljudje.

Odločili smo se, da bomo pomagali, saj nam je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300.000 in 400.000 evrov kredita ali vložka. Nakazali smo 400.000, da smo pomirili situacijo, ter pokrili zaostanke do zaposlenih, prispevke in regres. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita.

Od takrat naprej je šlo vse narobe.

Foto: SBC - Slovenian Business Club 

Lastnik nam je prikrival prave informacije in sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje. Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300.000 evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270.000 evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga. Dodali smo mu še 300.000 evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile.

Podjetje smo prevzeli, zaposlili direktorja in vsak mesec zagotavljali 150.000 evrov likvidnosti, da bi v vmesnem času lahko našli ustrezno rešitev. Odločili smo se, da bomo v Modo Mi&Lan investirali do 1,5 milijona eur.

Podjetje je iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, in za ta namen smo odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu.

Na ameriškem trgu so z mojo pomočjo našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil (break-even je 2,5 milijona evrov), vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja. V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da smo v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka nismo bili sposobni izvesti.

Na italijanskem trgu je podjetje še vedno zelo aktivno, vendar do sedaj niso našli primernega partnerja, saj sta za vse pomembne partnerje problem kapaciteta in znanje, ki ni več na zelo visokem nivoju, saj je podjetje leta delalo tako imenovane lon posle. Na avstrijsko-nemško švicarskem trgu je podjetje našlo nekaj strank, vendar je to premalo.

Ostal nam je domači trg, saj Moda Mi&Lan za svetovnega ta trenutek s kvaliteto ni konkurenčna in podjetje nima ustrezne kapacitete.

Zelo zanimiva pobuda je prišla s strani skupine Sportina Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj. Že poleti smo k sodelovanju povabili Lorello Flego, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako prirpavljali, da bomo izvedli pogodbo s Sportino. Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bomo lahko obdržali podjetje in panogo. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine, ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko smo jim ponudili plačilni rok 365 dni.

Na tej točki je konec novembra zadeva obstala. Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa troši med 150.000 do 200.000 evrov. Do sedaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati.

Od uprave smo danes zahtevali analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe. Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo izvedli potrebne ukrepe. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka. Upravo bomo pozvali, da še enkrat preuči možnost, ali bi družba Sportina Group za svoje naročila kolekcije Mura 2024 lahko uredila finančno garancijo na način, da bo prevzeto blago tudi zares plačala. Pozvali jo bomo tudi, da hkrati išče urgentno rešitev s potencialnimi domačimi in tujimi vlagatelji in partnerji.

Zaradi kupcev, ki niso poravnavli svojih obveznosti do Mode Mi&Lan, je prišlo do tega, da zaposleni niso prejeli celotnih plač. Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček.

Sportino Group na tej točki še enkrat prosim za pomoč. Če bi nam prišli naproti s predlagano rešitvijo, bi podjetju Moda Mi&Lan zares pomagali v teh težkih časih.”

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2023 ob 21:03 ......... gost

      fantje so čakali pomoč države, samo to ne gre tako. Ne moreš nekega Moreca vzdrževati 200 let, sam pa je zajebal komplet komplet tekstilšpil v Pomurju. To ne gre. Šivilje ga pa naj ljubijo u dupe in živijo na obljubah direktorja, ter v kamere govorijo, kako dober je. Sploh ga pa niso "sprobale"

      30 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 0:37 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 2:50 Karel K. gost

        E fant moj, isto stanje je v Slovenski politiki za katere nekateri v kamere govorijo, da so slovenski politiki dobri in sposobni, čeprav so "zajebali" kompletni politični špil in državo pahnili v revščino, razvojno brezno in negotovo prihodnost kot je to Morec storil s tem podjetjem in Muro. In to stanje v politiki je krivo za to, da se lahko neki privilegiranci lahko igrajo z državljani in se gredo podjetništvo na plečih državne blagajne in lahko nekdo v tem kontekstu pere denar.

