https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Toliko denarja bo namenjenega za enkratno denarno pomoč za prvošolčke

22.12.2023 ob 6:05  

Na 9. redni seji Občinskega sveta Občine Lendava je bil soglasno sprejet nov pravilnik o enkratni denarni pomoči za prvošolčke. Predvideni znesek za leto 2024 in 2025 je 20 tisoč evrov, razdeljen pa bo glede na število prvošolčkov.

Pravilnik, ki ga je pripravila občinska uprava na predlog župana, ima cilj razbremeniti družine ob prehodu otrok iz vrtca v šolo, še posebej v finančnem smislu.

Z enkratno denarno pomočjo prvošolčkom oziroma družinam prvošolčkov Občina Lendava nadgrajuje številne oblike pomoči namenjene mladim družinam, dijakom, študentom in inštitucijam povezanim s tematiko mladih.

Kdo so upravičenci?

Upravičenci do denarne pomoči so starši otroka, pri čemer mora vsaj eden od staršev skupaj z otrokom imeti vsaj dve leti stalno bivališče v občini Lendava. Pravico do denarne pomoči lahko uveljavlja tudi zakoniti zastopnik otroka.

Višina denarne pomoči

Denarna pomoč bo odobrena po formuli, ki jo določa pravilnik v višini neto zneska iz postavke Pomoč prvošolčkom v proračunu, natančneje iz kategorije Drugi transferji posameznikom in gospodinjstvom. Predvideni znesek za leto 2024 in 2025 je 20.000 evrov, ki bo razdeljen glede na število prvošolčkov. Letos, ob 97 prvošolcih, bi tako vsak prejel približno 206,19 evra.

Postopek uveljavljanja pravice

Postopek uveljavljanja pravice do denarne pomoči se začne z vložitvijo ustrezne vloge, kateri je potrebno priložiti vsa zahtevana potrdila in dokazila. Pravica do denarne pomoči pa se lahko uveljavlja že takoj po vpisu prvošolčka v šolo, torej predvidoma v mesecu maju. Denarno pomoč upravičenci lahko uveljavijo najdlje do konca novembra, kar pomeni, da družine lahko koristijo pomoč tri mesece po začetku šolskega leta, so sporočili iz Občine Lendava.

S tem pravilnikom Občina Lendava nadaljuje z zavezanostjo k podpori mladim družinam in ustvarjanju pogojev za uspešen začetek šolanja njihovih najmlajših.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.12.2023 ob 14:23 kilonja gost

      Lepo, ko so šiptarji in cigoji to prebrali so že zakurblali spolna orodja in že delajo na " financah " imenovanih , otrok .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.