https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Novoletne vraže: tako si zagotovite srečo v novem letu

31.12.2023 ob 18:00  

S pričetkom novega leta so povezane tudi novoletne vraže in običaji, ki krožijo med ljudmi. Če se jih držite, naj bi prinesle denar, ljubezen, srečo in še marsikaj drugega. Zagotovo se nekaterih držite, ne vedoč, da gre za vraževerje. Z upanjem na boljše, pozdravimo prihajajoče leto. 


Mnoge stare šege in navade o silvestrovem so po večini že pozabljene, ampak so nekatere še vedno prisotne v današnjem času in se jih predvsem starejši radi spominjajo. Kaj morate storiti in česar nikakor ne smete dopustiti, da bi se zgodilo?

Polnočni poljub ni zgolj voščilo lepih želja ob prihajajočem letu. Če ob polnoči poljubite nekoga, ki ga imate radi, naj bi se ta čustva nadaljevala celo leto, zato pametno izberite svojega partnerja za silvestrski poljub. Prav tako naj bi si zaljubljenci med sabo prvi voščili, da njuna ljubezen v prihajajočem letu ne bo trpela.

Na novoletni dan naj bi v goste prišel prvi moški in le nato ženska. Prvo voščilo novega leta mora želeti moški.

Za silvestrovo ne posojajte denarja in imejte poravnanih čim več računov, s tem naj bi v novem letu odganjali finančne težave. K temu naj bi pripomogla tudi denarnica, napolnjena z gotovino.

Ne čistite hiše. Nikakor ne pometajte, sesajte, brišite ... Če pa se ne morete vzdržati, da bi poprijeli za metlo, pometajte od praga proti mizi, da ne vržete sreče čez prag.

Za hrano ob novem letu velja, da se lahko kuha meso le izbranih štirinožnih živali. Za srečo in uspešen vstop v novo leto je potrebno jesti svinjino ali govedino, zato ker te živali rinejo naprej. Slab priznak pa ima perutnina. Ta na novoletni dan naj ne bi bila na mizi, saj te živali grenejo nazaj. S tem pa naj bi šlo nazaj, torej na slabše, tudi gospodarstvo ali zdravje. Prav tako velja tudi rek “Kar boš delal na prvi dan novega leta, boš delal vse leto.” Poskrbeti morate namreč, da ne boste lačni, kajti tisti, ki bo na novega leta dan lačen, ne bo v novem letu nikoli sit.

Med novoletnimi šegami sta tudi darovanje vodi ter krašenje studencev in vodnjakov. Umivanje v vodnjaku naj bi ohranjalo vitalnost in mladost. Voda ima čarobno moč, zato na ta dan vodi darujemo božični kruh, denar, jabolka, orehe ali bršljan. Otroci naj se na novega leta dan umijejo z vodo, v kateri je jajce, jabolko in kovanec. Jajce je simbol lepote, rdeče jabolko kot simbol zdravja, kovanec pa predstavlja finančno obilje v prihajajočem novem letu.

Amuleti v obliki prašička, mušnice, podkve, štiriperesne deteljice ali škrata, podarjeni za novo leto, naj bi prinesli srečo in obranili pred zlim. Tudi dimnikar in njegovi gumbi naj bi prinašali srečo.

Ob polnoči odprite vrata, da izpustite staro leto in pozdravite novo. Sicer pa naj bodo vrata odklenjena, da vas v novo leto lahko pospremijo duhovi prednikov. Nekateri zanje pripravijo tudi pogrinjek.

Vstop v novo leto marsikje spremljajo ognjemeti in pokanje, ki pa nimajo zgolj estetskega učinka. Že od srednjeveških časov namreč ljudje verjamejo, da naj bi močan hrup ob polnoči prestrašil zle duhove in zla znamenja. Če v zle duhove verjamete ali ne, vam bodo živali in okolje hvaležni, če se pokanju odpoveste.

Pa srečno, z vražami ali brez.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.12.2023 ob 18:43 Karel K. gost

      Vsem kateri se celo leto pojavljajo tako in drugače na tem portalu, kateri pišejo komentarje ali jih samo berejo, želim veselo, srečno zdravo in uspeha polno, novo leto 2024. Ta moja novoletna čestitka velja posebej za tiste, kateri se nikakor ne strinjajo z vsebino mojih objektivnih komentarjev samo zaradi tega, ker niso v skladu z njihovimi ideološkimi pravili, nagnjeni in pogledi. Upam, da bodo v novem letu spremenili svoje razmišljanje in s svojim pristranskim obnašanjem do problemov v državi katere povzročata obedve poliitčni skupini kateri sta merodajni in dovoljeni v Sloveniji, ne bodo več škodovali vsem državljanom, da ne bodo delali le v svojo korist, da se bodo odpovedali svojih oportunističnih nagnenj.

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.01.2024 ob 4:57 Markojca gost

        Jes san že pa v nočne!!!! Bi se ti pa Karček zahvalila za želje in tudek tebi želen srečno, vesejlo pa zdravo nouvo leto 2024 pa pun bankaš......ta fsen ostalen normalnen ludekon. Še malo pa domov spat, k Đofeje!!!!!

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.12.2023 ob 20:46 123 gost

      Odlično Karel K, pri nas je nemogoče najti opcijo za dobrobit države kaj šele za državljane pa srečno 24

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.01.2024 ob 8:32 gost

      PA LAHKO PRIČAKUJEŠ KAJ OD TEGA LETA POD TO VLADO MALO MORGEN SANJE UTOPIJA NIČ OD NIČ

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.