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 13:50 Politika krade in ropa gost

        https://www.zurnal24.si/slovenija/vlada-in-sindikati-dosegli-dogovor-place-gredo-gor- ... Javne blagajne prazniju in banke tudi

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2023 ob 21:29 Štef gost

      Joc je tu opral nekaj denarja ker vsak bedak ve da se v tako podjetje ne vlaga če prej ne preveriš finančno stanje

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2023 ob 21:51 gost

      Zapri dol pa amen,in nič se ne dogovarjaj in vlagaj v podjetje katerega je čas tehnološko povozil.

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2023 ob 2:56 Karel K. gost

      Pečečnik se je odzval emocionalno na težave Moreca in mu je pomagal. Ja dobro jutro Joc, ko si tako razvpiti bogati podjetnik in ne veš, da je ta človek v svojem življenju le skrbel za to, da je vse zavozil, da je nesposoben brez politične štange. Praviš, da ni primernega kadra v Pomurju, kako pa je potem slovenski šolski sistem najboljši v Evropi, ko pa niti tekstilcev ne zna izobraziti. Vidiš spet smo pri politikih kateri se samo hvalijo in lažejo vse z namenom, da se obdržijo na oblasti, da si za leto dni po vsaki ponujeni laži podaljšajo politično življenjsko dobo, kot je to storil Morec, ko se ti je zlagal.

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.12.2023 ob 8:25 gost

      Če bi mi bili pravna ali vsaj pravična država bi Mörec že moral sedeti v zaporu mnogo let, on je glavni krivec, da je vrag vzel Muro v Soboti. Ampak ta človek se lepo sprehaja po Soboti brez da bi ga pekla vest iz hiše ne bi smel. Krive so pa vse zaposlene ženske vlekle so se mu v rit tako v Soboti kot zdaj v Petrovcih in ga ščitile pokvarjenca. Zaposleni v Petrovcih pa se že enkrat zavedajte, da plače ne kapljejo iz neba, ampak je za to potrebno delati in nekaj zaslužiti, ne pa jokati in kukati, da spet nisi dobili plače kar je najlažje. DANES ZAPRETI TO DOL, NE JUTRI, IN NAGNATI VSE KOMPLET NEKAM, PA NAJ GREJO MORECA NAPREJ V RIT PIJAT.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 8:53 Karel K. gost

        8.25, drži, da plače ne morejo pasti z neba ampak je denar zanje treba zaslužiti. Te so padale z neba v bivšem sistemu, ko je denar prihajal iz Topčiderske tiskarne denarja in mnogi še vedno živijo v tem svetu. Tako takrat kot danes zaposleni le pričakujejo plačo za opravljeno delo, saj so tudi ti v Petrovcih prejšnji mesec ali ta mesec vseskozi delali in kljub temu ne dobijo plače. Da je to tako je kriva slovenska politika v zadnjih 32. letih, ko še vedno pred kazensko odgovornostjo ščiti rdeče direktorje iz svojih titoističnih vrst, da ti ne zaglavijo v zaporu, da se jim ne prepove opravljati podjetnišđke dejavnosti do konca življenja. V zahodni demokratični skupnosti je to samoumevno, da prevarant tipa Morec dobi prepoved opravljanja podjetniške dejavnosti. Se pa strinjam s tem, da so ti delavci v Petrovcih naivno verjeli Morecu na njegove lepe besede katerih se je naučil v bivšem političnem sistemu, ko so delavce z političnimi floskulami in lepobesedičenjem tolažili, da so ti delali še več, ponoči v soboto in nedeljo. Tako se obnaša celoten slovenski narod, ko verjame lepobesedičenju in laganju slovenskih politikov o Sloveniji kot državi brez katere Evropa ne more obstajati, da je to najbolj vsestransko urejena in razvita država, ne samo Švica ampak nad njo. Ta naivnost celotnega naroda je kriva za te parcialne krivice kot je ta Petrovska. Dokler se celoten narod ne bo prebudil iz sna, se ne bo postavil na svoje noge in zase, tako dolgo nas bodo podjetniki in politiki kova Morec izkoriščali.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 9:14 Karel K. gost

        Zagotovo se bo večina nas strinjala z ugotovitvijo, da v tem primeru dejansko Morec ni nič kriv ampak za vse te težave nosi krivdo politični sistem, ki je na vrhu glavni in kot pravijo riba smrdi od glave. Torej za vse kar v Sloveniji smrdi in malo je tistega kar ne smrdi, je kriv slovenski titoisitčni smrdljivi politični sistem katerega so Kučanovi titopisti in njegovi vrinjenci na čelu strank slovenske pomladi ustoličili v samostojni Sloveniji. Ta politični sistem tudi dovoljuje takšen pravni sistem, da ne preganja lopovov kot jew morec.

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 22:50 Davki, prispevki, gost

        https://www.zurnal24.si/slovenija/alkohol-se-bo-podrazil-drzava-bo-trosarine-dvignila-za-26-odstotkov- ... Javna kraja javnih sredstev. Zaprimo vlado. Zaprimo Furs.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.12.2023 ob 9:55 smrkci gost

      Delavci so si sami krivi,ker nasedajo tem lažljivim idiotom kapitalističnim,zgonijih v pizdomaterno in naj si jebe svojo mater.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.12.2023 ob 10:46 Karel K. gost

        9.55 ja "zgoni jih v pizdo materino" je najlažje povedati težje je storiti, saj je treba zaslužiti dena za preživetje. Politiki in politični sistem st tista katera morata poskrbeti za to, da ti lažnivi kapitalistični idioti ne pridejo do priložnosti, da bi izkoriščali delavce in na ta način bogateli. Ta politična elita nima nobenega pomisleka, da nebi onemogočila fujkcioniranje podjetniku kateri ni politično pravoveren, kateri noče plačevati uradnega in pod mizo, mafijskega davka, ne sankciopnira pa takšne podjetnike kot je Morec, saj on zagotovo ustreza kriterijem teovrstnih poliitčno pravovernih podjetnikov ali če hočeš "smrdljivih kapitalistov". Lahko pa trdim, da si je za to kriv, da se to dogaja celoten slovenski narod, kateri pa bi lahko imel takšno moč, da bi skupaj to preprečil in bi te smrdljive kapitaliste in politično elito nagnal iz sedla in bi si izbral nove.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.12.2023 ob 12:00 gost

      Vse je zabljuženo , pa če so komunisti ali kdorkoli ! Slovenija v razsulu !

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.12.2023 ob 12:01 goričanec gost

      Joc Pečečnik o situaciji v Moda Mi&Lan ugotovil, da je realni sektor drugačen od državnih jasli na katere je tudi sam bolj ali manj pripet !

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.12.2023 ob 12:01 gost

      Samo škart bo postala sloveni !!!!!!!!!!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.12.2023 ob 12:08 gost

      Eden večji mafijozar od drugega

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.12.2023 ob 12:47 Markojca gost

      Jes san čujla ka je tej jocolija en navaden pizdolizec!!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      21.12.2023 ob 13:04 gost

      Za časa Jugoslavije so taki idioti kapitalistični oligarhi na golem otoku skladali kamne iz leve na desno. Zdaj pa vse pokradejo od delavca pa pričakujejo da bo zastonj delal. Delavci so si pa sami krivi ker delajo pri tekem debilu keri jih je že dvakrat v,,,, rit,,, pripeljal. Samo tukaj so delali tisti ološ delavci keri so v Muri dremali 8 ur. Zato so pa zdaj zagovarjali z sindikatom na čelu tega mafiozuja. Kako je že sindikalna kokoš povedala mi hočemo samo delati mi ne rabimo inšpekcije. Zakaj pa zdaj jamrajo naj delajo.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.12.2023 ob 18:27 Insider gost

      Zadnji žebelj v Muro dd in sedaj še v Mi&Lan je zabil Milan! Joc je imel boljšo priložnost vložiti v Muro, a ga je verjetno z Milan prepričal, da je le Milan edini pravi za Pomurski tekstil. Upam, da bo sedaj konec tega eksperimentiranja.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.12.2023 ob 19:26 Marx gost

      Joc spet glumi. Ni vedel za finance. Ha ha. Poslovnež njegovega kova govori take nebuloze. Pranje denarja po slovensko, gluma po holiwudsko. Pod.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.